KRVNA OSVETA BOJOVIĆA I ŠARANOVIĆA: Zavađene porodice se ubijaju po principu OKO ZA OKO! OVO JE NAJMONSTRUOZNIJE!
Foto: Marina Lopičić, Profimedia, Privatna Arhiva

RAT DVE FAMILIJE

KRVNA OSVETA BOJOVIĆA I ŠARANOVIĆA: Zavađene porodice se ubijaju po principu OKO ZA OKO! OVO JE NAJMONSTRUOZNIJE!

Crna Hronika -

Ubijaju brat za brata, i to bez griže savesti! Iako je 21. vek, svedoci smo da ovaj tradicionalni običaj još nije potpuno ugašen, a u prilog tome govori sukob Bojovića i Šaranovića

Oko za oko, zub za zub, a brat za brata - pravilo je krvne osvete koja, iako je 21. vek, još nije potpuno iskorenjena sa naših prostora. Sukob dve porodice, uglavnom započet zbog banalnih stvari, pretvara se u ubistva koja traju decenijama. Zaraćene familije jedna drugoj "duguju krv", a niz se ponekad nastavlja sve do istrebljenja.

Svakako najpoznatiji rat dve porodice, u čijem je središtu krvna osveta, jeste onaj koji bukti između porodica Bojović i Šaranović. U tom sukobu likvidirano je više ljudi, a da je reč o krvnoj osveti, prošle nedelje je pred sudom izjavio Miloš Vojnović, svedok u postupku za ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, a koji je izrešetan u Beogradu 29. aprila 2013.

ubistvo nikole bojovića u centru beograda
ubistvo nikole bojovića u centru beogradafoto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Počelo 2009. godine

- Bojović nije ubijen džabe, u pitanju je bila krvna osveta! Ubijen je zbog Brana Šaranovića - rekao je svedok i tako potvrdio ono što se godinama unazad spominje kao motiv ubistva Nikole Bojovića, koji, za razliku od svog brata, nije bio iz kriminalnog sveta. I u optužnici za njegovo ubistvo navodi se da je organizator zločina Slobodan Šaranović.

- Rat Bojovića i Šaranovića trajao je čitavu deceniju, a sve je počelo otmicom kuma porodice Šaranović 2009, koji je poslednji put viđen kako ulazi u auto Luke Đurovića, najbližeg saradnika Luke Bojovića. Posle toga desile su se brojne likvidacije, jer su Šaranovići navodno smatrali da je Luka Bojović odgovoran za nestanak njihovog kuma - kaže izvor i dodaje da je nekoliko meseci kasnije, 8. oktobra 2009, u Beogradu ubijen Branislav Šaranović.

- Njegov brat Slobodan tragao je za ubicama, a čak je i javno nudio nagradu za onoga ko bi mu otkrio ime nalogodavca i egzekutora. Tokom traganja za bratovljevim ubicama, navodno je ponovo došao do Luke Bojovića i osvetio mu se. Lukin brat Nikola izrešetan je u centru Beograda četiri godine nakon likvidacije Branislava Šaranovića - podseća izvor.

Prema njegovim rečima, krvna osveta ni tu nije zaustavljena, pa je 2017. u Budvi ubijen i Slobodan Šaranović, dok se Luka Bojović i dalje nalazi u španskom zatvoru.

advokat toma fila
advokat toma filafoto: Kurir

Advokat Toma Fila za Kurir objašnjava da je krvna osveta potraživanje dugovanja među zaraćenim stranama i da je to tradicionalni običaj.

Maltene iskorenjena

- Sukob familija započet ubistvom člana jedne familije se nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog, i tako unedogled. Kada je u pitanju osveta, pucač ne oseća krivicu za to delo i emotivno ga ne pogađa likvidacija, niti oseća grižu savesti - kaže Fila:

- Ova vrsta osvete ne bira da li je u pitanju neko mlađi ili da taj neko nije u tom njihovom poslu, bitno je samo da padne krv. Naš sagovornik kaže i da je u Srbiji krvna osveta maltene iskorenjena.

- Ranije je bilo slučajeva, ali najviše je krvna osveta bila zastupljena na Kosovu, u Albaniji i Crnoj Gori - rekao je advokat i dodao da se i dalje seća slučaja iz Prizrena, gde su neke porodice ratovale bukvalno do istrebljenja.

Činjenice o krvnoj osveti

x običaj karakterističan za nedovoljno razvijena društva

x ubice ubistvo opravdavaju svetlim obrazom i čašću

x žene i muška deca do 15 godina se ne ubijaju

x ovaj običaj i danas postoji u nekim zemljama (Crna Gora, Albanija, Hercegovina)

x izmirenje zavađenih se teško postiže, a sukobi dve porodice traju i po 30 godina

Slučaj iz 2017. godine

Balkanski kralj prostitucije zaustavio krvnu osvetu

Dilaver Bojku, kralj prostitucije na Balkanu
Dilaver Bojku, kralj prostitucije na Balkanufoto: Profimedia

Dilaver Bojku, poznatiji kao balkanski kralj prostitucije, ubijen je 14. avgusta 2017. ispred svog restorana na plaži "Akva blu" u Strugi u Makedoniji, a ubica do danas nije nađen. Sumnja se da je svojom smrću hteo da stavi tačku na dalje krvoproliće izazvano krvnom osvetom.

- Bojku je, kao glava porodice, od svojih najbližih tražio obećanje da će on biti poslednja žrtva u njegovoj porodici, odnosno, da neće tražiti dalje krvnu osvetu. Bio je svestan da će lanac osvete i novih žrtava biti nastavljen unedogled, pa je hteo da svojom glavom na to jednom zauvek stavi tačku - prenela je ranije Nova Makedonija.

Krvna osveta između porodica Bojku i Istrefi počela je 2015, kada je ubijen Sitema Istrefi (23) i to zbog svađe oko koncesija plaža na obali jezera u Strugi.

Žarko Laušević

Zbog pretnji otišao u Ameriku

Žarko Laušević
Žarko Lauševićfoto: Firefly Production

Glumac Žarko Laušević, nakon što je u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" ubio Dragora Pejovića (20) i Radovana Vučinića (19), a ranio Andriju Kažića, navodno je zbog bojazni od krvne osvete otišao u Ameriku. Godinama se nagađalo i pričalo da će Laušević i njegova porodica biti na meti krvne osvete zbog ovog krivičnog dela, koje je u tom trenutku potreslo čitavu Jugoslaviju.

- Iako je tada bilo reči o krvnoj osveti, ona se nije desila. Bilo je pretnji, ali ništa više od toga - objasnio je za Kurir Toma Fila, koji je bio Lauševićev branilac.

Laušević je, podsetimo, 2001. pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od 13 godina, zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu. Pomilovao ga je Boris Tadić, tadašnji predsednik Srbije 2011, na osnovu bilateralnog sporazuma između Srbije i Crne Gore koji predviđao da osuđeni izdržava kaznu u zemlji čiji je državljanin.

Osvetio sina jedinca

Ako je moj sin ubijen i ja ubijem ubicu, tu je kraj

Nikola Kaluđerović, osvetio svoje dete
Nikola Kaluđerović, osvetio svoje detefoto: Printscreen Youtube

Da je krvna osveta zaista nešto iznad zdravog razuma i zakona, pokazao je i Nikola Kaluđerović (82), jedan od najpoznatijih crnogorskih krvnih osvetnika, koji je zbog ubistva sina jedinca Željka (23) usmrtio brata ubice i još jednog mladića. Kaluđerović je preminuo prošle godine, a za počinjeni zločin odležao je 20 godina zatvora. Njegov sin ubijen je u tuči 1987. ispred kafića na Cetinju, a o svemu ovome Kaluđerović je i javno pričao.

- Kod mene se to moralo desiti. Ja sam to morao učiniti. Nije bilo oproštaja. Samo se čekao momenat, ali nije bilo lako ni ubiti. Danima sam tražio ubicu. Jurio sam ga po Beogradu, Hrvatskoj, Italiji - pričao je Kaluđerović:

- Ako je moj sin ubijen i ja ubijem ubicu, tu je kraj. Jedan život za drugi život. Ali nekad situacija nije čista i strah i dalje postoji.

Kurir.rs - B. Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja