01:33

UBIJANJE KAKVO NE MOGU DA SHVATE NI OKORELI KRIMOSI! Ovaj DUG mnogo je strašniji od svakog mafijaškog obračuna

Oko za oko

UBIJANJE KAKVO NE MOGU DA SHVATE NI OKORELI KRIMOSI! Ovaj DUG mnogo je strašniji od svakog mafijaškog obračuna

Crna Hronika -

Nikola Kaluđerović, jedan od najpoznatijih crnogorskih krvnih osvetnika koji je zbog ubistva sina jedinca Željka usmrtio brata ubice i još jednog mladića, preminuo je na Cetinju u Crnoj Gori 15.oktobra prošle godine.

Albanski mafijaški bos Dilaver Bojku je ubijen 14. avgusta 2017. godine oko 16 sati ispred njegovog restorana na plaži "Akva blu" u Strugi u Makedoniji, a sumnja se da ga je ubio plaćeni ubica. Prema saznanjima "Nove Makedonije" zatražio je obećanje da će on biti poslednja žrtva u njegovoj porodici, odnosno, da neće tražiti dalje krvnu osvetu.

Krvna osveta predstavlja deo običaja koji je duboko ukorenjen u tradiciji naroda na Balkanu. Najpoznatiji je Kanon Leke Dukađinija, gde se nedvosmisleno kaže "ukoliko jedan čovek ubije drugoga, muški član porodice mora uzvratiti istom merom"

- Krvna osveta je, po meni, jedan, da kažemo, relikt prošlosti - spada u istoriju kriminaliteta - kaže dr Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Strah je godinama prisutan u porodicama koje skrivaju svoju decu, kako bi ih sačuvali od krvne osvete.

- Mnogo ljudi je okrenuto tome da sami sprovode pravdu, jer je 250 hiljada komada oružja u ovom trenutku među Albancima, u kućama širom Kosova i Metohije. Mnogi ne izlaze iz svojih kuća mesecima, pa čak i godinama, u strahu da će neko od komšija da krene da se sveti. - rekao je Miloš Garić, urednik portala "Kosovo Online".

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Garić je istakao da je prema nezvaničnim podacima na Kosovu oko 100 porodica koje strahuju od krvne osvete, kao i da strepe da će neko od njihovih biti ubijem po kanonu Leke Dukađinija.

- U Albaniji postoje nekoliko devojčica koje nisu uopšte pohađale obrazovanje, upravo iz tog razloga što su se njihovi roditelji bojali, pošto nisu imali muške dece da će te devojčice biti žrtve. Tako da je 2013. godine rađeno jedno istraživanje u Albaniji u kom je ustanovljeno da je čak 519 dece nije išlo u osnovnu školu od straha, od krvne osvete - rekao je dr Ilija Životić sa Fakulteta FIM.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Spominje se prvi put u Hamurabijevom zakoniku, gde je objašnjena kao "oko za oko, zub za zub", zatim se spominje u Rimskom zakoniku 12 tablica i u Ruskoj pravdi, dok Ivana Luknar kaže da postoji predikcija da će krvna osveta nestati za, otprilike, 40-50 godina.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:54

U SRBIJI NEMA OZBILJNIH KRIMINALACA! Trifunović o klanu Velje Nevolje: Prave buku da prikriju STRAH, PROFESIONALCI NE UBIJAJU TAKO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track