Najnovije vesti

OSUĐENICI IZ SRBIJE: Učestvuju na prvom Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode
Foto: Uprava za izvšenje krivičnih sankcija

KAZNENO POPRAVNI ZAVOD U BEOGRADU

OSUĐENICI IZ SRBIJE: Učestvuju na prvom Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode

Crna Hronika

Osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) učestvuju danas na prvom Interkontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

Takmičenje, šah
foto: Uprava za izvšenje krivičnih sankcija

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu. Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste.

- Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a neke kulturne aktivnosti u našem sistemu su jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara - istakao je Carević.

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk američke držav Ilinois. Takmičenje je deo velikog projekta FIDE "Šah za slobodu" koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se već duže vreme organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja