BRUTALNO IŽIVLJAVANJE: Tinejdžer mučki pesnicom patosirao dečaka slabijeg od sebe! Prolaznici samo snimali!
Foto: screenshot

POLICIJA IDENTIFIKOVALA NAPADAČA

BRUTALNO IŽIVLJAVANJE: Tinejdžer mučki pesnicom patosirao dečaka slabijeg od sebe! Prolaznici samo snimali!

Crna Hronika -

Na društvenim mrežama se pojavio snimak vršnjačkog nasilja, a stručnjaci su saglasni da se ovim ponašanjem šalje loša poruka mladima

Javnost je juče bila šokirana jezivim snimkom vršnjačkog nasilja iz Kraljeva koji se pojavio na mrežama, a na kome se vidi kako tinejdžer udara svog druga koji pada na pločnik, okružen grupicom momaka istog uzrasta!

Snimak je navodno nastao 25. oktobra u sred bela dana, u prolazu ispod Gradske terase u Kraljevu, a na njemu se jasno vidi kako su mladići okružili vršnjaka s namerom da se obračunaju sa njim. U jednom trenutku mladić u crnom udara ga šakom u glavu, ali odpozadi.

Od siline udarca nesrećni dečak pada na pod. Dok dečak leži i pokušava sa obe ruke da ustane, mladići prolaze dalje. Niko od prsutnih nije reagovao, a uzrok ovog napada za sada nije poznat.

Ovo je odmah izazvalo buru na društvenim mrežama, a u komentarima na Tviteru moglo se čuti da napadnuti tinejdžer živi sam sa ocem.

- Dečak kog tuku trojica „junaka“ ima samo oca koji brine o njemu. Pretukli su ga iz čiste obesti u Kraljevu jer vežbaju za neke nove bitke. Deset na jednog? Škola? Drugi roditelji? Gde ste? Čije je dete sledeće - napisala je jedna korisnica Tvitera.

Kraljevo, tuča, vršnjačko nasilje
foto: Printscreen

Identifikovani

Na mrežama su se mogla čuti i nagađanja o identitetu napadača, kao i da svi učesnici tuče imaju 15 i 16 godina. O događaju se oglasio i MUP Srbije, koji je saopštio da su napadači identifikovani, te da je obavešteno i nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se intezivno radi na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja.

- Iako ovaj događaj nije prijavljen policiji, po objavljivanju na društvenim mrežama policija je pokrenula istragu i vrlo brzo identifikovala maloletnike - saopštili su iz MUP.

Psiholog Snežana Repac za Kurir kaže da se prema snimku vidi da je mladić koji udara vršnjaka veoma spretan i okretan.

- Deluje kao da trenira neke borilačke veštine, svakako njegova snaga i okretnost prilikom udarca su veoma dobre. Nakon što ga udari, hladnokrvno odlazi s grupicom drugara koja se okomila na tog jadnika koji pokušava da ustane - kaže psiholog.

Repac dodaje i da je, ukoliko je ovaj snimak namerno napravljen - to veoma loša stvar.

Kraljevo, tuča, vršnjačko nasilje
foto: Printscreen

Napadač se oglasio

Porodice su sve rešile među sobom

Na društvenoj mreži Tviter pojavila se prepiska jednog korisnika s navodnim nasilnikom koji je udario vršnjaka.

- Kontam da ste okačili na stori, ali ne znate drugu stranu priče. Njegova i moja porodica su se našle i rešile sve među sobom i ne vidim razlog zašto bi se mešao neko drugi koji nema veze s tim. U tom klipu ja sam predstavljen kao nasilnik, a niko ne zna da ti ljudi oko mene nisu moji drugovi, nego njegovi, i zapravo sam ja bio taj koji je bio sam - navodno je objasnio u poruci nasilnik.

U drugoj poruci je istakao da roditelji od dečaka kog je udario „imaju pravo da vode bitku“.

- I dalje ne vidim poentu zašto bi se polemisalo o ovome kad su naše porodice sve rešile i pričali smo kao normalni ljudi. Odlučili smo da ova tema ne ide dalje.

Kraljevo, tuča, vršnjačko nasilje
foto: Printscreen/Twitter

Loša poruka

- Ukoliko se neko slučajno našao tu i snimio udarac, to je jedna stvar, ali ukoliko je neko stručno snimio snimak kako bi zabeležio ovo nasilje, to menja smisao i time se šalje loša poruka. Na taj način želi da se obezvredi fizički, emotivno, kao i status u društvu, ili nasilnika ili udarenog dečaka - objasnila je Repac i dodala da je takođe bitan razlog udarca i odnos aktera snimka.

Boža Spasić, bivši operativac DB, objašnjava za Kurir da ovakvi slučajevi mogu mlade da navedu na pogrešan put.

- Kod tinejdžera ovo može biti jedan vid uvoda u kriminalne vode. Mladić koji udara vršnjaka je vođa čopora koji se ne boji ničega, jer se nalazi nasred ulice usred bela dana i ne preza ni od kamera, ni od prolaznika koji bi mogli da ga vide - kaže Spasić.

- Nasilnik daje primer okupljenim drugarima kako treba da se ponašaju i da zauzmu stav. To što niko nije uleteo da pomogne dečaku je tužno i nedopustivo.

On dodaje da to što se video-snimak našao na društvenim mrežama daje posebnu notu slučaju.

- Verovatno je mladić kog su snimali želeo da iskoči i postane faca među društvom, ali i da pokaže da nema jačeg od njega - zaključuje bivši operativac DB.

- Kakva bi katastrofa tek nastala da je mladić udario o nešto prilikom pada. Motiv ovog napada može biti svađa zbog devojke, neki pogrešan pogled upućen mladićima...

Kraljevo, tuča, vršnjačko nasilje
foto: Printscreen

Jeziv slučaj

Iščašile vilicu vršnjakinji

Starije učenice OŠ „Ðura Jakšić“ iz Male Krsne brutalno su šutirale, čupale i polivale sokom mlađu učenicu jer ih „nervira kao pojava“ i „zato što su joj šiške raspad sistema“, ispričala je njena majka za Kurir krajem septembra. Trinaestogodišnja učenica osnovne škole „Ðura Jakšić“ iz Male Krsne žrtva je stravičnog vršnjačkog nasilja, u kojem je zadobila ozbiljne psihičke i fizičke traume, uključujući iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu. Nju su, kako tvrdi njena majka S. D., 16. septembra napale godinu dana starije devojčice, učenice iste škole.

Štampano izdanje 01.11.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

KURIR JE SPREMIO POKLON ZA SVE ČITAOCE! Uz dnevno izdanje novina čeka vas poklon TORBA

poklon, torba
foto: Kurir

Uz svaki primerak dnevnih novina danas ćete dobiti na poklon TORBU.

Vrlo jednostavna, lagana i praktična torba koja će vam olakšati svaku kupovinu. Platnene torbe za kupovinu, kao i trajne, čvršće kese koje možete koristiti za nabavku pravi su spas za očuvanje životne sredine.

Čitajte KURIR!

Kurir.rs - B. Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track