Najnovije vesti

TUŽILAC TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA ZA ZLOČINCE IZ TERORISTIČKE OVK: Kosovska policija nije sposobna da nadgleda njihovu slobodu
Foto: EPA

Glavni haški specijalni tužilac Džek Smit

TUŽILAC TRAŽI PRODUŽENJE PRITVORA ZA ZLOČINCE IZ TERORISTIČKE OVK: Kosovska policija nije sposobna da nadgleda njihovu slobodu

Crna Hronika
00:21h

Glavni haški specijalni tužilac Džek Smit zatražio je produženje pritvora bivšim liderima teroristističke tzv. "ovk" jer nije uveren da kosovska policija ima mogućnost da nadgleda i garantuje njihovo uslovno puštanje na slobodu iz pritvora u Hagu.

U podnesku upućenom sudu Smit je zatražio nastavak pritvora, navodeći da kosovska policija ni ovog puta nije ponudila dovoljne garancije za uslovno puštanje bivših vođa zločinačke tzv. "ovk".

- Poslednje garancije kosovske policije ostaju nedovoljne i kao takve ne predstavljaju bitnu promenu okolnosti, rekao je Smit u svom podnesku.

Prema njegovim rečima, čak i da su uslovi puštanja na slobodu izvodljivi, Kosovo ne želi da ih primeni.

- U svetlu velikih rizika koji postoje i specifičnih okolnosti u vezi sa optuženima, pretpretresni sudija mora da utvrdi da su predloženi uslovi nedovoljni da opravdaju puštanje na slobodu, a čak i da jesu, Kosovo ne želi i ne može da ih sprovede, napisao je Smit, prenosi Kosovo onlajn.

Podsetimo, u Haškom tribunalu u pritvoru su neki od najvećih zločinaca terorističke tzv. "ovk" - Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi.

Ovi zlikovci optuženi su za zločine protiv čovečnosti na Kosovu i Metohiji i u Albaniji,

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja