ZAŠTIĆENI SVEDOK: Elez rešava najmanje četiri likvidacije u Beogradu u koje je umešana i Dijana?
Foto: MUP RS, Dragan Kadić, Aleksandar Jovanović Cile

istraga

ZAŠTIĆENI SVEDOK: Elez rešava najmanje četiri likvidacije u Beogradu u koje je umešana i Dijana?

Crna Hronika -

Zbog veza sa kriminalcem iz Bosne Hrkalovićeva je ranije saslušavana i tada je tvrdila "da ga ona nije štitila", ali navodno postoje dokazi da nije govorila istinu

Darko Elez, koji je u BiH osuđen na 15 godina zatvora na osnovu priznanja krivičnih dela, mogao bi da reši najmanje četiri ubistva koja su se dogodila u Srbiji, ukoliko odluči da svedoči.

Kako Kurir nezvanično saznaje, od njegovog iskaza mogla bi da zavisi i dalja sudbina bivše državne sekretarke u MUP Srbije Dijane Hrkalović, pošto je pretkrivični postupak o njihovoj navodnoj saradnji pokrenut još pre nekoliko meseci. Izvori upućeni u iskaz Eleza, otkrivaju da on ima samo dva zahteva.

Dobio 15 godina

- Ono što je Elezu važno su zaštita porodice koja živi u Srbiji i vraćanje srpskog državljanstva, koje mu je oduzeto. Svestan je da će iza rešetaka biti narednih 15 godina. Eventualnim svedočenjem mogao bi da pruži zaštitu porodici, ali i da olakša svoj položaj - objašnjava sagovornik Kurira. Podsetimo, Elez je do 21. decembra 2020. živeo kod Beograda i imao firmu na ženino ime. Uhapšen je po poternici iz Bosne i 3. marta izručen je toj državi.

hapšenje, Aca Bosanac, Aleksandar Kajmakovic, privođenje, kafić, dao Dado Đilas
foto: MUP Printscreen

Bosanac na saslušanju Dijana mu rešila problem sa Darkom?

Beogradski ugostitelj Aleksandar Kajmaković, zvani Aca Bosanac, navodno je pre nekoliko meseci, kada je bio priveden u UKP ispričao sve što zna o aktivnostima klana Veljka Belivuka, ali i o Dijani Hrkalović. Prema pisanju medija Bosanac je navodno ispektorima ispricao da poznaje bivšu državnu sekretarku MUP, koja je nekoliko puta nakon što su se upoznali dolazila kod njega u jedan od kafića. Otkrio je i da je imao konflikt, kako navode, sa Elezom i da se na to požalio Hrkalovićevoj koja mu je obećala da će to da reši. Navodno, posle razgovora sa njom, više nije bilo problema sa bosanskim kriminalcem.

- On zna mnogo i mogao bi da ponudi dokaze, ali i svedočenje o krivičnim delima, sa kojima se u vezu dovodi Dijana Hrkalović, koja je u pritvoru zbog trgovine uticajem. Operativne informacije ukazuju da je ona umešana u ubistvo advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, zbog čega se tada navodno obratila Elezu - otkriva izvor i dodaje da operativne informacije ukazuju još da je on lično pratio advokata, a da je u zločin umešan i Strahinja Stojanović, koji je ubijen u eksploziji bombe.

Dijana Hrkalović, Dragoslav Miša Ognjanović, Dragoslav Miloradović
foto: Zorana Jevtić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

- Osim za ubistva Ognjanovića i Stojanovića, koji je posle ubistva advokata navodno ušao u sukob sa Elezom, mogao bi i da odgovara na pitanja o likvidaciji Siniše Milića u junu 2018, koji je bio šef obezbeđenja Filipa Koraća, jednog od najbližih saradnika Luke Bojovića. Inače, advokat Ognjanović zastupao je i Koraća i Milića. Još jedno ubistvo koje je ostalo nerešeno, a dovodi se u vezu sa istom grupom je i likvidacija Dragoslava Miloradovića, Bojovićevog kuma u maju 2018 - podseća izvor i dodaje da je Ognjanović ubijen u julu te godine.

Kako dodaje interesantno je da postoje saznanja da su Ognjanović i Miloradović u razgovorima pominjali Dijanu.

Robijao u Srbiji

- Ima indicija da je njen nalog bio da se ti razgovori "sklone". Sva trojica ubijenih u to vreme, bila su na tajnim merama posebnog dela policije kojim je navodno upravljala Hrkalovićeva - dodaje on.

Sagovornik podseća i da je ona pre hapšenja, bila pozvana da u UKP odgovara na pitanja o kontaktima i odnosu sa Elezom. - Tvrdila je da ih nije bilo i da ga ona nije štitila, a postoje dokazi da nije govorila istinu - dodaje izvor.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track