TAJNA KOmunikacija

VELJI NEVOLJI STRANE SLUŽBE PODMETNULE TELEFON? Gejmer navukao Belivuka i Miljkovića na tanak led VEROVALI DA SU BEZBEDNI (VIDEO)

Crna Hronika -

Mislili da su previše pametni

Operativci stranih obaveštajnih službi podmetnuli su više od 12.000 specijalnih telefona u kriminalne grupe širom sveta, tvrdi nekadašnji pripadnik KOS-a Ljuban Karan.

Mafijaši su tako svoju tajnu komunikaciju bezmalo doveli do savršenstva zahvaljujući aplikaciji Skaj za koju su verovali da im garantuje brzu i maksimalno zaštićenu razmenu poruka, ali su se prevarili.

Ovaakav vid komunikacije posebno je došao u centar pažnje kad je uhapšena kriminalni klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Kako smo već pisali, gejmer I. K. navodno je nabavio šifrovane telefone Skaj za kriminalnu grupu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, što je i sam priznao 19. maja na saslušanju u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Darko Trifunović
foto: Kurir televizija

Gosti Jutarnjeg programa Kurir televizije Darko Trifunović iz Centra za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i bivši operativac Kontra-obaveštajne službe Ljuban Karan otkrili su način na koji su kriminalci "pali".

- Kriminalcima je potrebna tajna komunikacija na velike udaljenosti. Na osnovu dve šifrovane aplikacije i došlo se do svih informacija. Ovo sve je rađeno u više od 100 zemalja, a bilo je uključeno više od 300 kriminalnih grupa i klanova. Više od 12.000 takvih telefona operativci službi su uspeli da poture kriminalcima širom sveta - kaže Karan za Televiziju Kurir.

karan
foto: Kurir Televizija

- U Srbiji je u poslednje vreme kontra-obaveštajni rad veoma izražen. FBI je unutrašnja bezbednosna američka služba, ali ima poprilično jak uticaj i van. FBI nikada nije ni bio "zatvoren" samo u Americi. Jedan od glavnih težišta FBI je sprečavanje i otkrivanje organizovanog kriminala, a on ne poznaje granice - kaže Ljuban Karan.

jutarnji
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, u javnosti su se pre nekoliko meseci pojavili nadimci Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koje su koristili upravo u ovoj šifrovanoj komunikaciji.

Tako je nadimak Veljka Belivuka bio Soprano, po prezimenu glavnog lika iz izuzetno popularne mafijaške serije Sopranos, dok je Marko Miljković sebi dao nadimak Kratos, po popularnom liku iz kompjuterskih igrica, simbolu rata i uništenja.

Gosti jutarnjeg programa televizije Kurir saglasni su da je veoma važna međunarodna saradnja i da je to preduslov za brže i bolje hvatanje kriminalaca.

- Ovo je bio jedan od najvažnijih načina dobijanja informacija. Informacija koje su operativci imali u realnom vremenu. Te informacije ne bi mogli da imaju ni na jedan drugi način - rekao je bivši operativac KOS-a.

Darko Trifunović smatra da su strane službe male veoma jak uticaj i na hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

- Pored FBI, veliki uticaj na sve to imala je i DEA, služba koja je veoma ozbiljna. Do pre 11. septembra ove službe su radile samostalno, pa se često dešavalo da se upletu jedna drugoj u posao i nadležnosti. Posle 11. septembra je formirana krovna služba, koja generiše sve. On se takođe pita, govoreći o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i zašto američke službe rade samo na suzbijanju kokaina, a ne i heroina.

karan
foto: Kurir Televizija

Podsetimo, Federalni istražni biro (FBI) blokirao je i na osnovu odluke nadležnog suda zaplenio sajt kompanije Sky EC C, koja je na globalnom nivou prodavala šifrovane programe za takozvane "skaj telefone", koje je prilikom izvršenja krivičnih dela koristila i organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Srbiji. Na taj način do saznanja se došlo mnogo brže.

Kurir.rs

Bonus video:

01:44

FBI postavio zamku kriminalcima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track