KRIMI-VEZA: Belivuk nabavljao oružje od ubice Strahinje Stojanovića?! Elez pokrenuo lavinu
Foto: Privatna Arhiva, Mondo/Anja Konstantinović, Zorana Jevtić

akcija "storidž 2"

KRIMI-VEZA: Belivuk nabavljao oružje od ubice Strahinje Stojanovića?! Elez pokrenuo lavinu

Crna Hronika -

Deo oružja koje je nađeno u kući strave u Ritopeku, u kojoj su kako se sumnja Veljko Belivuk, Marko Miljković i pripadnici njihovog klana, ubijali, tranžirali i mleli ljude, navodno je nabavljeno od kriminalaca koji su uhapšeni u policijskoj akciji "Storidž 2" u Republici Srpskoj.

Kako prenose tamošnji mediji, navodni vođa te grupe je Dušan Lovrenović, sin Milivoja Lovrenovića, za kojim je raspisana poternica zbog likvidacije Strahinje Stojanovića u septembru 2020. u Beogradu. Akcijom "Storidž 2" policija Republike Srpske razbila je Lovrenovićevu kriminalnu grupu i uhapsila 20 osoba zbog sumnje da su se bavili nedozvoljenom trgovinom narkoticima i oružjem.

strahinja stojanović i osumnjičeni lovrenović
strahinja stojanović i osumnjičeni lovrenovićfoto: Mondo/Anja Konstantinović, Privatna Arhiva

Izvršene likvidacije

- Istražitelji su prvo radili na tome da razbiju ekipu koja je prodavala marihuanu. Međutim, radom se došlo do krupnijih stvari, pa je otkriveno da se grupa bavila i prodajom oružja - navode mediji iz BiH:

Veljko Belivuk, Oružje, Naoružanje
foto: Zorana Jevtić, MUP RS

- Sumnja se da je ova banda oružjem snadbevala i ekipu Veljka Belivuka. Pretpostavlja se da je deo tog naoružanja zaplenjeno u Ritopeku, prilikom hapšenja Belivuka i njegovih vojnika, i da su neke likvidacije izvršili upravo s tim oružjem.

kuća strave u Ritopeku
kuća strave u Ritopekufoto: Zorana Jevtić, Mondo/Stefan Stojanović, MUP Srbije

Izvori bosanskih medija dodaju da je ova akcija pokrenuta nedugo nakon što je jedan od ozbiljnijih kriminalaca u regionu, Darko Elez, sklopio sporazum sa tužilaštvom BiH.

- Ova kriminalna organizacija bila je usmerena na razbijanje grupe koja je bliska sa starijim Lovrenovićem, koji se nalazi u bekstvu, jer je prošle godine, kako se sumnja, aktivirao eksploziv ispod džipa BMW X5 u kom je bio Strahinja Stojanović - pišu tamošnji mediji.

Inače, ubijeni Stojanović bio je poznat policiji, hapšen i osuđivan više puta, a dovodio se i u vezu sa ubistvom advokata Dragoslava Miše Ognjanovića. Podsetimo, sa ubistvom advokata u vezu je dovođen i Darko Elez.

elez i belivuk
elez i belivukfoto: Zorana Jevtić, Printscreen

- Stojanović je bio blizak i ekipi osuđenoj za ubistvo Nikole Bojovića, brata Luke Bojovića - podseća izvor.

Firma u Slovačkoj

Nekoliko pripadnika Lovrenovićevog klana je pobeglo, pa će za njima biti raspisana poternica, a među uhapšenima ima i pripadnika MUP Republuke Srpske.

- U sredu je policija u Gradiški tražila i Dušana Lovrenovića, ali je on izbegao hapšenje. Lovrenović je navodno više od dve godine trgovao narkoticima i oružjem sa osobama uhapšenim u ovoj akciji - navode izvori:

- Mlađi Lovrenović je kupovao pištolje koje je prepravljao i preprodavao, a sumnja se da je to radio preko firme u Slovačkoj, kao i da je deo tog oružja završio u Srbiji, između ostalog i u rukama klana Veljka Belivuka.

Pratio metu na biciklu

Mobilnim telefonom aktivirao bombu

Milivoje Lovrenović je na Interpolovoj poternici zbog likvidacije Strahinje Stojanovića (30), koji je 13. septembra prošle godine na Novom Beogradu raznet u eksploziji svog džipa. Sedam dana kasnije inspektori su identifikovali Lovrenovića kao direktnog izvršioca ovog zločina.

Ekslpozija, Novi Beograd, Strahinja Stojanović
foto: Anja Konstatinović/Mondo

- Sumnja se da je Milivoje bombu, velike razorne moći, postavio ispod Stojanovićevog vozila. Zatim ga je pratio na električnom biciklu i to od Strahinjinog stana na Galenici, koji se s devojkom iz Kolumbije Sonjom Suarez Gomez uputio na auto-trke na Ušću, do ulice Omladinskih brigada, trasom dugom osam kilometara, gde je na kraju pozivom s mobilnog telefona aktivirao eksploziv - podseća izvor.

Pretresli 50 lokacija

Zaplenili vozila, novac, puške....

Policija Republike Srpske u akciji "Storidž 2" pretresla je čak 50 lokacija.

- Zaplenjeno je 11 vozila, 1.850 evra, 70.000 maraka, poluautomatska puška, tri automatske puške, dva pištolja, mobilni telefoni, tableti, SIM kartice, kao i improvizovana laboratorija za proizvodnju skanka - rekli su iz MUP Republike Srpske, a prenose tamošnji mediji.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track