Jašarević spremao napad na ambasadu SAD u septembru

Jašarević spremao napad na ambasadu SAD u septembru

Crna Hronika -
Svedok tužilaštva Marija Stanišić, pripadnik SIPA izjavila da joj je Jašarevićeva supruga Mirela spremao napad na ambasadu SAD u septembru, ali je odustao jer nije imao hrabrosti

SARAJEVO - Novopazarac Mevlid Jašarević, optužen za teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu prošlog oktobra, nameravao je da ovaj napad izvrši u septembru prošle godine, izjavila je svedok tužilaštva Marija Stanišić, pripadnik Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Stanišićeva je u nastavku suđenja Jašareviću pred Sudom BiH izjavila da joj je njegova supruga Mirela Demirović rekla da je Jašarević i u septembru rekao da ide u Sarajevo da napadne zgradu ambasade SAD, a kada se vratio rekao je "da nije bio na tom stepenu i da nije imao dovoljno hrabrosti".

Jašarević je ponovio da su njegova meta u napadu na ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci u znak odmazde za napade u Iraku.

On je rekao da su Amerikanci 30 godina pomagali bivšem iračkom predsedniku Hosniju Mubaraku, da niko ne postavlja pitanje kako su Amerikanci ušli u Irak, da su pretili Pakistanu da će ih uništiti, a da Amerikance nazivaju "borcima za slobodu".

Govoreći o stanovnicima Gornje Maoče, Jašarević je rekao da su imali oružje, jer žive u selu i moraju ga imati u slučaju da ih neko napadne, preneo je portal "Klix.ba".

Jašarević je prilikom napada na američku ambasadu u Sarajevu iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka i tom prilikom ranio jednog radnika obezbeđenja.

On je u blokadi držao centar grada dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

http://www.youtube.com/watch?v=UCgFVrKdRSk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track