NEVOLJA IMAO I STAN NA DEDINJU, MORAĆE DA OBJASNI ODAKLE MU?! Intenzivna istraga, u toku provere i zgrada širom Beograda i Pančeva
Foto: ATA images/Antonio Ahel, MUP Srbije

tužilaštvo za organizovani kriminal

NEVOLJA IMAO I STAN NA DEDINJU, MORAĆE DA OBJASNI ODAKLE MU?! Intenzivna istraga, u toku provere i zgrada širom Beograda i Pančeva

Crna Hronika -

Veljko Belivuk i Marko Miljković u petak bi u tužilaštvu trebalo da se izjasne o prijavi koja je protiv njih i njihovih žena podneta zbog sumnje da su pare od droge i ubistava ulagali u nekretnine

Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, zvani Mesar, koji su optuženi da su bili organizatori grupe koja je počinila nekoliko ubistava, u petak bi ponovo trebalo da budu izvedeni pred Tužilaštvo za organizovani kriminal, kako bi odgovorili na optužbe o pranju novca.

Podsetimo, njihove supruge Bojana Belivuk i Tanja Miljković, kao i Belivukova tašta Snežana Đ., već su se izjasnile o krivičnoj prijavi koja ih sumniči da su u legalne tokove, kupovinom nekretnina i drugih vrednih stvari, od 2015. do 2021. ubacili preko milion evra.

Neće daleko

Belivuk i Miljković već u Ustaničkoj

Belivuk i Miljlković će u petak prošetati tek nekoliko spratova i neće biti izvođeni napolje, pošto već borave u pritvoru u zgradi u Ustaničkoj ulici u kojoj je smešteno i tužilaštvo. - I pored toga, njihovo izvođenje iz ćelija uvek prate ogromne mere obezbeđenja, kako kroz samu zgradu, tako i ispred nje - kaže sagovornik Kurira.

Nova krivična

- Belivuk i Miljković trebalo bi da se izjasne o krivici i navodima krivične prijave da su novac zarađen trgovinom drogom, otmicama i ubistvima "oprali" kupovinom stanova i kuća. Njihove supruge su negirale izvršenje krivičnog dela pranje para, puštene su da se brane sa slobode, ali je postupak i protiv njih u toku. Prijavom su obuhvaćeni još i optuženi za zločine klana, Filip Ivanovski i njegova supruga Marija M. - objašnjava sagovornik Kurira.

Veljko Belivuk, Bojana Belivuk, Marko Miljković
foto: Nikola Anđić, Kurir, Stefan Stojanović, Dado Đilas

Prema njegovim rečima, prikupljanje dokaza je i dalje u toku i može se očekivati da spisak osumnjičenih, ali i popis imovine za koju se sumnja da je stečena kroz pranje novca, prošire.

- Otkriven je još jedan "štek-stan" Veljka Belivuka i to u elitnom delu Beograda, na Dedinju, ali i drugi stanovi, ne samo u Beogradu čije se vlasništvo i ugovori proveravaju. Češlja se i nekoliko firmi, ali i neki fudbalski klubovi - dodaje naš sagovornik.

Ništa na svoje ime

Gradili vile na Zvezdari

Interesantno je da ni Belivuk ni Miljković nemaju imovinu na svoje ime. Belivuk je na saslušanju izjavio da radi u podrumu pića, a Miljković da je nezaposlen. - Miljković je na Zvezdari izgradio luksuznu kuću u kojoj je njegova žena i bila privedena, dok je Belivuk odmah pored njega počeo da gradi vilu, ali nije uspeo da je završi pre hapšenja. Na isti način su svojevremno i vođe "zemunskog klana" izgradile čuveno zdanje u Šilerovoj - podseća sagovornik Kurira.

Kako je Kurir pisao, na proveri je sva imovina pripadnika klana stečena u poslednjih šest i po godina, ali se sumnja da su najveće bogatstvo stekli tokom 2020.

Velja Nevolja, Veljko Belivuk, Makro Miljković
foto: Nikola Anđić

- Na proveru su i neke zgrade koje su se gradile u Beogradu i Pančevu, ali i sponzorisanja sportskih klubova. Istražitelji prikupljaju dokaze i o kriptovalutama u koje su ulagali ogromne pare. Istraga je počela još u feburaru, posle hapšenja kriminalne grupe, a osim na žene i roditelje, sumnja se da su deo imovine upisali i na rođake - dodaje sagovornik iz istrage i podseća da je kod Miljkovića u kući na Zvezdari, još prilikom prvog pretresa, pronađen ugovor o kupovini još jednog stana.

Ugovori o kupovini

- I kod drugih okrivljenih, otkriveni su ugovori o kupovini parcela, stanova, lokala, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori - objašnjava on i podseća da je recimo optuženi Srđan Lalić pred hapšenje kupio nekretninu u Kotoru. Kriminalna grupa, na čelu sa Miljkovićem i Belivukm, već je optužena za pet ubistava, otimecu i silovanje, kao i trgovinu drogom, a osim istrage za pranje novca u toku su i istrage za još najmanje tri likvidacije.

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track