OBRIJAĆU SE KRVLJU TVOJIH DŽELATA! Giška se ZAKLEO na grobu Belog da će pronaći njegove ubice, ali SMRT ga je preduhitrila
Foto: Privatna Arhiva

dve misteriozne smrti

OBRIJAĆU SE KRVLJU TVOJIH DŽELATA! Giška se ZAKLEO na grobu Belog da će pronaći njegove ubice, ali SMRT ga je preduhitrila

Crna Hronika -

Od ubistva Đorđa Božovića Giške na ratištu u Gospiću prošlo je 30 godina, a njegova smrt i dalje je ostala misterija.

Svoju kriminalnu "karijeru" Giška je "zvanično" započeo 1974. hapšenjem u Belgiji, nedugo zatim usledilo je drugo u Francuskoj do kojeg je, prema nekim navodima, došlo kada je zapucao na policijsku patrolu koja je pokušala da ga privede. Zbog tog dela služio je kaznu, a po njenom završetku vratio se u Jugoslaviju u kojoj opet dospeva u zatvor.

Iako će kasnije promeniti ubeđenja, osamdesetih godina, dok je još bio "zadojen" jugoslovenstvom, tadašnja Savezna državna bezbednost ga je angažovala da odradi određene poslove u “interesu države” u zamenu za amnestiju i miran boravak u zemlji. takav tretman nije bio neobičan tih godina za "žestoke momke". Svoju kriminalnu "delatnost" komentarisao je i sam ne poričući da je bio "sa one strane zakona".

Đorđe Božović Giška
foto: Privatna Arhiva

Težak udarac

- Onima koji me optužuju da sam kriminalac kažem: u Beogradu sam se pročuo kao dosta dobar bokser, vredan u školi, a željan svega. Hoću da se i provedem, volim devojke, a para nema. Kako se snaći? Predloži ovaj ono, ajde sitno, ajde krupno, ajde pljačka… Krenuo sam iz neke želje za avanturizmom, za nekim glupiranjem, i toga se danas stidim. Ali ja to časno zovem pravim imenom - govorio je Giška.

Početkom devedesetih velika država je počela da se raspada, osnivali su se brojni nacionalni pokreti i partije, a on se, tada već potpuno opijen pričom o srpstvu i Srbiji, okreće Srpskom pokretu obnove Vuka Draškovića. Giška i njegov najbolji prijatelj tada osnivaju prvu paravojnu formaciju "Srpska garda". Sa gardom su učestvovali u borbama oko Gospića.

U avgustu 91. Beli je ubijen u ispred svoje kuće, to je bila prva sačekuša na beogradskim ulicama koja je pokrenula krvavu lavinu devedesetih koja je odnela na desetine života, a da počinioci brojni od tih zločina nisu otkriveni do danas. To ubistvo za Gišku je predstavljalo težak udarac. Na Matićevoj sahrani je održao govor i zakleo se da će od toga dana puštati bradu sve dok ubice "njegovog brata" ne budu pronađene, a da će je onda obrijati njihovom krvlju.

Branislav Matić Beli
foto: Printscreen

Posle 27 godina grob mu je izmešten

- Idem na front iako znam da će me tamo ubiti. Neću da poginem u Beogradu, pa da posle pričaju kako je to zbog obračuna u podzemlju - reči su koje je izgovorio tada na grobu svog najboljeg prijatelja.

Posle toga odlazi na front u Liku gde se borio za Gospić i poginuo 15. septembra 2021. a do danas nije poznato "od čije ruke". Iako je ubijen na frontu, od prvog dana se više govorilo o verziji u kojoj ga je hitac koji je stigao sa srpske strane pogodio u leđa, a po naređenju Državne bezbednosti kojoj nije bilo blisko njegovo delovanje poslednjih godina.

Postoje i navodi da je smrt očekivao i da je jedna od poslednjih njegovih rečenica bila da "svoje dželate čeka nasmejan". Sahranjen je u Beogradu. Grob mu se nalazio na Centralnom groblju sve do 2017. kada je izmešten u crnogorsko selo Bezjovo u Kučima, odakle je njegova porodica rodom. O tome zašto se porodica odlučila da posle 26 godina od smrti premesti Giškine ostatke, njegova sestra Slavica rekla je da je to bila njegova poslednja želja.

Đorđe Božović Giška, Ekshumacja tela Giške, Slavica Božović
foto: Jelena Rafailović

- Pre nego što je otišao na ratište ostavio mi je u amanet da ga, ako pogine, prvo stavimo dva-tri meseca kod Belog u grob i da ga potom sahranimo u Kučima - rekla je tada za medije.

Moj sin je rođen za smrt

U godinama posle njegove smrti, Milena Božović, njegova majka, i najbolji prijatelj Jovan Otašević tvrdili su da je Giška bio proglašen za državnog neprijatelja nakon što je 1991. istupio protiv režima Slobodana Miloševića i 9. marta izveo na miting 2.000 momaka.

Milena je pričala i da joj od sina od uspomena na sina ostalo "njegovo Sveto pismo", 300, 400 pisama koje joj je napisao, dva ćebeta i zastava kojima je bio pokriven kad su ga doneli njegovo telo, a da su joj sve ostalo što je imao na ratištu praktično oteli.

- Moj sin je rođen za smrt i smrt ga je uzela. Otišao je da pogine tamo gde je bilo najdalje i najopasnije. Pao je u jurišu. Vojska ga je ostavila bez zaštite. Gađali su ga sa svih strana i nije mu bilo spasa - rekla je na godišnjicu pogibije sina Milena.

Kurir.rs/Blic

12:58

BOŽA SPASIĆ RASKRINKAVA LANAC ŠVERCA DROGE: Kriminalci postaju sve kreativniji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track