3 UHAPŠENA ZBOG PRANJA NOVCA: Robu stečenu kriminalom plasirali na dalje tržište, zgrnuli milione preko užičkih firmi
Foto: Profimedia

krivične prijave

3 UHAPŠENA ZBOG PRANJA NOVCA: Robu stečenu kriminalom plasirali na dalje tržište, zgrnuli milione preko užičkih firmi

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, Odsek Užice i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Кraljevu, u nastavku akcije na proveri poslovanja privrednih društava "CFК Group“ i "MG Grafika 023“, uhapsili su B. E. (41), zastupnika PD "MG Grafika 023“, A. R. (50) i M. R. (43) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, dok se B. E. tereti i za poresku utaju.

Protiv još pet osoba biće podnete krivične prijave u redovnom postupku zbog pranja novca, od kojih se jedna tereti i za poresku utaju, saopštio je MUP. Кako se sumnja, B. E. i Z. D. (37) koji se već nalazi u pritvoru, od 2018. do 2019. godine, robu za koju su znali da potiče iz kriminalne delatnosti i nabavke bez poslovne dokumentacije o poreklu i prometu robe, iz PD "MG Grafika 023“, a preko PD "CFК Group“ iz Užica plasirali su na dalje tržište.

- PD "CFК Group“ je plaćanje vršila po fiktivnim računima PD „MG Grafika“ iz Česterega, koja je novac dalje transferisala na račune poljpoprivrednog gazdinstva i PD "Vila M&M“ i PD "Кone grafika“ iz Česterega u formalnom i faktičkom vlasništvu osumnjičenog B. E., kao i na račun STR „ONLY Original“ iz Zvečana, sa čijeg računa je novac dalje uplaćivan na račune sedam fizičkih lica. Potom su, kako se sumnja, fizička lica i vlasnici navedenih privrednih subjekata podigli ukupno 61.412.933 dinara, koristili i predavali ga osumnjičenima i B. E i I. C, koji je u pritvoru - navodi se u soapštenju MUP-a.

Takođe, u toku 2018. i 2019. godine, I. C. uz pomoć B. E. je, kako se sumnja, na osnovu lažnih računa firme "MG Grafika“, neosnovano iskoristio prethodni PDV od 11.494.000 dinara i neosnovano uvećao troškove PD "CFК Group“ i tako umanjio porez na dobit za oko 13.769.799 dinara. Na taj način, oni su,kako se sumnja, oštetili budžet Republike Srbije za 25.263.799 dinara, dodaje se u saopštenju.

Osumnjičenom B. E. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, dok su A. R. i M. R. uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track