Radoslavu Sekuliću određen pritvor!

Istraga o aferi „Agrobanka“

Radoslavu Sekuliću određen pritvor!

Crna Hronika -
Petoro Sekulićevih saradnika na saslušanju u tužilaštvu za organizovani kriminal reklo da su radili po njegovim nalozima

BEOGRAD - Istraga!Radoslav Lale Sekulić i njegov sin Duško su posle saslušanja u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal prebačeni u zatvorsku bolnicu zbog lošeg zdravstvenog stanja, a sudija im je za prethodni postupak odredio pritvor do 30 dana zbog sumnje da su uzimali povlašćene kredite u Agrobanci!- Sudija nije ni saslušao Radoslava i Duška Sekulića jer njihovo zdravstveno stanje to nije dozvoljavalo. Osim Sekulićima, pritvor je određen Dragomiru Jovanoviću, Borki Filipović i Milanu Stefanoviću, koji su se na saslušanju branili ćutanjem. Kad je reč o Nenadu Maričiću, Bratislavu Mihajloviću, Dušku Šunjevariću, Dragovanu Milinkoviću i Snežani Paunović, njima je određena mera zabrane napuštanja stana, a svi su sudiji rekli da su radili ono što im je naložio Radoslav Sekulić - kazao je izvor Kurira.Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal, najavio je nastavak istrage u aferi „Agrobanka“.- Istraga će biti nastavljena saslušanjem svedoka i proveravanjem ostalih spornih kredita i bankarskih garancija Agrobanke datih drugim preduzećima, a koja nisu obuhvaćena istragom pokrenutom 8. avgusta - saopštio je Radisavljević.Kako Kurir saznaje, svojevremono su poslovali Radoslav Sekulić i Vukašin Maraš, nekadašnji savetnik crnogorskog predsednika za spoljnu bezbednost, koji je preminuo pre četiri godine.- Njih dvojica imali su zajedničku firmu „Merkurijus“, koja je poslovala na sličan način kao i srpske firme koje su obuhvaćene istragom - kaže izvor Kurira, a crnogorski mediji dodaju da je Sekulić i te kako proširio posao u Crnoj Gori.- On je preko svoje dve farmaceutske firme bio učesnik sumnjivih nabavki u Crnoj Gori u vreme kad je ministar zdravlja bio sadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša. Mugoša je 2000. izabrao Sekulića za partnera za nabavku lekova, a ukupna zarada prispelih lekova od Sekulićevog „Best farma“ u Crnoj Gori od jula do oktobra 2000. godine iznosi 3,7 miliona maraka. „Montefarma“ je upozorila Mugošu da se na lageru prave zalihe leka „dijazepama“ dovoljne za petogodišnje potrebe crnogorskog zdravstva, a rok upotrebe pristiglih ističe 2002, da „euceptila“ ima za tri godine, „baktimola“ za 23 meseca, a da novi kontingenti samo pristižu. Umesto reagovanja, u novembru 2000. u carinska skladišta pristiže novi kontingent sumnjivih lekova, vredan 2,4 miliona maraka od „Habit meda“, Sekulićeve kompanije registrovane u Lihtenštajnu - pišu crnogorski mediji.

Miomir Mugoša
Miomir Mugoša

Proširena istragaTužilaštvo je donelo naredbu o proširenju istrage protiv 15 do sada uhapšenih zbog sumnje da su umešani u aferu nezakonitog poslovanja Agrobanke. Među njima je pet odgovornih iz Agrobanke sa Dušanom Antonićem na čelu, nekadašnjim predsednikom Izvršnog odbora te banke.

Nasledio ga Mihalj Kertes Sekulić je oduvek bio poznat kao biznismen koji je preko veza bio oslobađan optužbi za izbegavanje plaćanja carina u SFRJ. On je bio i direktor carine, gde ga je nasledio Mihalj Kertes, a tokom režima Slobodana Miloševića, Sekulić je bio uticajan član JUL i akter nekoliko velikih političkih i privrednih afera u Srbiji.

Saslušavali ih sedam satiSaslušanje desetoro osumnjičenih u prostorijama specijalnog tužilaštva trajalo je sedam sati, ali je sve prošlo bez ikakvih incidenata, saznaje Kurir u pravosuđu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track