16 MRTVIH NA SRPSKIM PUTEVIMA U POSLEDNJIH PET DANA: Tragedije za tragedijom na magistralama, MUP NAJAVIO OŠTRE KONTROLE
Foto: Printscreen/Instagram

VUlin apeluje

16 MRTVIH NA SRPSKIM PUTEVIMA U POSLEDNJIH PET DANA: Tragedije za tragedijom na magistralama, MUP NAJAVIO OŠTRE KONTROLE

Crna Hronika -

U poslednjih pet dana u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Srbije poginulo je čak 16 osoba, dok je tokom decembra među poginulima čak 12 mladih starosti do 24 godine, saopštio je MUP.

Zbog toga će, po naređenju ministra unutrašnjih poslova, Uprava saobraćajne policije tokom praznika na svim putnim pravcima vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja sa posebnim akcentom na otkrivanju saobraćajnih prekršaja - prekoračenje dozvoljene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, kao i nekorišćenje sigurnosnog pojasa u cilju očuvanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Novi Pazar zavijen u crno
Novi Pazar zavijen u crno foto: Privatna Arhiva, Zoran Šaponjić

- Prošle godine u saobraćaju su stradale 492 osobe, a samo u poslednjih pet dana stradalo je čak 16 ljudi, među kojima su i mlade osobe. Svaka smrt teško da može da se opravda, ali smrt u saobraćaju posebno ne može. Samo da je neko od vozača usporio, vezao pojas i da nije konzumirao alkohol i drogu, ljudski životi bi bili sačuvani", istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar policije apelovao je na sve vozače, a naročito na mlade da kada sednu za volan budu pažljivi, odgovorni i savesni, imajući u vidu da je tokom decembra ove godine poginulo 12 mladih starosti do 24 godine.

Udes kod Valjeva, troje mrtvih dvadesetogodišnjaka
Udes kod Valjeva, troje mrtvih dvadesetogodišnjaka foto: Printscreen/Instagram 192_rs

- Po ko zna koji put molim i upozoravam sve ljude, a posebno mlade, sve vozače i učesnike u saobraćaju da ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, da ne sedaju za volan pijani i drogirani, jer ukoliko to učine mogu da izgube svoj život i ugroze živote drugih. Još jednom ponavljam da se duboko zalažem za oštriju kaznenu politiku i da se svakom ko pijan i drogiran sedne za volan i izazove saobraćajnu nesreću sudi za pokušaj ubistva. Nemojte da dozvolite da zbog nemarnog, nesavesnog i neprimerenog ponašanja u saobraćaju trajno uništite i svoj i tuđe živote - naglasio je ministar Vulin.

Samo u toku prethodnog vikenda, otkriveno je oko 13.000 saobraćajnih prekršaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, zbog vožnje pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno više od 1.000 vozača, što je tri puta više u odnosu na isti period 2020. godine.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije još jednom apeluju na vozače da brzinu kretanja prilagode uslovima puta i da poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali svoje i tuđe živote.

(Kurir.rs/ MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track