KAVČANIMA OSTALI BEZ TONE KOKAINA U KOLUMBIJI Droga vredna 75 miliona dolara skrivana u pošiljci kože i krzna, namenjena za region
Foto: Proifmedia, Privatna Arhiva

KAVČANIMA OSTALI BEZ TONE KOKAINA U KOLUMBIJI Droga vredna 75 miliona dolara skrivana u pošiljci kože i krzna, namenjena za region

Crna Hronika -

Kolumbijska uprava za borbu protiv narkotika, u luci Buenaventura, pre dva dana otkrila je kontejner u kojem je bila sakrivena tona kokaina koji je trebalo da otputuje na Balkan i, kako se osnovano sumnja, završi u skladištima "kavačkog klana", odakle bi bio rasturen širom regiona.

Prema indicijama bezbednosnih struktura s našeg područja, iza pošiljke bi mogao da stoji odbegli "kavački vođa Radoje Zvicer, koji se najverovatnije krije u Južnoj Americi nakon hapšenja najodanijih saradnika i ekipe Veljko Belivuk-Marko Miljković. Preprodajom čitavog kontejnera kokaina iz Latinske Amerike balkanski klan, kako ga krste kolumbijski mediji, inkasirao bi basnoslovnih 75 miliona dolara.

- Ovaj tovar ukazuje da je balkanski kartel, a tako u poslednje vreme u svetu nazivaju "kavčane" posle hapšenja Belivukove grupe u Srbiji izmestio posao u okruženje. Sa Zvicerom na čelu ima ih dovoljno na slobodi za nastavak biznisa. Veza sa slovenačkim kriminalcima je već poznata, a logistiku imaju i u BiH, Rumuniji i Bugarskoj, pa ova maršruta nije neobična - tumači dobro obavešteni izvor i dodaje da, uprkos tome i zahvaljujući saradnji evropskih policija, sve više droge pada u ruke istražnim organima.

Radoje Zvicer, Kokain, Šverc Kokaina, Zaplena, Zaplena Narkotika, MSC Gayane
foto: AP Matt Rourke

Najzaslužniji za pomenutu veliku zaplenu droge, pored ljudskih resursa, jesu i istrenirani policijski psi-tragači, koji su nanjušili da se u pošiljci kože i krzna krije najtraženija droga, koju zovu i droga bogatih, pišu kolumbijski portali.

- Tovar je bio namenjen balkanskom narko-kartelu i umalo se nije ukrcao na brod koji bi drogu odvezao do Bugarske, pa tajnim kanalima dalje ka jugu i zapadu Evrope. Specijalci iz policije koji rade na suzbijanju krijumčarenja narkotika su detaljno pretražili pošiljku i izvrnuli svu robu, gde su pronašli plastične folije, odnosno paketiće s belom supstancom, za koju je nakon testiranja utvrdeno da je kokain. Pošiljka droge je bila teška jednu tonu - preneo je sajt caracol.com.co

Preliminarna istraga, kako tvrdi pomenuti portal, utvrdila je da je kokain bio namenjen Evropi, i da bi otišao put Italije, Francuske i Nemačke. Nije isključeno da su ovaj tovar upakovali pripadnici kolumbijskog klana "Del Golfo" čiji je voda Dario Usuga, zvani Otonijel, uhapšen 24. oktobra. Za Otonijela je radilo blizu 3.500 ljudi.

Kolumbijska mafija ima pet glavnih saveznika za šverc ko- kaina na različitim geografskim širinama: u Meksiku, u kartelima Halisko Nueva Generasioni Sinaloa, u Evropi kalabrijsku i sicilijansku mafiju i mreže za trgovinu drogom na Balkanu - naveli su iz kolumbijske policije po hapšenju vođe "Del Golfa".

(Kurir.rs/Srpski telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track