PRIPADNIK ZEMUNSKOG KLANA BESNEO U SUDNICI: Bajić sa optuženičke klupe vikao JA SAM 15 GODINA U SAMICI
Foto: Privatna Arhiva

viši sud u beogradu

PRIPADNIK ZEMUNSKOG KLANA BESNEO U SUDNICI: Bajić sa optuženičke klupe vikao JA SAM 15 GODINA U SAMICI

Crna Hronika -

Suđenje četvorici optuženih za razbojništvo, koje se prema sumnjama tužilaštva dogodilo posle otmice studenta Novaka Stevanića (22), odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu, zbog štrajka advokata. Advokati četvorice optuženih, pojavili su se u sudnici, ali su obavestili sud da su u štrajku i da suđenje ne može da se održi.

Zahtev branilaca da suđenje ni danas ne bude održano, izazvalo je revolt kod nekadašnjeg pripadnika "zemunskog klana" Nikole Bajića koji u zatvoru Zabela služi kaznu od 30 godina zatvora zbog drugih zločina počinjenih za taj klan.

- Zašto niste na vreme javili. Ja sam 15 godina u samici, znate li kako me dovode ovamo? - protestovao je navodno Bajić sa optuženičke klupe, pa ga je sudija upozorila da se smiri.

Inače, dovođenje Bajića iz zatvora u Požarevcu u beogradsku Palatu pravde na suđenje prate neviđene mere obezbeđenja.

Novak Stevanić
foto: Privatna arhiva

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar, kada bi trebalo da se nastavi sa saslušanjem svedoka, među kojima je Milorad Bracanović, nekadašnji zamenik načelnik Državne bezbednosti, kao i prvi svedoci saradnici tužilaštva u srpskom pravosuđu Ljubiša Buha Čume, i Dejan Milenković Bagzi, koji je i dalje u programu zaštite svedoka.

Novak Stevanić, podsetimo, otet je 1997. godine. Prema optužnici za razbojništvo se terete policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Đajić, kao i bišvi pripadnici zloglasnog klana Nikola Bajić i Goran Ristić. Nikola Bajić, ranije je pred sudom priznao da su Novaka Stevanića otela trojica policajaca PS Zemun i predala ga vođi Dušanu Spasojeviću, koji ga je mučio dok nije priznao gde njegovi roditelji čuvaju novac.

- Novak Stevanić ubio se u aprilu 1998, jer nije mogao da izdrži pritisak koji su, posle njegove otmice, na njega vršili Dušan Spasojević, članovi "zemunskog klana" i policajci. Ubeđivali su ga da je sve izmislio. Sećam se da mi je Dušan, kada sam saznao da se ubio, rekao: "Išao sam, zapalio sam mu sveću". Grizla ga je savest - ispričao je ranije pred sudom Bajić.

On je priznao i svoju ulogu, da je te noći čuvao Novaka u jednoj garaži na Novom Beogradu.

Nikola Bajić, Dušan Spasojević
foto: Privatna arhiva

- Bio je skroz uvezan. Dušan ga je pitao gde su pare, ponavljao je da ne zna. Uhvatio ga je za vrat i tresao, davio ga je. Udario ga je pištoljem po glavi, nastao je pakao i Novak je rekao: "Stani!" Opisao je gde su u stanu njegovi roditelji čuvali sef - rekao je on i dodao da je pokojni voda klana, koji je ubijen u akciji "Sablja", odjurio u stan, a njega ostavio da čuva mladica u garaži, u kojoj je bilo 45 stepeni.

Dušan Spasojević, navodno mu je kada se vratio, rekao da su mislili da će naći milion maraka, ali da je u stanu bilo samo 50.000 maraka i 4,5 kilograma zlata. Zemunac, kog su danas u sudnici čuvala četiri stražara, tada je rekao i da su te večeri pustili Novaka, tako što su ga "kao na filmovima, odveli na Savski nasip, isterali ga iz kola i da se okrene i broji dok ne odu".

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track