MAFIJA! U bananama MILOVOG ČOVEKA pronašli čak POLA TONE kokaina!
Foto: Facebook / Prava Crna Gora, Starsport

crna gora

MAFIJA! U bananama MILOVOG ČOVEKA pronašli čak POLA TONE kokaina!

Crna Hronika -

U voću koje je iz Ekvadora stiglo u Crnu Goru i koje je bilo u prostorijama kompanije "Voli", vlasnika Dragana Bokana, otkrivena velika količina narkotika

Skoro pola tone kokaina skrivenog u kutijama banana koje su iz Ekvadora stigle u Crnu Goru zaplenjeno je u utorak u magacinu kompanije "Voli" u Zeti. Kako prenose crnogorski mediji, još niko nije uhapšen, a vlasnik magacina je biznismen Dragan Bokan, inače blizak predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i njegovom DPS.

Milo Djukanovic, Milo Đukanović
foto: EPA/Boris Pejović

Bokan, koji, prema pisanju medija, važi za jednog od najuticajnijih biznismena u susednoj državi, vlasnik je i KK Budućnost.

Uzimaju se izjave

- Nije poznato ko stoji iza pošiljke i kako je dospela do prostorija kompanije „Voli“, a policija će uzeti izjave od više osoba i uz saradnju s međunarodnim partnerima prikupiti dokaze i informacije koje su potrebne da se ovaj slučaj zaokruži - prenosi crnogorski Dan.

Specijalno državno tužilaštvo za danas je zakazalo konferenciju za medije, a prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je droga bila namenjena kavačkom klanu.

Navodno, tovar banana s kokainom u Crnu Goru stigao je 2. januara, a 10 dana kasnije utovaren je u kamione i prebačen u magacin.

- Kontingent voća naručen je preko kompanije crnogorskog državljanina koji živi i radi u Sloveniji - otkrili su mediji.

Podsetimo, krajem avgusta, takođe u magacinu u Zeti, policija je zaplenila rekordnu količinu kokaina od 1,4 tone, takođe skrivenog u tovaru banana. Posle velike zaplene, uhapšeni su Budimir Krstović, uvoznik južnog voća, i njegova ćerka Marina, koji su vlasnici magacina u kom je droga nađena. Kako prenosi portal RTCG.me, Prava Crna Gora zatražila je hitno hapšenja predsednika kompanije „Voli“ Dragana Bokana i svih povezanih osoba, podsećajući upravo na slučaj oca i ćerke Krstović, kojima su istog dana kada je kokain otkriven stavljene lisice.

- Već drugi put u bananama „Volija“, prvo policija, a sada i građani nalaze pakete kokaina. Vreme je da gospodin Dragan Bokan bude uhapšen pod istim razlozima kao i Krstović i njegova ćerka - istakao je predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić, prenosi RTCG.

Firma „Voli“

Sami tražili proveru pošiljki?

Posle velike zaplene kokaina u magacinu „Volija“, crnogorske Vijesti objavile su izjavu neimenovanog izvora iz Uprave prihoda i carina, koji tvrdi da je rukovodstvo kompanije nač elu sa Draganom Bokanom samo pisalo molbe da se sve pošiljke za njegovu kompaniju strogo proveravaju. Navodno, sam je nudio da kupi skenere, kako bi se osigurala kontrola svega što se uvozi.

Građani našli drogu

Prava Crna Gora ističe i da je ovaj slučaj daleko strašniji od prethodnih.

- Dok bezbednosni rizik zaplene jedne pošiljke kokaina u Zeti preuzimaju na sebe specijalne jedinice policije, dotle „Volijev“ kokain zatiču građani u njihovim radnjama, ne znajući da li je opasnije prijaviti ili ne prijaviti pakete kokaina i rizikujući svoju bezbednost i bezbednost svojih porodica. Ako je pošiljka kokaina iz jula 2018. pronađene u hladnjaku kontejnera namenjenog „Voliju“, kojom je upropašćena akcija DEA, bila ista slučajnost, ova je potvrda da s „Volijem“, Bokanom, Ðukanovićem i kokainom nema nikakvih slučajnosti, niti je ikada i bilo - zaključio je Milačić.

Uvoznik

Biznismen iz Slovenije poručio banane?

Prema pisanju crnogorskog portala Borba, iza narudžbine tovara banana za kompaniju „Voli“ stoji biznismen iz Slovenije poreklom iz Crne Gore. Navodno, reč je o Izetu Rastoderu, predsedniku kompanije „Rastoder grup“.

- On kupuje banane u Južnoj Americi, uglavnom u Ekvadoru i Kostariki, a prodaje ih u severnoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslavije i svim zemljama EU. „Rastoder grup“ je šesti u svetu, a najveći na Balkanu po distribuciji banana - prenosi Borba. Kako navode, Izet Rastoder rođen je u Beranama, odakle se odselio u Ljubljanu, a u poslu s bananama je više od 20 godina, kada je lansirao poznati brend banana „derbi“.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja