Afera Agrobanka: Hapse savetnika Mirka Cvetkovića?

Afera Agrobanka: Hapse savetnika Mirka Cvetkovića?

Crna Hronika -
Bivši državni sekretar pod „operativnim merama“ zbog indicija da je ocu Zvonku, koji je bio član UO Agrobanke, dojavio da se spremaju hapšenja

BEOGRAD - Odmotava se klupko!Bivši državni sekretar Dušan Nikezić, svojevremeno i savetnik u Ministarstvu finansija, stavljen je pod takozvane operativne mere policije, saznaje Kurir! Nikezić je svojevremeno bio pomoćnik Mirka Cvetkovića u vreme kad je Cvetković radio u Agenciji za privatizaciju, a Dušanov otac Zvonko Nikezić bio je član Upravnog odbora Agrobanke i najbliži Cvetkovićev saradnik.- Ta odluka je doneta zbog toga što postoje indicije da je upravo Dušan Nikezić dojavio ocu da se spremaju hapšenja učesnika afere „Agrobanka“, ali i zbog opasnosti da pobegne iz zemlje - kaže sagovornik Kurira iz istrage.Napustio bankuZanimljivo je da je Zvonko Nikezić napustio Agro­banku neposredno pred otvaranje istrage o jednoj od najvećih zloupotreba u Srbiji, na osnovu čega je lako zaključiti da je upozoren.- Da li ga je upozorio sin ili neko drugi, to će utvrditi istraga. I Zvonko je pod policijskom prismotrom i tako će biti sve dok tužilaštvo ne da zeleno svetlo za privođenje na informativni razgovor. Sigurni smo da on ima dosta informacija koje će nam koristiti - navodi naš sagovornik.Policija non-stop radi na prikupljanju dokaza protiv učesnika u aferi i danima češlja dokumentaciju Agrobanke, njihove račune u bankama, kao i račune firmi koje su sarađivale s njima.- Dok ne skupimo čvrste dokaze, tužilaštvo neće odobriti ničije hapšenje - kaže sagovornik Kurira.Uhapšen još jedan direktorU međuvremenu, policija je juče privela direktora firme „Luton“ iz sistema „Habitfarm“ Miloša Markovića, za koga je postojao nalog za sprovođenje istrage u okviru afere „Agrobanka“. Osim Mar­kovića, uhapšeni su Stojan Stojanov i Zvezdan Damjanović, koji su bili zaduženi za procenu objekata pod hipotekom u slučaju Agrobanke i „Habitfarma“, saopštio je Miljko Radisavljević, specijalni tužilac za organizovani kriminal.- Oni su za potrebe Agrobanke procenjivali vrednost nekretnina preduzeća „Vestern stajl“, „Habitfarm“ i drugih povezanih preduzeća koje su založene kao obezbeđenje za kredite koje je odobrila oštećena banka. Stojanova je angažovao Radoslav Lale Sekulić, a Damjanovića Dušan Antonić. Nakon saslušanja doneta su rešenja o zadržavanju u trajanju do 48 sati - navodi se u saopštenju.

Pod prismotrom i Mrkin prijatelj?Istovremeno s Nikezićima, policija, kako saznaje Kurir, prati i bivšeg visokog funkcionera SPS, bliskog prijatelja Milutina Mrkonjića, zbog sumnje da je možda učestvovao u zloupotrebama u Agrobanci.- Taj čovek je isključen iz SPS pre šest meseci zbog takvih zloupotreba. Sumnja se da je on uzeo kredite u nekoliko banaka, između ostalog i u Agrobanci, ukupne vrednosti pet miliona evra i tim parama finansira izgradnju hladnjače, klanica i drugih objekata - kaže naš izvor.

Zvonko Nikezić

Agrobanka oštećena za 5,5 milijardi dinaraIstraga o aferi „Agrobanka“, koja se vodi protiv 19 osumnjičenih, otvorena je 8. avgusta hapšenjem i pritvaranjem devetoro osumnjičenih, među kojima je i nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić i njegov sin Milan. Ova banka davala je kredite preduzećima za više od 5,5 milijardi dinara koje oni nisu vratili.- Ta preduzeća su bila korisnici kredita i bankarskih garancija kod Agrobanke, nad nekima je već pokrenut stečajni postupak, dok su druga već likvidirana - podseća sagovornik Kurira iz istrage.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track