TISA PROGUTALA AUTOBUS PRE 17 GODINA: Još se traga za petoro ljudi, a sin konduktera prati potragu za Matejem Perišem!
Foto: Kurir.rs/S.U., Privatna arhiva

Nesreća

TISA PROGUTALA AUTOBUS PRE 17 GODINA: Još se traga za petoro ljudi, a sin konduktera prati potragu za Matejem Perišem!

Crna Hronika -

U aprilu ove godine navršiće se 17 godina od jedne od najstrašnijih nesreća koje su se dogodile u Srbiji - prevrtanja autobusa sa 20 putnika u reku Tisu kod Zrenjanina. Do nesreće je došlo kad je vozač kamiona, koji se kretao iz pravca Novog Sada ka Zrenjaninu na mostu preticao traktor i udario "Autobanatov" autobus. Autobus je probio ogradu i sleteo u reku Tisu.

Tada je poginulo 11 ljudi, a do danas nisu pronađeni vozač autobusa Slavko Biga (56), tri putnika - Željko Prodanović (31), Dražen Trifunović (14) i Branko Ivanović (20) i kondukter Miodrag Vlaučin (59).

Nezapamćene tragedije svi su se prisetili nakon nestanka Mateja Periša, za kojim policija traga već 27 dana.

Tela nađena u Dunavu

Autobus je izvučen iz vode, ali tela više nije bilo. Za dve nedelje pretražena je reka, rukavci, obale, ada, a išlo se sve do ušća Tise u Dunav. U narednim godinama, dešavalo se da isplivaju tela.

- Godinu dana nakon nesreće kod Pančeva je isplivalo telo putnice, devojke koja je imala 21 godinu. Nju je voda odnela od Zrenjanina, preko Slankamena i Beograda, sve do Pančeva - podseća izvor.

Neverovatna priča

Mošorinac isplivao

Milenko Mošorinac, uprkos tome što nije imao desnu ruku, uspeo je da se spase iz autobusa smrti. - Vraćao sam se sa sahrane u Barandi i ušao sam u autobus na "Bagljašu" u Zrenjaninu. Seo sam napred i slušao razgovor između vozača i konduktera. Kada smo došli do sredine mosta na Tisi, u jednom trenutku vozač je uzviknuo "evo nesreće" - rekao je za Novosti Mošorinac, iz Novog Sada. On se spasao jer su se od udarca u bankinu vrata odvalila, doplivao je do obale, ali nije mogao da se uhvati za čvrsto tlo jer ga je struja vraćala u reku tri puta. Uočili su ga vikendaši i ribari i spasili.

Reka puna virova

Goran Vlaučin, sin konduktera Miodraga prisetio se za Kurir kako je tekla potraga u Tisi za njegovim tatom.

- Alasi su tada posle nesreće predlagali da se pregradi reka. Imali su mogućnosti da to učine sa mrežama. U tom slučaju, prema njihovim tvrdnjama, tela bi se pronašla. Međutim, policija i Žandarmerija im to nisu dozvolili. Stari alasi još su govorili da je nedaleko od mosta, na krivini, Tisa najdublja i puna virova. Još u doba carice Marije Terezije, na tom mestu su potapani brodovi sa kamenjem, kako bi se usporio tok Tise. Postoji verovatnoća da su tela baš na tom mestu - kaže Goran.

Vozač umro

On dodaje i da je vozač kamiona Branislav Gačić (55) bio osuđen na 10 godina zatvora, ali je Vrhovni sud Srbije saopštio da je ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje u Zrenjanin. Gačić nije dočekao novo suđenje, jer je preminuo.

Kurir.rs

bonus video:

00:39

Deo trase kojom se kretao Matej Periš u noći nestanka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track