SKANDALOZNO: Obrazloženje suda je kao za rijaliti, manijak je trebalo da ostane iza rešetaka
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen/Facebook

slučaj iz šapca koji je uzdrmao javnost

SKANDALOZNO: Obrazloženje suda je kao za rijaliti, manijak je trebalo da ostane iza rešetaka

Crna Hronika -

Psiholozi i advokati saglasni su da je muškarac optužen za silovanje devojčice (12) morao da ostane u pritvoru, ali da se, umesto uznemirenja javnosti, navedu drugi razlozi za produženje ove mere

Advokati i stručnjaci slažu se da je muškarcu (38) iz okoline Šapca koji je u julu prošle godine obljubio devojčicu (12) trebalo produžiti pritvor i da je odluka suda o puštanju na slobodu u najmanju ruku neobična!

Podsetimo, prošlog petka Viši sud u Šapcu ukinuo je pritvor muškarcu koji je obljubio svoju maloletnu komšinicu na jednoj proslavi 19. juna 2021, po nalogu Apelacionog suda u Novom Sadu. Ova vest munjevitom brzinom se proširila i izazvala veliku buru u javnosti, a razlog zbog kog je optuženom ukinut šestomesečni pritvor po mnogima je neverovatan - "zbog nedovoljnog interesovanja javnosti za slučaj".

Šok

Psiholog Vesna Tomić kaže za Kurir da je ova odluka suda zastrašujuća za svakog razumnog čoveka.

- Užasno! Zamislite šta to dete i ti nesrećni ljudi sada proživljavaju. Užasan čin se dogodio, a sud bez trunke razuma daje obrazloženje da se javnost nije dovoljno interesovala za slučaj. Katastrofalno, obrazloženje suda je kao za rijaliti - kaže Tomićeva i dodaje:

vesna tomić
vesna tomićfoto: Printscreen/Kurir TV

- Siroto dete tek polako dolazi sebi od šoka, iako su posledice dugoročne i psihičke i fizičke, a oni dosipaju so na ranu time što ga puštaju na slobodu.

Advokat Denis Bećirić kaže za Kurir da je u konkretnom slučaju možda trebalo da se promeni razlog zbog kog se optuženom produžava pritvor.

advokat denis bećirić
advokat denis bećirićfoto: Kurir televizija

- Posle nekog vremena svaki slučaj za koji je javnost bila veoma zainteresovana polako gubi na značaju jer dolaze drugi predmeti. To je realno stanje. Možda je trebalo da se navede neki drugi razlog za produženje pritvora, na primer, zbog bojazni da će ponoviti krivično delo pošto optuženi i oštećena žive u neposrednoj blizini - kaže advokat.

Bećirić objašnjava da je ova novonastala situacija verovatno teško pala porodici devojčice.

- Sigurno da je ovo saznanje veoma jezivo za devojčicu, njene roditelje i ljude u njihovom okruženju.

Zaštititi decu

Sa Bećirićem se slaže i njegov kolega Mladen Magdalenić, koji dodaje da, kada su deca u pitanju i krivična dela nad njima, oštećene treba maksimalno zaštititi.

advokat mladen magdalenić
advokat mladen magdalenićfoto: Kurir/M.S.

- Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora od tri do 12 godina, a razlog iz kog je optuženi bio u pritvoru jeste zbog "uznemirenja javnosti". Životno, ovo jeste zaista užasno, kako sam čin obljube, tako i prolazak kroz sve ovo - kaže advokat.

- Mislim da je trebalo da se optuženom odredi mera zabrane prilaska oštećenoj i njenoj porodici zbog svih okolnosti u kojima žive i da bude na snazi do upućivanja optuženog na izvršenje zatvorske kazne.

Roditelji devojčice očajni

Gledala ga je kao oca

Roditelji oštećene devojčice gostovali su u jutarnjem programu na Pink televiziji, gde su naveli da "samo bolestan mozak može da siluje njihovu ćerku, a potom sedne s njima za sto da jede, pije i veseli se".

majka i otac oštećene devojčice
majka i otac oštećene devojčice foto: Kurir, Privatna Arhiva

- U trenutku kada je torta izneta, primetio sam da mi nema jedne ćerke. Izašli su malo da prošetaju i on ju je poneo preko ulice, kao da bi je spasao od psa. Kasnije se vratio na proslavu, gde je bio raspoložen i veseo - rekao je očajni otac i dodao da je ćerka pozvala brata, koji je nakon toga i njih obavestio:

- Kada sam se vratio u salu, njega više nije bilo, pobegao je. Mi smo otišli u policiju i prijavili slučaj.

Roditelji podsećaju da je optuženi bio zaposlen kod njih nekoliko godina.

- Sva naša deca na radnike gledaju kao na članove porodice, viđaju ih svaki dan. Ona je na njega gledala kao na oca, kao na autoritet. Jako je teško bilo slušati od svog deteta šta joj je sve radio.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track