PREDATORI SU PORED NAS! U Srbiji više od 400 registrovanih pedofila! Zlostavljači glume DOBRE ČIKICE!
Foto: Shutterstock

alarmantno

PREDATORI SU PORED NAS! U Srbiji više od 400 registrovanih pedofila! Zlostavljači glume DOBRE ČIKICE!

Crna Hronika -

Skandalozan slučaj muškarca (38) iz okoline Šapca, koji je pušten iz pritvora nakon što je obljubio komšinicu (12), pokrenuo je lavinu i ponovo otvorio brojna pitanja, među kojima i ko su pedofili u Srbiji, koliko ih je i da li su naša deca bezbedna

Skandalozan slučaj muškarca (38) iz okoline Šapca, koji je nakon šestomesečnog pritvora pušten da se brani sa slobode, nakon što je u junu 2021. obljubio komšinicu (12), pokrenuo je lavinu i ponovo otvorio brojna pitanja, među kojima i ko su pedofili u Srbiji, koliko ih je, da li su kazne za njih adekvatne i da li su naša deca bezbedna!

Šabac, Silovanje, pedofil, silovanje deteta, Devojčica, pušten na slobodu
foto: Kurir, Privatna Arhiva

Srbija ima registar pedofila, koji nije javan, a u njega su upisane pravosnažno osuđene osobe za krivična dela u vezi s polnim slobodama nad maloletnicima. Broj pravosnažno osuđenih pedofila je alarmantan, jer je u njega za samo šest godina upisano više od 400 seksualnih predatora.

Devojčica, Silovao, Silovatelj, Doboj, Srđan L.

Seksualna nastranost

- Registar je uveden 2015. na osnovu Marijinog zakona, a u aprilu prošle godine brojao je 416 osuđenih. Međutim, taj broj iz dana u dan raste, a imajući u vidu i slučajeve koji još nisu okončani pred sudovima, kao i one koji nisu ni prijavljeni, taj broj je verovatno daleko veći - objašnjava naš izvor i dodaje da registar sadrži lične podatke izvršioca, podatke o izvršenom krivičnom delu, a njegov DNK profil pohranjen je u nacionalnoj bazi i odatle se ne može brisati.

Pričajte sa decom

Da je pedofilija seksualna nastranost koja se ogleda u seksualnoj privlačnosti prema deci istog, suprotnog ili oba pola, objašnjava za Kurir Ivana Josifović, sudija Višeg suda u Novom Sadu.

Puls Srbije, Ivana Josifović
foto: Kurir

- Pedofili su u sudskoj psihijatriji i praksi češće prepoznati kao dobre čikice, jer uglavnom ne upotrebljavaju silu, s obzirom na to da najčešće nemaju potrebu da to čine, već žrtvama prilaze na neki relativno prihvatljiv način. To su često lica poznata deci, iz njihovog okruženja. Žrtve su deca pa je lakše zadobiti njihovo poverenje, dati neko obećanje, poklon, pažnju kako bi ih iskoristili - kaže ona.

Naša sagovornica naglašava da se o ovoj temi, koliko god bila mučna i teška, mora pričati.

- Roditeljima treba ukazivati na to koliko je, nažalost, ova pojava rasprostranjena. Moramo stalno bdeti nad decom, razgovarati i upozoravati ih, vodeći računa da im ne usadimo strah od života, ali da im istovremeno ukažemo na potencijalne opasnosti - priča sudija i dodaje da su suđenja silovateljima dece veoma teška, naročito za oštećene mališane.

Ona napominje i da se njima ne može ublažiti kazna, niti se oni mogu uslovno otpustiti iz zatvora.

Mnogo povratnika

- Krivično gonjenje i izvršenje kazne ne zastarevaju za ova krivična dela. Zakon podrazumeva posebne mere po kojima je osuđenom najduže 20 godina zabranjeno da posećuje mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića, škola, igrališta i dečjih manifestacija, a u obavezi je da posećuje profesionalna savetovališta - kaže Josifovićeva i ističe da među pedofilima ima mnogo povratnika.

ADVOKAT NEBOJŠA PEROVIĆ

Sudovi moraju biti veoma obazrivi

Nebojša Perović, 08.11.2019
foto: Sonja Spasić

Advokat Nebojša Perović objašnjava da sudovi moraju biti veoma obazrivi prilikom donošenja odluka u slučajevima gde su žrtve deca.

- Zakonodavstvo dete prepoznaje kao osobu staru do 14 godina, a od 14 do 18 godina radi se o maloletnom licu, te je, ukoliko je silovanje izvršeno prema maloletniku, zaprećena kazna od pet do 15 godina zatvora, a ukoliko je izvršeno prema detetu, najmanje 10 godina ili doživotni zatvor - kaže advokat i dodaje da je, ukoliko pedofil izvrši obljubu nad detetom, kazna od pet do 12 godina zatvora:

- Ukoliko se izvrši neka druga polna radnja s detetom, a da nije obljuba, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina zatvora. Doživotni zatvor za ova određena krivična dela protiv polne slobode uveden je 2019.

kazne
foto: Kurir

SUDSKA PRAKSA I KAZNE

  • 5. januar 2021 - Ninoslav Jovanović (46), poznatiji kao Malčanski Berberin, osuđen je na doživotni zatvor za otmicu i silovanje devojčice (12)
  • 7. avgust 2021 - Instruktor folklora D. N. (58) iz Beograda osuđen je na godinu i dva meseca zatvora zbog seksualnog zlostavljanja učenice (12)
  • 24. januar 2022 - Vladimir P. (63), vaspitač Dečjeg obrazovnog kulturnog centra, osuđen je na tri godine zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad devojčicom (5)

PROFIL ZLOSTAVLJAČA

  • Nemaju superego, moralnost
  • Veoma egoistični i narcisoidni
  • Emocionalno i seksualno nezreli
  • Manipulatori
  • Ne mogu sa odraslima da postignu seksualno zadovoljstvo jer ih se boje
  • Po svaku cenu žele da zadovolje svoje potrebe
  • Imaju infantilne crte ličnosti, koje su najmlađima primamljive
  • Imaju razumevanja za decu
  • Najčešće dolaze iz najbližeg okruženja deteta
  • Na prvi pogled druželjubivi
  • Imaju pojačanu potrebu za kontrolom nad drugima

SAZNAJTE U DANAŠNJEM KURIRU KOJA OPASNOST NAM PRETI USRED SRBIJE, KAKO PREPOZNATI RIZIK PO NAJMLAĐE, KAKO DA SE RODITELJI INFORMIŠU I ZAŠTITE SVOJU DECU...

Štampano izdanje 31.01.2022.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE! DANAS VAS ČEKA SJAJAN POKLON U KURIRU! UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA ČEKA VAS POKLON IMBUS-KLJUČ

Poklon, Kurir, imbus ključ
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir danas svim čitaocima poklanjaju imbus-ključ!

Nekada je alat isključivo bio povezan s muškim delom populacije, ali danas to više nije pravilo. Žene sve više koriste alat, pogotovo kad onlajn kupuju nameštaj, koji stiže na kućnu adresu potpuno rasklopljen.

Ono što je neophodno da svaka kuća ima jeste imbus-ključ. Ukoliko ga pak nemate, Kurir i ovog puta misli na vas. Uz dnevno izdanje novina čeka vas poklon imbus-ključ!

Imbus-ključevi su namenjeni odvijanju ili zavijanju šrafova. To je izuzetno koristan ručni alat koji skoro uvek nađe svoje mesto u majstorskoj torbi.

Imbus-ključ je najčešće zakrivljenog oblika i funkcioniše po sistemu poluge. U pitanju je šestougaoni ključ za odvrtanje i zavrtanje šrafova.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track