Najnovije vesti

OTAC I SIN IZ SRBIJE PALI ZBOG 45 KILA ZLATA: Rumunske bande krale za njih, plen vredan 2,3 miliona evra prodavali draguljarima!
Foto: Shutterstock

DOLIJALI

OTAC I SIN IZ SRBIJE PALI ZBOG 45 KILA ZLATA: Rumunske bande krale za njih, plen vredan 2,3 miliona evra prodavali draguljarima!

Crna Hronika -

Porodica iz Srbije u Francuskoj optužena zbog krađe 45 kilograma zlata koje su prenosili preko granice. Lisice na ruke stavljene i dvema ženama i dvojici zlatara

Francusko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv oca i sina iz Srbije, jer su, kako se sumnja, organizovali rumunske bande da kradu za njih, pa su tako u Belgiju prebacili 45 kilograma zlata u vrednosti od 2,3 miliona evra, prenosi La Parisien.

Kako prenose francuski mediji, Srbi se sumnjiče da su tim krađama prikupili na desetine kilograma zlata iz provala u Parizu, ali i drugim oblastima u Francuskoj.

rumunske bande po nalogu srba pljačkali stanove i kuće
rumunske bande po nalogu srba pljačkali stanove i kućefoto: Shutterstock

- Srbi nisu direktno učestvovali u pljačkama. Oni su, prema optužnici, u periodu oko godinu dana od bandi skupljali vredni plen i prodavali juverima u Belgiji - prenose mediji i dodaju:

- Optuženi su imali tačno utvrđen sistem, sve krađe su za Srbe ivršavali pripadnici rumunskih bandi, a oni su samo sakupljali zlato,krili ga i prenosili u Belgiju.

Evropol učestvovao

U nedelju je francuska policija stala na kraj ovoj organizovanoj grupi.

- Pod palicom Evropola, francuska i belgijska policija su krenule u zajedničku akciju. U Belgiji su uhapšene dve žene iz Sena Sen Deni kada su došle da preprodaju ukradeno zlato u četri zlatare koje su vodila dva trgovca, očigledno umešana u nečasne radnje. Lisice na ruke stavljene su i dvojici zlatara - pišu mediji i dodaju:

evropol učestvovao u ovoj akciji
evropol učestvovao u ovoj akcijifoto: AP/Peter Dejong

- Pretresom je pronađeno čak 45 kilograma zlata u vrednosti od 2,3 miliona evra, za koje se sumnja da je ukradeno! Osim toga, od ove grupe je oduzeto na desetine luksuznih satova i 400.000 evra u gotovini.

Kako mediji navode, rumunski državljani koji su krali zlato imali su dobro utanačen sistem rada.

- Razbojničke bande iz Rumunije su ciljano upadale u kuće i stanove.Najpre bi razvalili vrata i vršili premetačinu u potrazi za dragocenostima, a kada bi našli zlato, bežali su sa plenom - prenose francuski mediji.

Pratili ih mesecima

- Istražitelji su u novembru 2020. počeli da prikupljaju određene informacije o kriminalcima srpskog porekla koji žive u Livri Garganu. Tada su polako počeli da sklapaju kockice u vezi sa serijskim krađama u ovoj oblasti. Bande su bile praćene nekoliko meseci, pa se tako došlo i do podatka da su se oni dobro upoznali sa zlatarima iz Antverpena i da tesno sarađuju. Organizovana kriminalna grupa na čelu sa ocem i sinom poreklom iz Srbije radila je veoma profesionalno i bilo im je teško ući u trag zbog čestih putovanja.

0495977061, Francuska, policija, francuska policija
foto: Profimedia

- Istražitelji su se u ovoj akciji više fokisirali na Srbe kako bi razbili kriminalnu grupu koja se bavila krađom i švercom zlata - pišu mediji i dodaju:

- Još uvek nije utvrđen tačan broj krađa koje su oni izvšrili, ali je utvrđeno da su u kratkom vremenskom periodu desetak puta prešli granicu i to natovareni sa oko pet kila zlata koje su nosili i predavali belgijskim juvelirima.

Nemaju dosije

Branili se ćutanjem

Prema pisanju medija, Srbi su se na saslušanju branili ćutanjem.

- Otac i sin nisu izneli odbranu, a interesantno je da nemaju raniji dosije u policiji. Osim toga, žene i zlatari uhapšeni u Belgiji biće izručeni Francuskoj - navode francuski mediji.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track