KRVAVI RAT ZVICERA I ALBANACA ZA KOKAIN IZ EKVADORA Albanci ocinkarili tovar droge u vlasništvu kavčana, usledila SUROVA OSVETA!
Foto: AP Matt Rourke

izrešetan Albanac Ergis Daši, veza između albanske i ruske mafije

KRVAVI RAT ZVICERA I ALBANACA ZA KOKAIN IZ EKVADORA Albanci ocinkarili tovar droge u vlasništvu kavčana, usledila SUROVA OSVETA!

Crna Hronika -

Savezništvo između "kavačkog klana" i albanske narko-mafije u Ekvadoru, koje je svojevremeno uspostavljeno, počelo je da puca zbog žestoke borbe za prevlast na tržištu kokaina, otkrivaju izvori iz bezbednosnih struktura, piše Srpski telegraf.

Naime, u javnost je procurila informacija da je 22. januara u ovoj zemlji izrešetan 34-godišnji Albanac Ergis Daši. On je pogođen s više od 20 metaka u restoranu u Gvajakilu, luka odakle ka Evropi odlaze velike pošiljke droge, a sumnja se da su likvidatori iz "kavačkog klana", koji vodi Radoje Zvicer.

- Daši je bio veza između albanske i ruske mafije, a ubijen je na licu mesta. Bila su dva napadača, od kojih je jedan nosio buket cveća, što je svojevrsna poruka. Ubijeni je vodio tajni život u Ekvadoru, gde nije imao dosije, a bio je umešan u trgovinu kokainom. U napadu je povređena i 26-godišnja žena - javili su mediji.

Šta se to desilo, pa da dve mafijaške grupe koje su tesno sarađivale okrenu oružje jedni protiv drugih i dalje je u sferi nagađanja. Prema jednoj verziji, Albanci su ocinkarili policiji jedan od velikih tovara kokaina u vlasništvu "kavčana" koji je potom zaplenjen. Po drugoj, dojučerašnji Zvicerovi saveznici preuzeli su veći deo distribucije u Evropi pošto je "kavački klan" poprilično osakaćen hapšenjima u Srbiji i Crnoj Gori, a vođa im je u bekstvu.

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović istakao je da će se sukobi između crnogorskih i albanskih klanova stišati zbog zajedničkih interesa.

- Albanci i Šiptari s Kosova sve više sa šverca heroina prelaze na kokain iz Južne Amerike. Carinici i policajci u albanskim i crnogorskim lukama su slabo plaćeni, pa ih nije teško korumpirati, zbog toga su idealni za šverc. Između ta dva klana trenutno postoje sukobi, ali mislim da će naći zajednički jezik jer im se oslobađa put zbog slabo opremljenih policijskih snaga - kaže Nicović.

Budo i Marina nude 2,5 miliona evra kaucije

Budimir Krstović zvani Budo Banana i njegova ćerka Marina, koji se terete za šverc više od 1.200 kilograma kokaina, juče su položili kauciju od gotovo 2,5 miliona evra u Višem sudu u Podgorici, koji u zakonskom roku treba da prihvati ili odbije zahtev da se brane sa slobode.

Optuženi su ranije negirali optužbe da imaju bilo kakve veze sa zaplenjenim kokainom, a nadležne pozivaju da ovaj slučaj uporede sa slučajem zaplene kokaina u magacinu firme "Voli".

Prema nezvaničnim podacima Interpola, u Ekvadoru boravi oko 3.000 Albanaca umešanih u narko-biznis. Kancelarija UN za drogu i kriminal je u izveštaju konstatovala da su se organizovane kriminalne grupe s Balkana pozicionirale u sam vrh evropskog tržišta drogom i da su količine koje nabavljaju sve veće.

- Klanovi iz Albanije i Crne Gore imaju svoju "stalnu postavu" u zemljama Latinske Amerike, ali i u zemljama Evrope preko kojih se obavlja tranzit. Škaljarski i kavački klan tesno sarađuju s mafijama iz susednih zemalja jer je tržište narkotika u EU teško najmanje 30 milijardi evra. Očigledno je da je došlo do problema koji nije mogao lako da bude prevaziđen, a i ubistvo u Gvajakilu to dokazuje - ocenjuju naši bezbednjaci.

Prema nezvaničnim saznanjima, već su preduzete neke mere da bi se situacija smirila jer se strepi od osvete albanskih klanova.

- Videće se da li će na kraju prevladati strasti ili razum jer su u pitanju ogromne pare - otkriva sagovornik.

Velja i Mare negirali krivicu za Mihajlovića i Mitića

Veljko Belivuk, Marko Miljković i njihovi saučesnici su juče u Tužilaštvu za organizovani kriminal negirali krivicu za otmicu i ubistvo Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. i Nikole Mitića u avgustu 2020.

Advokat okrivljenih Dejan Lazarević kratko je rekao:

- Danas su saslušani Miloš Budimir, Vlade Draganić, Marko Miljković i Veljko Belivuk zbog ubistava Mitića i Mihajlovića. Sva četvorica su negirala krivična dela za koja se terete.

Draganić je i vlasnik kuće u Ritopeku u kojem je Belivukova grupa izvršila većinu krvoločnih zločina, ali je i on, kao i Budimir učestvovao u njima. Prema najnovijim informacijama, sumnja se da su 1. aprila 2019. Mihajlovića oteli i otrovali u Ritopeku, a zatim ga u vikendici u Surduku spalili na lomači od guma i ćumura, a Belivuk je na kraju njegove ostatke usitnio macolom i bacio u Dunav kod Pupinovog mosta.

S druge strane, Mitića su 10. avgusta 2020. oteli na Dedinju, a onda ga mučili u prostorijama na stadionu Partizana da bi ga, na kraju, u Ritopeku davili i zaklali.

Lažna uzbuna u luci Bar

U luci Bar, koja važi za jednu od glavnih tačaka šverca droge, juče je evakuisano oko 1.000 zaposlenih zbog anonimne dojave da je postavljen eksploziv.

Danas oko podne centralu Radio Bara s nepoznatog broja je pozvala muška osoba, navodeći:

- Ovo je anonimni poziv. U luci Bar je postavljen eksploziv, ako ne obavestite policiju, za 10 minuta celi Bar će odleteti u vazduh - rekla je muška osoba u pozivu centrali Radio Bara.

Policija i vatrogasci su odmah blokirali celo područje da bi kasnije proverom utvrđeno da je dojava bila lažna.

Kurir.rs/Republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track