22:52

Stručnjaci upozoravaju na novi trik narko dilera OVAKO MOGU DA SAKRIJU I DO 10 KILOGRAMA KOKAINA

dosetili se

EKSPERT ČEKA NA PERIFERIJI GRADA: Stručnjaci upozoravaju na novi trik narko dilera OVAKO MOGU DA SAKRIJU I DO 10 KILOGRAMA KOKAINA

Crna Hronika -

Sve su češći slučajevi da osobe sa one strane zakona iznajmljuju vozila od agencija i koriste ih za izvršenje krivičnih dela jer nemaju šta da izgube - ako ih uhvate vozilo se oduzima vlasniku na kog se vodi, a tu "rupu u zakonu" otkrili su čak i dileri narkotika.

Gordana Mišev, stručnjak za bezbednost, Aleksandar Radivojević, advokat i Božidar Spasić, bivši kontraobaveštajac istakli su da će šverceri droge učiniti sve da nađu način kojim će preneti robu i da u ovom slučaju najviše trpe agencije koje izmajmljuju automobile.

Kako je navela Mišev, iznajmljivanje automobila ne koristi se samo za prenos droge već se njima voze i imigranti.

putevi droge
foto: Kurir televizija

- Iznajmljivanje automobila se koristi za sve i svašta. Prevoze se i migranti, švercuje se razna roba, pa i droga - kaže Gordana Mišev u jutarnjem programu Kurir televizije.

Advokat Radivojević je istakao da je poprilično teško da se vlasnici ograde ukoliko se njihov auto zloupotrebi u svrhe šverca jer postoji određena procedura koja mora biti ispoštovana.

- Oni koji rade u ministarstvu po zakonu moraju da oduzmu vozilo. Policija ima pravo da izvrši pretres tog vozila i to je najčešće detaljan pretres. Postoji određeno vreme koje mora da protekne i treba da se ispoštuju određene procedure - kaže advokat Radivojević.

Boža Spasić je istakao da šverc droge putem iznajmljenog automobila nije nikakva novina.

- Da bi se švercovala droga morate legalno iznajmiti auto i za to postoji i određena procedura kad se uzimaju takva kola. Jedna od najvećih pošiljki je bila 10 kilograma kokaina i uglavnom se koriste sajtne i gume da se droga sakrije. Ono što je interesantno, morate da imate eksperta, koji se nalaze se po rubnim delovima grada i koji su spremni u svakom trenutku da razmontiraju auto i sakriju robu unutra. Mislim da se to sada masovne primenjuje - kaže Boža Spasić.

putevi droge
foto: Kurir televizija

Mišev je istakla da u ovom slučaju na šteti jedino mogu biti vlasnici iznajmljenih automobila.

- Vlasnik će se najbolje zaštititi tako što neće učestvovati u izvršenju krivičnog dela. Jedino što ne mogu očekivati da vozilo bude ekspresno vraćeno agenciji. Pitanje je do koje mere će se rasklopiti vozilo pa se i određena šteta nanosi vozilu - kaže advokat Radivojević.

putevi droge
foto: Kurir televizija

Spasić predviđa da će se kod nas sve više koristiti ovaj vid transporta.

- U svetu su zaštićeni vlasnici rent-a-cara. Kod nas je to jedna novina koja će se sve više koristiti. Ako postoji neka opravdana sumnja vlasnici agencije treba da traže neko obezbeđenje. Oni ne biraju sredstva - kaže Spasić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:19

Boža Spasić primetio čudan detalj u vezi sa ubistvom Srbina u Đenovi!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track