SASLUŠAN VEHABIJA KOJI JE POZIVAO NA DŽIHAD: Tužilaštvo traži pritvor za teroristu Igora, čeka se oduka suda
Foto: Ana Paunkovic

istraga

SASLUŠAN VEHABIJA KOJI JE POZIVAO NA DŽIHAD: Tužilaštvo traži pritvor za teroristu Igora, čeka se oduka suda

Crna Hronika -

Igor D., koji je danas uhapšen u Beogradu saslušan je u Tužilaštvu za organizovani kriminal. Kako Kurir saznaje, tužilaštvo je posle saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da mu odredi pritvor do 30 dana.

- Tužilac za organizovani kriminal doneo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Igora D. zbog krivičnog dela javno podsticanje na vršenje terorističkih dela. Nakon saslušanja, tužilac je predložio sudiji za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu da Igoru D. odredi pritvor - potvrđeno je za Kurir iz tužilaštva.

Kako je Kurir pisao, uhapšeni se sumnjiči da je svoje "sledbenike" i ljude sa kojima je komunicirao preko jedne grupe na internetu čiji je administrator bio na džihad i terorističke napade.

Podsetimo, Igor D. hapšen je i 2017. godine, kada je planirao da po uzoru na teroristicki napad u Barseloni, otme kamion i uleti njime u Knez Mihailovu ulicu u centru Beograda. Kod njega su tada, kako je vec pisano, pronadeni detaljni planovi napada. Igor D., koji je primio islam, bio je u stalnoj vezi sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope.

- Igor D. sada je ponovo uhapšen jer je bio administrator jedne grupe u kojoj je pozivao na džihad. Kod njega je pronadena i velika kolicina novca. Proverava se za šta je konkretno bila namenjena tako velika suma i da li je trebalo da njom budu finansirani napadi - prica izvor Kurira i nastavlja:

- On je već osuđivan zbog širenja rasne i verske mržnje. Inače, od 2016. godine Igor D. je bezbednosno interesantna osoba i u tim krugovima se smatra za ozbiljnu i opasnu osobu - napominje naš sagovornik.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja