POSLE OVOG UBISTVA PANČEVO JE POSTALO EPICENTAR KRVAVIH SUKOBA Meštani bili u strahu, niko nije smeo da izgovori ime Velje Nevolje
Foto: MUP RS, Nestali Srbija

kriminalne i navijačke frakcije

POSLE OVOG UBISTVA PANČEVO JE POSTALO EPICENTAR KRVAVIH SUKOBA Meštani bili u strahu, niko nije smeo da izgovori ime Velje Nevolje

Crna Hronika -

Grad Pančevo i okolina u poslednje vreme su epicentar sukoba navijačkih i kriminalnih frakcija koji su eskalirali još prošle godine ubistvom navijača “Principa” Timotija Stojanovića Džimija.

Pre godinu dana, 27. januara, na uglu ulica Nadelske i Matije Gupca, pucnjima iz vatrenog oružja ubijen je navijač Partizana Timotije Stojanović zvani Džimi. Ovaj mladić upucan je sa više hitaca, a teško ranjenog ga je jedan drugar odvezao do bolnice gde je izdahnuo.

Ubrzo potom uhapšen je Vladimir Jovanović zvani Maradona, MMA borac koji je dobro poznat istražnim organima, a koji je tri godine pre ove pucnjave teško ranjen ispred jednog vrtića u Pančevu gde je ostavio dete. Pored Maradone uhapšene su još tri osobe.

Timotije Stojanovic Dzimi, ubistvo, Pancevo, Starcevo, Velja Nevolja
foto: Facebook Printscreen

Odmah nakon ubistva Pančevom je krenulo sve glasnije da se govori da je ovaj mladić pripadnik navijačke grupe “Principi” kojom je u to vreme upravljao Veljko Belivuk poznatiji kao Velja Nevolja, te i da je Džimi imao veze sa poslovima oko narkotika.

Meštani su pričali su da im “nije svejedno”, te da ne znaju ni “šta će ih sačekati kad izađu na ulicu”. Izjavili su i da veruju da se u pozadini sukoba grupe momaka u kojoj je stradao Stojanović nalazi trgovina narkoticima i pripadnost navijačkoj grupi “Principi”, ali malo ko je bio spreman to javno da kaže, kao i da izgovori ime Veljka Belivuka. Tihim glasom govorili su da je vođa ozloglašenog klana mesecima unazad viđan u Pančevu.

Dva dana nakon Džimijevog ubistva Veljko Belivuk i Marko Miljković vođe “Principa” privedeni su na aerodromu “Nikola Tesla” na informativni razgovor kada su sleteli iz Crne Gore gde su bili u poseti Radoju Zviceru vođi “Kavačkog klana”, a pet dana nakon Džimijevog ubistva su i uhapšeni zbog stravičnih zločina.

Timotije Stojanovic Dzimi, ubistvo, Pancevo, Starcevo
foto: Facebook Printscreen, Zorana Jevtić

Tada je i u Pančevu izvršena racija, privođeni su brojni pripadnici navijačke grupe “Principi”, a pojedine informacije iz istrage su ukazivale da su Belivuk i Miljković u tom gradu imali brojnu ekipu, koja je delovala pod okriljem navijačke grupe, te i da su planirali da uđu u posao sa nekretninama, ali i da je Belivuk postao vlasnik lokalnog FK Dinamo.

Upravo ta ekipa postala je predmet brojnih istraga prošle nedelje, nakon što su međusobno krenuli da se sukobljavaju oko prevlasti u podzemlju.

Pančevo postalo mesto obračuna

Proteklu nedelju u Pančevu obeležile su tuče i pucnjava.

Izvor blizak istrazi kaže da borba za teritoriju koju su držali Belivuk i Miljković intezivno traje već nekoliko meseci, ali da poslednjih dana dobija novi oblik.

- Pristalice Velje Nevolje su se podelile i sada bukvalno nasrću jedni na druge - kaže izvor.

Najpre je 6. februara usred bela dana izbila žestoka tuča ispred kafića “Kula”. Svi učesnici tuče su saradnici Velje Nevolje.

Timotije Stojanovic Dzimi, ubistvo, Pancevo, Starcevo
foto: Facebook Printscreen

Inače u ovom objektu, za koji se nezvanično tvrdi da je Belivukov, svakodnevno se i dalje okupljaju “Principi”, odnosno niže rangirani članovi njegove kriminalne grupe.

Izvor iz istrage otkriva da je malo nedostajalo da tokom tuče bude upotrebljeno i vatreno oružje. Policija je reagovala i na mestu incidenta zatečen je povređeni M. B, koji je tvrdio da se nije tukao, već da je “pao i povredio se”.

Policija je, između ostalih, saslušala i Predraga Jankovića Peska, koji je bio na mestu tuče, ali za koga se tvrdi da je, navodno, razdvajao zaraćene strane. I upravo je Pesko upucan dva dana kasnije kod kafane “Mali raj”, na putu od Beograda ka Pančevu.

Posle ovog ranjavanja su zapaljena dva automobila, a po Pančevu kruže nezvanične informacije da je ovo nastavak rata među vojnicima Velje Nevolje.

Poslednji u nizu događaja jeste bacanje bombe na jedan ugostiteljski objekat u centru Pančeva.

Određen pritvor bombašu

Više javno tužilaštvo u Pančevu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv B. S. (32) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljeno nošenje eksplozivnih materija i krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

- Osumnjičenom se stavlja na teret da je pre tri dana oko 3.20 sati, u Starčevu i Pančevu, neovlašćeno nosio minskoeksplozivno sredstvo sa rasprskavajućim dejstvom čije držanje građanima nije dozvoljeno i da je eksplozijom izazvao opasnost po život i telo ljudi i za imovinu većeg obima, tako što je iz Starčeva došao do ul. Svetog Save br. 62 u Pančevu neovlašćeno noseći sa sobom jednu ručnu bombu M52, koju je aktivirao i bacio ka terasi iznad lokala na drugom spratu višestambenog objekta „Magnolija“, iako je bio svestan da time ugrožava živote i tela stanara te zgrade, ali je promašio terasu pa je bomba pala na trotoar i eksplodirala, kojom prilikom je eksplozija oštetila fasadu zgrade i dva parkirana putnička vozila, posle čega je osumnjičeni pobegao sa lica mesta - navodi se u saopštenju Tužilaštva.

- Zbog svega toga osumnjičenom se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina a sam događaj je doveo do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka - navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track