Film Paviljon 22 dokaz protiv Merčepa

Slučaj Merčep

Film Paviljon 22 dokaz protiv Merčepa

Crna Hronika -
Merčep, koji je optužen za ratne zločine na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području, na suđenje će doći sa slobode, jer mu je početkom jula, zbog lošega zdravstvenog stanja i nemogućnosti zatvorske bolnice da mu pruži primerenu zdravstvenu pomoć, ukinut pritvor

ZAGREB - Prikazivanjem dokumentarnog filma Paviljon 22, videosnimka iz Domovinskog rata s pakračkog područja i televizijskog intervjua s Tomislavom Merčepom, na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviće se suđenje bivšem savetniku ministra unutrašnjih poslova Hrvatske.

Merčep, koji je optužen za ratne zločine na zagrebačkom, kutinskom i pakračkom području, na suđenje će doći sa slobode, jer mu je početkom jula, zbog lošega zdravstvenog stanja i nemogućnosti zatvorske bolnice da mu pruži primerenu zdravstvenu pomoć, ukinut pritvor u kojem je proveo sedam meseci.

Na današnjem ročištu biće prikazan film Nenada Puhovskog Paviljon 22 iz 2002. koji govori o jedinici kojom je, prema optužnici, komandovao Merčep, prenela je Hrvatska televizija.

Jedinica je jedno vreme bila smeštena u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gde su zlostavljani protipravno dovedeni civili, uglavnom srpske nacionalnosti.

Pošto je sudsko veće Županijskoga suda prihvatilo taj 55-minutni film kao materijalni dokaz u postupku, mediji su objavili da ga Hrvatska televizija u bunkeru drži već osam godina iako ga je otkupila i platila.

Posle gledanja televizijskih i videomaterijala suđenje bi se 11., 12. i 13. septembra trebalo da nastavi svedočenjem Josipa Manolića, Živka Juzbašića, bivših merčepovaca Siniše Rimca, Igora Mikole i Miroslava Bajramovića, kao i bivšeg zatvorenika u Pakračkoj poljani Branka Velagića, koji je s bivšim kutinskim taksistom Nikolom Pelešom bio prisiljen da kopa jamu u koju je bačen pred njima ubijeni Aleksandar Antić.

Merčep je optužen da je od 8. oktobra do sredine decembra 1991., kao komandant jedinice rezervnog sastava MUP, lično naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubistva civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track