EVO KO SU BRAĆA OSMANI: Od plejboja i ženskaroša do švercera droge i perača novca!
Foto: EPA ROLAND MAGUNIA, Nebojša Mandić, Španska Policija

porodica Osmani se proteklih godina u više navrata zaticala u žiži javnosti

EVO KO SU BRAĆA OSMANI: Od plejboja i ženskaroša do švercera droge i perača novca!

Crna Hronika -

Albanac sa Kosova i Metohije Baškim Osmani uhapšen je nedavno u akciji Europola u Hrvatskoj, a reč je o operaciji u kojoj je palo 60 osoba zbog prodaje droge i pranja novca.

Baškim je jedan od braće Osmani, koji važe za jednu od najuticajnih porodica na Balkanu i koja se proteklih godina u više navrata zaticala u žiži javnosti zbog povezivanja s kriminalnim aktivnostima.

Za Baškima mediji navodi da je mafijaški bos, koji je zajedno sa jednim od braće 2008. godine već osuđivan na četiri godine zatvora zbog privrednog kriminala. Nova policijska akcija u kojoj je „pao“ i Baškim sprovedena je prošle nedelje u nekoliko evropskih zemalja, a Osmaniju su lisice stavljene u Poreču u kome njegova porodica poseduje luksuzni hotel.

Inače, porodica Osmani se proteklih godina u više navrata zaticala u žiži javnosti.

Najstariji od braće Osmani je i najpoznatiji, Ćazim Osmani, zvani Feliks (Srećko), po nekima i vođa klana, a ne samo najstariji od braće. O balkanskim kriminalcima, pogotovo albanskim, vladaju stereotipi da su tajnoviti, misteriozni, zatvoreni, nedostupni i zadrti.

Ćazim je sve, samo ne to. Rado viđen gost u većini balkanskih prestonica, redovan je gost medija, ali ne u crnoj hronici, već u rubrikama koje se bave estradom i džet setom. Važi za galantnog džentlmena, koji je dovođen u vezu sa brojnim pevačicama i starletama sa srpske estrade.

Zapravo, jedini put kada je Ćazim Osmani imao posla sa srpskom policijom, bio je zbog jedne žene. Tada se, davne 2013. godine, potukao sa svojom tadašnjom devojkom, crnogorskom lepoticom Mandom Popović. To je inače bila turbulentna veza, a prema nekim njihovim poznanicima, Manda nije ostajala dužna Ćazimu.

Baškim Osmani, Ćazim Osmani
foto: DB/Roland Magunia / AFP / Profimedia, Damir Dervišagić, Španska Policija

Uvek nasmejan, Ćazim je bio raspoložen za izjavu srpskim ili bilo kojim drugim medijima. Prema pisanju medija, nadimak Feliks dobio je zato što je u nekom kazinu u Nemačkoj na kocki dobio basnoslovnu sumu od milion tadašnjih maraka. Tako počinje ta dirljiva priča o ekonomskom emigrantu iz tadašnje Jugoslavije, iz Đakovice, koji je sedamdesetih došao u Nemačku "trbuhom za kruhom" i ispunio svoj "san".

A u Nemačku je doputovao, prema legendi, sa 20 tadašnjih maraka u džepu i počeo je kao perač tanjira. Počeo je da dovodi braću, Burima, Beškima i Bekima i svi zajedno, tanjir po tanjir, zaradili su stotine miliona. Ali, ta bajka nije impresionirala nemačku obaveštajnu službu BND koja je krenula da ispituje poslove braće Osmani.

U međuvremenu, njihova imperija je rasla, kupovali su kockarnice i nekretnine po celoj Evropi, pre svega Nemačkoj, Belgiji Češkoj. Prema nekim informacijama, koje su razne evropske policije više puta bezuspešno pokušavale da dokažu na sudu, u Nemačkoj, Belgiji, Češkoj, ova porodica poreklom iz Đakovice, bila je umešana u poslove sa trgovinom i preprodajom heroina i na taj način su zaradili silne milione.

Ćazimu to nije smetalo, on je bio pod reflektorima trač rubrika, dok su njegova braća radila i zarađivala, a prema tvrdnjama Europola i prala novac za narko kartele. Ipak su se vratili na Balkan, gde se sigurno osećaju najkomotnije, mada su imali veze širom Evrope. Njihovi neprijatelji i konkurenti tvrdili su da su braća Osmani svoje pozicije utvrdili i kontaktima sa raznim policijama, kojima su davali informacije o suparničkim organizacijama. U okviru akcije "Crni orao", hrvatska policija je uhapsila Baškima, zbog optužbi za pranje novca.

On je navodno uhapšen po nalogu španskih vlasti i treba da bude izručen toj zemlji gde je pohapšena najveća grupa osumnjičenih za šverc kokaina. Ukoliko bi ova policijska akcija širom Evrope bila kraj imperije Osmani, to bi pogotovo pogodilo srpsku estradu.

O hapšenju brata oglasio se, neizbežni, Ćazim Osmani, koji je izjavio da je njegov brat nevin, da su oni poštena porodica i da su mediji koji su objavili vest o hapšenju njegovog brata Baškima, pogrešili.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja