SERIJSKI UBICA IZ SRBIJE OSTAJE IZA REŠETAKA: Marinko Magda ubio 14 ljudi, a hoće na slobodu!
Foto: Printscreen/Youtube/ Hír TV

zločini

SERIJSKI UBICA IZ SRBIJE OSTAJE IZA REŠETAKA: Marinko Magda ubio 14 ljudi, a hoće na slobodu!

Crna Hronika -

Sud u Segedinu ponovo je odbio zahtev Marinka Magde da bude pušten na uslovnu slobodu, uz mogućnost ponovnog razmatranja ovog zahteva za godinu dana.

Marinko Magda
foto: Youtube Printscreen

Naime, Vrhovni sud u Segedinu osudio je Magdu 1996. godine na doživotni zatvor zbog serije ubistava, ali u mađarskom zakonu postoji mogućnost da osuđenik, posle izdržanih 25 godina, može biti pušten na uslovnu slobodu.

- U vreme postupka protiv Magde doživotni zatvor, na koji je on osuđen, imao je mogućnost provere posle odležanih 25 godina. Odnosno, osuđenici su mogli imati nadu da će posle 25 godina iza rešetaka, ukoliko se dobro vladaju i resocijalizuju, a sud utvrdi da je kazna uticala pozitivno na njih, izaći na slobodu. Sednice se održavaju na dve godine - pišu mediji:

- Magdi sud već nekoliko godina vrši tu vrstu revizije, a on svaki put biva odbijen. U feburaru ove godine sud u Segedinu ponovo je odbio Magdu, jer je utvrđeno da ne ispunjava uslove da izađe na slobodu.

Kako se navodi u medijima, Magda ovog puta nije prisustvovao sednici.

- On teško prihvata pravila u zatvoru, ne pokazuje kajanje i odbija da učestvuje u procesu radi puštanja na uslovnu kaznu. Zbog svega navedenog, ne može se pretpostaviti da bi se mogao ponovo reintegrisati u društvo - stoji u odluci, koja nije pravosnažna, jer je Magdin branilac podneo žalbu na nju.

Marinko Magda
foto: EPA

Inače, Magda je u Srbiji osuđen na 40 godina zatvora.

- Kada bi ga mađarski sud pustio na slobodu, on bio bio prebačen u Srbiju na robiju - navodi Origo.hu i dodaje da će nova sednica biti održana naredne godine.

Podestimo, Marinko Magda uhapšen je 1994. godine zbog serije ubistava koje je počinio na teritoriji Srbije i Mađarske.

- Inspektori su ga pozvali zbog navodne provere pasoša, a kada je shvatio da je prevaren i da će ga uhapsiti, pokušao je da pobegne. Skočio je kroz prozor, ali je zaustavljen.

U Srbiji je Magda sa saučesnicima u jednoj noći ubio pet ljudi u Subotici. Masakr je započeo surovom likvidacijom tročlane porodice Petrić, Milana, Stane i njihovog sina Daneta (10), a završio ga ubistvom bračnog para Josipa i Verice Agatić na Palicu. Četiri meseca kasnije policija je utvrdila da je Magda, sam ili u grupi, ubio i staricu Idu Feher u okolini Subotice.

Privatna Arhiva, Marinko Magda
foto: Privatna Arhiva

Pored zločina u Srbiji, osnovano se sumnjalo da je ubio četvoročlanu porodicu Nađ iz Segedina, Balinta (42), suprugu Gizelu (42) i njihovu decu Danijela (17) i Balaža (10). Istim oružjem kojim je ubijena ova porodica ubijen je i bračni par Antal i Rozalija Horvat u Kečkemetu, u Mađarskoj, a u pomenutom mestu je takođe ubio hrvatskog državljanina Dragutina Kujundžića. Suđeno mu je i za smrt Edite Nemet iz Orošhaze u Mađarskoj.

Koliko je ubistava, zaista, počinio, a u koliko je učestvovao - nikada nije tačno utvrđeno. Poznato je samo da je Magda neprekidno ponavljao da nijedno dete nikada nije ubio.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track