ALBANIJA KLJUČNA NA BALKANSKOJ RUTI TRGOVINE DROGOM: Narkotike švercuju preko Zapadne Evrope, a krajnja destinacija je ova zemlja
Foto: Shutterstock

izveštaj američkog Stejt departmenta

ALBANIJA KLJUČNA NA BALKANSKOJ RUTI TRGOVINE DROGOM: Narkotike švercuju preko Zapadne Evrope, a krajnja destinacija je ova zemlja

Crna Hronika -

U godišnjem izveštaju američkog Stejt departmenta o međunarodnoj strategiji kontrole trgovine narkoticima i pranju novca navodi se da je Albanija izvor kanabisa i lokalna baza organizovanih kriminalnih grupa koje distribuiraju nedozvoljene droge iz svojih zemalja na evropska tržišta.

Kako se navodi u izveštaju, "albanski kanabis šalje se u Tursku i razmenjuje za heroin i kokain, koje krijumčare širom Evrope albanski nacionalni trgovci ljudima", a za koje se procenjuje da "igraju glavnu ulogu u međunarodnoj trgovini narkoticima i mrežama organizovanog kriminala", prenosi Glas Amerike. - Albanija se smatra ključnim elementom balkanske rute trgovine drogom koja preko Zapadne Evrope stiže u Ujedinjeno Kraljevstvo, a albanske organizovane kriminalne grupe prisutne su u SAD, Velikoj Britaniji i širom Evrope, kao i u Južnoj Americi, uključujući Ekvador, Kolumbiju i Peru - precizira se u izveštaju.

kokain, 0626479058
foto: MARVIN RECINOS / AFP / Profimedia

U izveštaju se navodi i da su "albanske vlasti zabeležile porast zaplene kokaina u luci Drač 2021. godine, uglavnom u pošiljkama banana iz Ekvadora" i da su "albanske snage za sprovođenje zakona učestvovale u nekoliko operacija za sprovođenje zakona u mnogim zemljama 2021. godine, sa albanskim građanima uhapšeni, između ostalih, u Grčkoj, Italiji, Španiji i Holandiji".

U izveštaju se pominje i saradnja sa američkim kolegama za hapšenje i zaplenu pošiljki narkotika i laboratorija za preradu droge u Albaniji, ili zaplena imovine u Albaniji, u vezi sa međunarodnom trgovinom drogom.

Kako prenosi Glas Amerike, procenjuje se da je Specijalno tužilaštvo za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, ostvarilo neke uspehe u 2021. godini, uključujući hapšenje 38 ljudi, tužioca i nekoliko visoko pozicioniranih policijskih službenika, kao deo velike međunarodne istrage o trgovini narkoticima.

MSC Adelaide, zaplena kokaina, Đenova, Ubijen Srbin, Brod Adelaide, kokain, brodski kontejneri, brod
foto: GDF

Takođe, prema izveštaju, "relativno slaba vladavina prava, korupcija i visoka nezaposlenost glavni su pokretači trgovine narkoticima u Albaniji."

Navodi se i da su nasilni zločini u Albaniji često povezani sa organizovanim kriminalom, a sudije, tužioci, policija i novinari da su bili izloženi pretnjama.

Izveštaj pominje i "albanske organizovane kriminalne grupe nastavljaju da peru novac u Albaniji i doprinose korupciji u zemlji."

Poručuje se da "Albanija mora da nastavi svoje napore za reformu pravosuđa, da ojača propise i nadzor tela protiv pranja novca, kao i da radi na smanjenju uticaja organizovanog kriminala u celoj upravi i društvu."

zaplena, marihuana, Bački breg, hapšenje
foto: Mup Srbije

- Iako je Vlada ostvarila napredak ka sprečavanju pranja novca tokom 2021. godine, ostaje još mnogo toga da se uradi - navodi se u izveštaju.

Trgovina narkoticima i druge aktivnosti organizovanog kriminala, uključujući trgovinu ljudima, ili utaju poreza i krijumčarenje smatraju se "glavnim izvorima finansijskih sredstava".

Albanija je, konstatuje se, "i dalje podložna pranju novca zbog korupcije, prisustva mreža organizovanog kriminala i nedostataka u zakonodavstvu i nadzoru", dok se naglašava da zemlja "ima veliku količinu gotovine, sa značajnim prilivom stranih investicija".

Kao najčešće metode pranja novca stečenog nezakonito pominju se građevinski sektor, nekretnine i uključivanje preduzeća.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track