ŠARIĆEVI ADVOKATI TRAŽE DA SVEDOCI SARADNICI GOVORE JAVNO: Tužilac zahteva odlaganje suđenja
Foto: Uroš Arsić/Mondo

ŠARIĆEVI ADVOKATI TRAŽE DA SVEDOCI SARADNICI GOVORE JAVNO: Tužilac zahteva odlaganje suđenja

Crna Hronika -

Suđenje Darku Šariću pred Apelacionim sudom u Beogradu, danas je trebalo da bude nastavljeno saslušanjem svedoka saradnika Nebojše Joksovića i Draška Vukovića, koji su do sada svedočili iza zatvorenih vrata jer su odbili da javno svedoče o švercu kokaina.

Advokati odbrane zatražili su da saslušanje svedoka saradnika po prvi put bude javno.

- Nama je u interesu da vi, ali i javnost vidite ko su svedoci saradnici i da ne postoji interes kojim bi trebali da se rukovodite da isključite javnost - rekao je advokat Dalibor Katančević, a njegovom predlogu se pridružio i advokat Darka Šarića, radoslav Baćović.

Međutim, pre nego što je odlučeno o tome da li će svedoci govoriti javno ili ne, napravljena je pauza kako bi sudsko veće odlučilo o novom prelogu tužilaštva.

Naime, pred početak suđenja, sudija Sretko Janković naveo je da zamenik tužioca u petak, poslao podnesak u kom traži da veće Apelacionog suda preispita svoju odluku u pogledu izdvajanja jednog od ključnih dokaza korišćenih tokom donošenja prvostepene osuđujuće presude, transkripata prisluškivanih razgovora optuženog Željka Vujanovića, inače brata Darka Šarića.

- Ne postoji institut preispitivanja odluke, ostajemo pri našoj odluci - obratio se sudija Janković, posle čega se za reč ponovo javio zamenik tužioca Saša Ivanić, tvrdeći da on ima pravo žalbe na tu odluku i da suđenje mora da se odloži dok sud tačno ne kaže na kojim su stranicama dokazi koji se ne mogu koristiti.

- Molim da se odloži saslušanje svedoka-saradnika dok ne bude odlučeno po žalbi. Moguće je da će biti potrebno da im se predoče određeni dokazi, da bi znali šta je tačno izdvojeno, jer ste vi doneli rešenje da se izdvajaju određeni dokazi i transkripti. Koji tačno? - rekao je tužilac i zatražio da se saslušanje odloži dok se ne odluči po njegovoj žalbi. za koju advokati odbrane tvrde da je podeta mimo zakona.

Darko Šarić, Specijalni Sud
foto: Uroš Arsić/Mondo

Dvojica svedoka sradnika, podsetimo, i tokom prvostepenog postupka svedočila su bez prisustva javnosti. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, Draško Vuković je tokom svedočenja izjavio da ga je da trguje drogom u Italiju poslao drugi svedok saradnik, Nebojša Joksović i da Darko Šarić prema njegovim saznanjima, nemanikakve veze sa tim.

Drugi svedok saradnik, Nebojša Joksović, navodno je u delu iskaza teretio i Šarića,koji mu je školski drug.

Odbrana je, upravo zbog toga što su različito svedočili od veća Apelacionog suda zatražil da sasluša dvojicu svedoka saradnika.

- Potpuno različito svedoče, Vuković tvrdi da ga je Joksović poslao u Italiju i davao mu instrukcije. Jedan od njih onda laže, a prvostepeni sud je prihvatio oba iskaza - naveli su advokati, posle čega je sud prihvatio da Joksovića i Vukovića sasluša neposredno, dok će se iskazi ostalih svedoka čitati.

Inače, Joksović i Vuković u zgradu Specijalnog suda dovedeni su u pratnji policijskog obezbeđenje, koje im je dodeljeno pošto su dobili statuse svedoka-saradnika.

U sud su došli i optuženi, a prvooptuženi Darko Šarić je nasmejan, sa fasciklom u ruci i u pratnji rođenog brata Duška Šarića prvi ušao u zgradu suda, oko pola sata pre zakazanog počekta suđenja.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track