09:37

Na suđenju Belivukovoj grupi sem specijalaca evo ko je danas bio u sudu

usijanje

PRVI PUT U ISTORIJI JE UPOTREBLJENA OVA MERA BEZBEDNOSTI Na suđenju Belivukovoj grupi sem specijalaca evo ko je danas bio u sudu

Crna Hronika -

U zgradi Specijalnog suda u Beogradu danas je počelo suđenje članovima kriminalne grupe okupljene oko Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su osumnjičeni za najteža krivična dela.

Optužnica protiv ovog monstruoznog klana ima 322 stranice, a dokazni materijal čak 10.000. Osumnjičeno je 30 članova i oni se terete da su učestvovali u trgovini droge, mučenju ljudi i pet ubistava. Danas je otpočelo pripremno ročište, a plan je da se održe još dva, 10. i 11. marta.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Kako će teći suđenje monstruoznom klanu? Da li će Marko Mijković i Veljko Belivuk ponovo svedočiti u Specijalnom sudu? Na čemu se temelji njihova odbrana? Da li im preti doživotna robija? Gosti Usijanja bili su Zora Dobričanin Nikodijević, advokat, Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbrane (DBA) i Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs.

1 / 13 Foto: Ana Paunković

- Kada je zgrada bila potpuno proverena i bila spremna da počne ročište pristupilo se tom procesu. Na početku su odmah advokati odbrane tražili izuzeće kompletnog krivičnog veća. Tako da je ovo ročište odloženo - rekao je Mladen Radulović, urednik portala Kurir.rs.

Radulović je dodao da je bezbednost bila na maksimalnom nivou, kao i da su upotrebljivani po prvi put psi tragači.

- Treba reći da ovakve mere nisu viđene od početka suđenja pripadnicima Zemunskog klana. Upravo je zbog toga bilo trosatno kašnjenje izazvano verovatno nekim informacijama, odnosno dojavama da je bezbednost ugrožena. Prvi put su u Specijalnom sudu viđeni psi tragači koji su proveravali kompletan obejkat. Bilo je sumnje da je na nekom mestu postavljen eksploziv. Oko suda isto nisu viđene takve mera, tako da su svuda oko suda viđeni pripadnici specijalnih jedinica Srbije i Žandarmerije naoružani dugim cevima - dodao je Radulović.

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević objasnila je ko i kada može tražiti izuzeće.

- Neću se baviti ovim konkretnim suđenjem, jer o njemu ne znam ništa. Izuzeće je jedan od instituta procesnog prava i onaj koji smatra da postoje razlozi, pristrasnosti pre svega, ili ko smatra da postoji neki drugi odnos, znači neki razlozi koji diskvalifikuju sudiju. Onda odbrana predloži izuzeće za tu osobu za koju smatra da nije kvalifikovan, ali su uglavnom razlozi u vezi sa pristrasnošću. Branioci traže izuzeće, a oštećeni nema pravo da traži izuzeće - rekla je advokatica Zora Dobričanin Nikodijević.

Usijanje
foto: Kurir televizija

Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbrane (DBA) istakao je u emisiji Usijanje sa Specijalni sud spada u kategoriju visoko-rizičnih objekata.

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Moramo da istaknemo da ovaj sud spada u kategoriju visoko rizičnoh objekata koji mogu biti na meti napada. Postoje posebne službe koje se bave procenom bezbednosti. Ovo nije klasičan sud, ovo je sud koji je po svojoj nadležnosti zadužen da sudi za najteža krivična dela - rekao je u Usijanju Ratomir Antonović iz Centra za bezbednost istrage i odbrane (DBA).

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:11

Božidar Spasić i Blažo Marković o klanu Belivuk-Miljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track