OKO SPECIJALNOG SUDA ŽANDARMERIJA S DUGIM CEVIMA: Odloženo pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću
Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić, Ana Paunković, Stefan Stojanović

OKO SPECIJALNOG SUDA ŽANDARMERIJA S DUGIM CEVIMA: Odloženo pripremno ročište Belivuku i Miljkoviću

Crna Hronika -

Pripremno ročište Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću koje je bilo zakazano za danas odloženo jer nije donesena odluku o zahtevu za izuzeće sudije i sudskog veća.

Pripremno ročište koje je zakazano za sutra takođe je odloženo. Suđenje je kako saznajemo odloženo na neodređeno vreme.

00:23

Izjava Belivukovog advokata posle otkazanog ročišta

- Predsednik veća nas je obavestio da još nije donesena odluka po mom zahtevu za izuzeće postupajućeg tužioca i predsednika veća i predsednika Višeg suda. Odloženo je i sutrašnje ročište, o narednom termibu će nas obavestiti - rekao je Dejan Lazarević, advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

1 / 7 Foto: Nenad Kostić

Inače u boksu za optužene sedeli su samo optuženi koji dolaze sa slobode, Belivuk, Miljković i ostali nisu uopšte dovedeni. U delu sudnice u kom sede tužilac i advokati, bili su svedoci saradnici.

VIŠI SUD: Otkazano pripremno ročište u krivičnom postupku

Pripremno ročište u predmetu "Belivuk i drugi" koje je, 8.3.2022. godine bilo zakazano pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, odloženo je usled istaknutog zahteva branioca optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, advokata Dejana Lazarevića, kojem su se pridružili i optuženi Belivuk i Miljković, za izuzeće postupajućeg predsednika veća sudije Vinke Berahe Nikićević, predsednika Višeg suda u Beogradu sudije Aleksandra Stepanovića, te zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića i Zorana Babića kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića.

Imajući u vidu navedeno, te kako je za odlučivanje o predmetnom zahtevu potrebno najpre pribaviti izjave lica u odnosu na koja je istaknut zahtev u smislu odredbe člana 41 stav 3 Zakonika o krivičnom postupku, izvršiti uvid u spise predmeta, te imajući u vidu obimnost istih kao i da je u pogledu zahteva za izuzeće postupajućeg predsednika veća i predsednika Višeg suda u Beogradu nadležan neposredno viši sud, u ovom slučaju Apelacioni sud u Beogradu, a za odlučivanje o zahtevu za izuzeće tužilaca nadležno Republičko javno tužilaštvo i Tužilaštvo za organizovani kriminal to je, s obzirom na kratak rok za donošenje pravilne i zakonite odluke, nastavak pripremnog ročišta zakazanog za 10. i 11. mart 2022. godine otkazano do odlučivanja po podnetim zahtevima, nakon čega će novo ročište biti naknadno zakazano, navodi se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Za danas je bilo zakazano pripremno ročište Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovoj organizovanoj kriminalnoj grupi, a ispred Specijalnog suda u Beogradu trenutno je sve mirno i nisu još pojačane mere obezbeđenja.

Upravo je u Specijalni sud došao Dejan Lazarević, advokat Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

On je za Kurir rekao da ne zna da li Apelacioni sud odlučio o izuzeću sudije, a zna da je odbijen njihov zahtev za izuzeće javnog tužioca. Takođe, Lazarević kaže da očekuje da počne suđenje.

1 / 12 Foto: Nemanja Nikolić

U Specijalni sud stigao je i Vojislav Đorđević, bivši rukometaš Partizana koji je došao sa slobode u pratnji svog advokata.

Takođe prištižu i advokati optuženih i oštećenih.

Došla je i advokat Vesna Golubović punomoćnik zastupnika porodice oštećene Jelene Veličković, žena pokojnog Gorana Veličkovića Goksija.

Od oštećenih porodica bile su samo žena i sestra Milana Ljepoje.

Takođe je stigao i Vladimir Dimitrijević koji se nalazi na spisku optuženih, ali i on dolazi sa slobode.

Naime, on se maskirao kao i prošli put.

1 / 20 Foto: Nenad Kostić

Advokat Jugoslav Tintor došao u Specijalni sud, koji brani jednog od okrivljenih.

Tu je i advokat Nemanja Govedarica koji brani jednog od optuženih.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Specijalni sud, suđenje
foto: Nemanja Nikolić

Ispred Specijalnog suda i danas su raspoređeni pripadnici Žandarmerije s dugim cevima.

Podsetimo, prethodno pripremno ročište je odloženo jer je odbrana zatražila izuzeće sudskog veća koje treba da sudi kriminalnoj grupi optuženoj za pet brutalnih ubistava, kao i tužioca. O izuzeću su se izjasnili i Belivuk i Miljković, koji su takođe zatražili izuzeće.

Zahtev odbrane Belivuka po kom se traži izuzeće tužioca Mladena Nenadića, odbačen je.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja