SUDI SE U SUDNICAMA, NE U TV EMISIJAMA I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Održana deseta sednica Udruženja sudija i tužilaca Srbije
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

saopštenje

SUDI SE U SUDNICAMA, NE U TV EMISIJAMA I NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Održana deseta sednica Udruženja sudija i tužilaca Srbije

Crna Hronika -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije održalo je danas desetu sednicu Upravnog odbora.

Zabrinuti zbog izrazito loše prakse u medijima a naročito po društvenim mrežama, sa ove sednice UO želimo da pošaljemo apel svim samoprozvanim stručnjacima za oblast pravosuđa, a koji to ni formalno ni faktički nisu, da se uzdrže od paušalnih, zlonamernih i instruisanih komentara i ocena sudskih i javnotužilačkih odluka. Ovi postupci se vode u sudovima i tužilaštvima, a ne u TV emisijama, društvenim mrežama i internet forumima. Postupke vode stručni i osposobljeni nosioci pravosudnih funkcija, a odluke donose na osnovu detaljne i svestrane analize kako činjeničnih tako i pravnih pitanja, svoje odluke obrazlažu u presudama i rešenjima. Banalizacija i rijalitizacija sudskih postupaka izvrće na naličje (nesporno) pravo javnosti da bude upućeno u tok postupka. Na takav način se pravosuđe svesno unižava, stvara se nepoverenje građana u rad sudova i tužilaštava, a građani se posredno pozivaju da ne poštuju institucije već da uzmu "stvar u svoje ruke" ili pak rešenje svojih problema povere "nekom drugom" a ne pravosudnim institucijama. Kome to odgovara mi nećemo licitirati, ali je neophodno da ukažemo na problem u nadi da će nadležni adekvatno odreagovati.

sednica
sednicafoto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

UST je i ranije ukazivao da pravosudni saveti ne štite i ne brinu o našim interesima, pa i ovog puta glasno pozivamo VSS i DVT da urade studiju procene rizika radnih mesta u sudovima i tužilaštvima, da organizuju periodične sistematske preglede i da se pokrene pitanje beneficiranog radnog staža, kao i pitanje zarada.

U tom delu ističemo predog UST (obrazložen u platformi iz 2018.godine) da osnovica zarade nosiocima pravosudnih funkcija bude u visini prosečne zarade u RS, uz zadržavanje koeficijenata iz aktuelnih zakona. Pored toga, još pre 2 godine uputili smo inicijative kako za izmenu Zakona o sudijama tako i za izmenu kolektivnog ugovora u pravosuđu kako bi se što pre rešio problem na koji smo glasno ukazali još 2019.godine, a koji se odnosi na naknade zarada za vreme korišćenja godišnjih odmora.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije
foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Po aktuelnom rešenju, koje kao tako pogrešno egzistira od 2010.godine i "uspešne" pravosudne reforme, samo sudije i tužioci plaćaju kada koriste godišnje odmore jer se jedino nama umanjuje zarada za to vreme. Dakle, ne samo da nemamo plaćen topli obrok, regres za godišnji odmor, plate nesrazmerne stepenu odgovornosti i obimu posla, već nam još plata bude umanjena kada koristimo godišnji odmor. Oni koji imaju dodatne prihode iz netransparentnih izvora, nisu obraćali pažnju na ovaj problem jer ga nisu ni osetili. Međutim najveći broj sudija i tužilaca jedine prihode ostvaruje samo od plate koju dobija i primeti kada ga dve nedelje godišnjeg odmora "koštaju" preko 10.000,00 dinara.

Ukazujemo po ko zna koji put i na zanemarivanje pitanja pripravnika i stručnih saradnika u sudovima i tužilaštvima, u smislu da sada i po velikim sudovima ima tek po koji pripravnik u radnom odnosu, da su 90% njih volonteri, a da se nažalost sve više saradnika nalazi u takvom položaju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track