POČELO RAZMATRANJE PRESUDE ZA PRANJE PARA: Sudija sam tražio da ga izuzmu zbog predubeđenja koje ima protiv Šarića
Foto: Nenad Kostić

apelacioni sud u beogradu

POČELO RAZMATRANJE PRESUDE ZA PRANJE PARA: Sudija sam tražio da ga izuzmu zbog predubeđenja koje ima protiv Šarića

Crna Hronika -

Predsednik Apelacionog suda odbacio je zahtev za izuzeće četvoro članova veća tog suda, koji treba da razmatraju žalbe na presudu Specijalnog suda u Beogradu kojom su Darko Šarić i ostali optuženi osuđeni za pranje novca, pa je ročište počelo čitanjem presude napisane na oko 1000 stranica. Prethodno, sudija Milimir Lukić, čije je izuzeće zbog sumnje u pristrasnost tražio i sam Šarić, podelio je odluku Apelacionog suda da se zahtev za izuzeće odbije, branicima i okrivljenom.

U rešenju u koje je Kurir imao uvid navodi se da se zahtev za izuzeće Lukića, Bojane Paunović, Sretka Jankovića i Vesne Petrović odbija kao neosnovan. Međutim, interesantno je da se u ovom rešenju navodi i da je u izjašnjenju povodom zahteva za izuzeće i sam sudija Milimir Lukić naveo da smatra da postoji razlog za njegovo izuzeće kao predsednika veća.

Darko Šarić
foto: Nenad Kostić

- U pisanoj izjavi datoj povodom zahteva za njegovo izuzeće, sudija Milimir Lukić naveo je da smatra da stoje razlozi za njegovo izuzeće od postupanaj u predmetu jer je obrazlažući postojanje opravdane sumnje u rešenjima za produženje pritvora okrivljenom Darku Šariću izrazio visok stepen jasnoće u pogledu njegove krivice, ali i cele organizovane kriminalne grupe, pa smatra da stoje razlozi koji se tiču pretho forimranog predubeđenja u odnosu na njega - navodi se u rešenju.

Podsetimo, Darko Šarić i njegovi branioci izuzeće su jer je četvoro članova veća, među kojima je i Lukić odlučivalo u drugostepenom postupku, za šverc kokaina i u toj presudi, koju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud, naveli da je Darko Šarić izvršio krivično delo radi sticanja nezakonite novčane koristi i da je "prljav novac kriminalna grupa koju je formirao ubacivala u legalne tokove kako bi prikrila nezakonito sticanje".

Darko Šarić
foto: Nenad Kostić

- Pokazali su pristrasnost. Formirano je predubeđenje koje onemogućava sudskom veću da sagleda sva bitna pitanja u ovom postupku - obrazložio je advokat Danilo Šarić.

Darko Šarić je, kako je Kurir pisao, zatražio je izuzeće samo predsednika veća, sudije Milimira Lukića.

- Ja tražim izuzeće samo vas zbog komentarisanja postupka. Direktno ste pominjali moje ime i prezime, komentarisali ste presudu za pranje novca, iako niste znali da ćete dobiti ovaj predmet. Po mom mišljenju, vi ste već presudili. Komentarisali ste i odluku Vrhovnog kasacionog suda, razgovarao sam sa advokatima koji su bili sudije, kažu da je to nečuveno. Smatram da ste pristrasni i da imate lični odnos prema meni, zašto, ne znam - rekao je Pljevljak.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track