TEŠKA TRAGEDIJA U RUDNIKU SOKO: Srbija vam je zahvalna
Foto: Beta Zoran Petrović

poginula osmorica rudara

TEŠKA TRAGEDIJA U RUDNIKU SOKO: Srbija vam je zahvalna

Crna Hronika -

Osmorica rudara rudnika mrkog uglja „Soko“ kod Sokobanje poginula su juče oko četiri sata ujutro.

U stravičnoj nesreći nastradali su Petar Petrović (31), Bojan Stajić (34), Nenad Trifunac (37), Darko Zlatković (43), Radovan Grujić (47), Branislav Zlatanović (55), Branko Čokorilo (56) i Bratislav Živković (59). Šestorica stradalih rudara su iz Aleksinca, jedan je iz Vranja i jedan iz Sokobanje.

Kobni metan

Povređeno ih je ukupno 20 i svi su u prvi mah primljeni u Opštu bolnicu u Aleksincu. Direktor te zdravstvene ustanove Goran Vidić rekao je da su svi u stabilnom stanju, troje je teže povređeno i nema životno ugroženih.

Aleksinac, rudari, rudnik Soko
foto: Nenad Kostić

- Svi su zadržani na lečenju, i oni s lakšim povredama su zadržani na opservaciji zbog eventualne dalje dijagnostike i praćenja stanja da ne bi došlo do pogoršanja. Neki od povređenih udahnuli su i veću količinu gasa. Jedan povređeni je transportovan u Niš radi dalje dijagnostike, a 19 povređenih rudara je ostalo kod nas - rekao je Vidić.

Ukupno ih je u trećoj smeni bilo 49. Ostali rudari, koji su se u trenutku nesreće nalazili u oknu, izvučeni su.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je juče na konferenciji za novinare u rudniku „Soko“ da se nije desila eksplozija u tom rudniku, već da su se poginuli rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana.

Aleksinac, rudari, Zorana Mihajlović
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Velika je tuga, poginulo je osam rudara rudnika „Soko“, jutros u 4.10 su se ugušili. Nije bilo eksplozije, porast metana je bio uzrok, rudari su se ugušili. Tela su na putu za Niš, da se obavi obdukcija, istražni organi rade svoj posao. Verujem da ćemo ubrzo imati napismeno uzrok ovih dešavanja - kazala je ministarka Mihajlović i dodala da je rudnik metanski, a opskrbljen je svom potrebnom opremom i monitoringom.

- Imamo snimljen svaki sekund. Nije bilo eksplozije, ugušili su se od visoke koncentracije metana. Država će pomoći svim porodicama. Sastaćemo se kao Vlada, kao što će i rudari čitave „Resavice“ pomoći. Iza osam rudara ostalo je 12 dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naše je da učinimo sve da ne budu zaboravljeni - navela je Mihajlovićeva i u ime Vlade Srbije i svoje lično ime izrazila saučešće porodicama stradalih.

- Država će pomoći porodicama koliko god je moguće. Ovo je težak trenutak za sve ljude koji su ovde, ali i za sve nas. Inspekcija, policija i svi nadležni organi su na mestu nesreće i rade sve što je neophodno kako bismo nakon istrage znali tačne uzroke tragedije - rekla je Mihajlovićeva.

rudnik Soko, rudari, rudnik
foto: Kurir

Nemoguće predvideti

Direktor rudnika „Soko“ Drago Milinković rekao je da je taj rudnik izgubio osam vrednih radnika i izrazio saučešće porodicama stradalih rudara.

- Mere bezbednosti koje preduzimamo u rudniku su na najvišem nivou, ali ovog puta se desilo naglo izdvajanje metana i nismo ništa mogli da uradimo - objasnio je Milinković.

Direktor JP PEU „Resavica“ Saša Spasić rekao je da se rudarska nesreća u jami rudnika „Soko“ dogodila nešto posle četiri sata ujutro u delu ležišta rudnika istočnog polja u trećoj smeni, prilikom redovnih radova na eksploataciji uglja.

- Prema još nezvaničnim informacijama, došlo je do zarušavanja uglja u otkopnoj komori VE 3/1 i naglog prodora metana u radni prostor. Izražavam saučešće porodicama nastradalih rudara, tu smo za njih u bilo kom momentu - rekao je Spasić.

Direktor „Aleksinačkih rudnika“ Nemanja Denić rekao je da njihovi radnici izvode radove u rudniku „Soko“ i deo su tog kolektiva.

- Mere se maksimalno poštuju, ali su ovo situacije koje je nemoguće predvideti - rekao je Denić i izrazio saučešće porodicama nastradalih rudara.

PREDSEDNIK SRBIJE UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Vučić: Srbija neće i ne sme da zaboravi nastradale rudare

Aleksandar Vučić
foto: Kurir Televizija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodicama stradalih rudara. Vučić je u telegramu ocenio da je profesija rudara jedna od najtežih u svetu i da je „oduvek zahtevala ljude posebnog kova, hrabre, uporne, čvrste i nepokolebljive“.

- Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad oduvek predstavljali samu srž i okosnicu celokupnog razvoja naše zemlje i zato Srbija danas posebno žali zbog gubitka njihovih života, jer nema reči utehe u ovakvoj tragediji. Izražavam najdublje saučešće porodicama, prijateljima i sugrađanima naših nastradalih rudara. Neka počivaju u miru, Srbija ih neće i ne sme zaboraviti - naveo je predsednik.

Vučić je dodao da će država uraditi sve kako bi pomogla porodicama stradalih rudara i onima koji su povređeni u eksploziji metana u rudniku „Soko“.

Opština Aleksinac

Dan žalosti

Opština Aleksinac donela je juče odluku o proglašenju dana žalosti danas, 2. aprila, povodom nesreće koja se dogodila u rudniku mrkog uglja „Soko“. Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu dužni su da u vreme dana žalosti zastavu Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja. Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, kao i održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima.

REAKCIJE

Ana Brnabić

Ana Brnabić, Usijanje
foto: Damir Dervišagić

Saučešće je uputila i premijerka Ana Brnabić, koja je ocenila da su rudari, „radeći jedan od najtežih poslova, svakodnevno doprinosili razvoju naše zemlje“.

- Ne postoje reči kojima možemo da ublažimo bol porodica nastradalih. Ono što možemo u ovim trenucima jeste da pružimo svu pomoć porodicama. Želim brz i lak oporavak rudarima koji su povređeni u jutrošnjoj nesreći. U ime Vlade Srbije i svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća porodicama, prijateljima i sugrađanima stradalih - navela je premijerka.

Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije uputio je juče saučešće porodicama tragično nastradalih rudara u rudniku „Soko“.

Patrijarh Porfirije, Božićna Poslanica
foto: Srpska Pravoslavna Crkva

- S dubokim bolom iskreno saučestvujem u stradanju rudara u Sokobanji. Znajući da je naš prvostradalnik Gospod Isus Hristos, koji je sišao u Ad i iz tame spasao sve zarobljene, molitve prinosim Njamu i Svetima Njagovim, zajedno sa celom Crkvom Božjom, da spase zarobljene, da uteši tužne i u svoje naručje privije postradale. Jer On je Vaskrsenje i život, Hristos Bog naš, smisao svih naših životnih nedaća i radosti, u Njamu živimo i Njime vaskrsavamo za život večni - napisao je patrijarh Porfirije na svom Instagram profilu.

Ministarka Marija Obradović

Skupština Srbije, Marija Obradović
foto: Vlada Republike Srbije

Saučešće povodom pogibije rudara uputila je i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

- Uverena sam da će rukovodstva opština Aleksinac i Sokobanja učiniti sve da pomognu porodicama nastradalih i povređenih, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, kao roditeljska kuća svih gradova i opština, na raspolaganju je za svaki vid podrške u okviru svojih nadležnosti - navela je ministarka.

Ministar policije Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin, Priti Patel
foto: Mup Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih rudara iz Aleksinca i Sokobanje koji su tragično nastradali u rudniku „Soko“.

- U ime svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i u svoje lično ime upućujem vam izraze najdubljeg i najiskrenijeg saučešća. Onih koji su obavljali najteže poslove, svakodnevno doprinoseći razvoju i prosperitetu naše zemlje, više nema. Osam rudara, osam vrsnih radnika rano jutros izgubilo je život i za našu državu to je nenadoknadiv gubitak - poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ambasador SAD Kristofer Hil

Novi američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil oglasio se na svom Tviter nalogu povodom nesreće.

Kristofer Hil
foto: Printscreen YT

- Jutrošnji tragičan događaj u rudniku „Soko“ duboko nas je pogodio. Izražavam saučešće porodicama poginulih i nadam se brzom oporavku svih povređenih. Naše misli su uz porodice nastradalih i povređenih rudara - navodi se u objavi ambasadora Hila.

Štampano izdanje 02.04.2022.
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track