Peta optužnica protiv Ive Sanadera

Zagreb

Peta optužnica protiv Ive Sanadera

Crna Hronika -
Zagrebački sud i Kancelarija USKOK-a nisu saopštili detalje pete optužnice protiv Sanadera o čijoj će osnovanosti optužno veće odlučivati za nekoliko sedmica

ZAGREB - Protiv bivšeg premijera Hrvatske i bivšeg predsednika Hrvatske demokratske zajedice (HDZ) Ive Sanadera podignita je nova optužnica i to zbog malverzacija oko prodaje jedne poslovne zgrade u Zagrebu hrvatskoj vladi, potvrđeno je danas novinarima na zagrebačkom Županijskom sudu.

Zagrebački sud i Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovamnog kriminala (USKOK) za sad nisu saopštili detalje pete optužnice protiv Sanadera o čijoj će osnovanosti optužno veće odlučivati za nekoliko sedmica.

Bivši premijer sredinom jula je pred hrvatskim istraziteljima odbacio optužbe da je zajedno s dvojicom bivših stranačkih kolega učestvovao u prodaji zgrade u Planinskoj ulici u Zagrebu hrvatskoj vladi.

U tom slučaju zajedno sa Sanaderom tužilašvo tereti i HDZ-ovca i vlasnik lanca mesara Stjepana Fiolića i bivšeg HDZ ministra poljoprivrede i regionalnog razvoja Petra Čobankovića.

Prema pisanju medija, umesto jednog sudskog veštaka koji je istraživan, optužnica je podignuta protiv direktora Inženjerskog biroa Mladena Mlinarević koji je navodno imao glavnu ulogu u malverzacijama.

Sumnjiče se da su 2009. omogućili nezakonitu prodaju poslovne zgrade u Planinskoj ulici po znatnoj većoj ceni od tržišne. Tu je zgradu Ministarstvo regionalnog razvoja od Fiolića kupilo za 79, 9 miliona kuna.

U medijima su se ranije pojavili iskazi Čobankovića i Fiolića koji su navodno priznali krivicu, a bivši ministar regionalnog razvoja tvrdi da je sve radio po Sanaderovom nalogu. Prema pisanju medija, on se navodno i nagodio s tužilastvom za kaznu od godinu dana.

Iako je Fiolić najpre istražiteljima rekao da je novac od prodaje Planinske ostao kod njega naknadno je, kako su pisali mediji, promenio iskaz rekavši da je oko 20 miliona kuna izvučenih iz Planininske predao Sanaderu.

Uz to je istražiteljima rekao i da je bivši premijer na njegovom imanju sakrio pet slika Vlahe Bukovca za koje tužilaštvo sumnja da ih je bivši premijer kupio novcem izvučenim iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije "Fimi-medija".

Zbog tog oktrića, USKOK je u julu predložio Stjepana Fiolića za svedoka na suđenju Fimi-medija o čemu bi sud trebalo da odluči iduće sedmice.

Sumnja se da mu je Sanader na čuvanje dao vredne umetnine pošto mu je pretila blokada imovine zbog nekoliko antikorupcijskih istraga.

Bivši premijer je pred istražiteljima, kao i svim ostalim slučajevima, odbacio optužbe, a novinarima je rekao da ga bivše stranačke kolege Stjepan Fiolić i Petar Čobanković pod pritiskom lažno terete da je s njima dogovorao prodaju zgrade u Zagrebu.

Njegova odbrana najavila je da će zbog curenja iskaza iz istrage, ali i načina na koje tužilaštvo prikuplja dokaze pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

Protiv Sanadera su u toku suđenje u slučajevima Hypo banka, Ina- MOL i Fimi-medija, a optužnica je podignuta i u slučaju HEP-Dioki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja