03:30

DADA VUJASINOVIĆ U EMISIJI REKLA NEŠTO ŠTO LEDI KRV U ŽILAMA

Crna hronika

DADA VUJASINOVIĆ U EMISIJI REKLA NEŠTO ŠTO LEDI KRV U ŽILAMA! Posle ovih 5 reči bila je mrtva ŠTA SE TO DOGODILO U GENERALŠTABU?!

Crna Hronika -

Smrt novinarke Dade Vujasinović i dalje ostaje misterija

U aprilu ratne 1994. godine po povratku iz Sandzaka, novinarka „Duge“ Radoslava Dada Vujasinović veselo je ušetala u redakciju, saopštivši svojim kolegama da je došla do saznanja kako je srpska policija prodavala oružje muslimanskim teroristima za vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Među nerazjašnjenim činjenicama koje ukazuju da se radi o ubistvu Dade Vujasinović, jeste i preteće pismo koje je ona dobila nekoliko dana pre ubistva. U njemu je optužena kao glavni krivac jer je objavila deo razgovora sa tadašnjim načelnikom RV i PVO generalom Božidarom Stevanovićem, koji je posle smene generala Živote Panića bio glavni kandidat za načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

Dada je u Komandi RV i PVO u Zemunu intervjuisala Stevanovića. Deo neformalnog razgovora, koji je ona kasnije objavila u novosadskom listu „Svet“ stigao je i pred Vrhovni savet odbrane, čime je sudbina Stevanovića kao budućeg komandanta Vojske Jugoslavije bila zapečaćena. Tada je na njegovo mesto izabran general Momčilo Perišić.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

- Ja sam od nekih ljudi iz Vojske čuo da je to neko krilo Vojske učinilo. Ona je presudno odlučila ko će biti načelnik Generalštaba, jer ona je uradila dva intervjua jedan sa gospodinom Mikom Stevanovićem koji je bio iz vazduhoplovstva, a drugi je bio Perišić. Kažu da su na stolu kod Miloševića bila ta dva intervjua - rekao je novinar i književnik Vanja Bulić za emisiju Crna hronika na Kurir televiziji.

Vanja Bulić
foto: Kurir televizija

Tužilaštvo je tek 2008. godine otvorilo ovaj slučaj kao ubistvo, a država na neki način snosi krivicu što ovaj slučaj nije rešen.

- Ali sam dobio utisak, prateći i analizirajući dokumentaciju, da gotovo ništa nije učinjeno tim povodom. Mislim da Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova nisu imali radnje koje bi bile efikasne u tim godinama, dakle, pre osnivanja Komisije za istraživanje ubistva novinara - rekao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

Tokom utvrđivanja dokaza na bazi jednog veštačenja, utvrđeno je da su u Dadu ispaljena dva hica, što je dodatno dalo vetar u leđa činjenici da je reč o ubistvu. Nakon 15 godina od smrti Vujasinovićeve, osnovana je Komisija za istraživanje ubistva novinara, koja je preostale dokaze poslala u Holandiju na veštačenje.

- I onda je tamo u Holandiji posle nekog vremena urađeno to da je stigao izveštaj da se moglo raditi o samoubistvu, da se moglo raditi o ubistvu ali i da je mogao biti nesrećni slučaj. Praktično zabetonirana stvar, tako da istina nikad neće moći biti utvrđena - rekao je advokat porodice Vujainović Borislav Tapušković.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

Na veštačenju u Holandiji pobijena je tvrdnja da je u Dadu ispaljeno dva hica, što je istragu okrenulo u drugom smeru.

- Šta god da se dogodilo i da je opcija ubistva i da je opcija samoubistva. Ostaje nešto što nikako ne smemo zaboraviti – ljude možete i oterati u smrt. Ne morate ih samo fizički ubiti, može te ih i pritiscima, pretnjama iznuđivanjem u dugom vremenskom periodu zaista oterati u smrt - rekao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Istraga o smrti Dade Vujasinović je i dalje otvorena baš kao i pitanje:

„Da li mislite da će ipak jednog dana istina izaći na videlo?

- Nikad neće biti, propušteno je. Ja ne znam koliko puta da Vam kažem nema šanse - rekao je advokat Tapušković.

- Možda mi nećemo biti živi, ali će isplivati - rekao je Vanja Bulić.

1 / 8 Foto: Kurir Televizija

Jedno od najveselijih lica druge i hrabra reporterka iz prvih ratnih redova i danas sa nekog boljeg mesta čeka pravdu za svoju smrt.

Dada Vujasinović
foto: Kurir televizija

Dada Vujainović rekla je nešto u jednoj emisiji, što posle svega, ledi krv u žilama!

- Jednostavno se ne plašim, zaista - rekla je novinarka Dada Vujasinović u jednoj emisiji, neposredno pre smrti.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:48

Marić o ubistvu Dade Vujasinović i kako ih je zvao ARKAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track