HITAN POSTUPAK PROTIV CENTRA ZA SOCIJALNI RAD ZBOG TROSTRUKOG UBISTVA: Procenili da Ilija "nije rizičan", on ZAKLAO CELU PORODICU!
Foto: Privatna Arhiva, Kurir.rs/D.Č.

REAGOVALO Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju

HITAN POSTUPAK PROTIV CENTRA ZA SOCIJALNI RAD ZBOG TROSTRUKOG UBISTVA: Procenili da Ilija "nije rizičan", on ZAKLAO CELU PORODICU!

Crna Hronika -

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je po službenoj dužnosti hitno pokrenulo postupak nadzora nad stručnim radom Centra za socijalni rad grada Čačka u slučaju Ilije Glišovića koji je osumnjičen da je nožem izbo svoju majku, oca i dedu.

Prema informacijama koje posedujemo, a što nam je rečeno u Ministastvu za brigu o porodici, u postupku nadzora će biti utvrđeno da li je u konkretnom predmetu Centar za socijalni rad Čačka u obavljanju poslova zaštite porodice Ilije Glišovića postupao u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada, i o tome sačiniti izveštaj.

- Ukoliko se u radu stručnjaka Centra za socijalni rad grada Čačka u nadzoru utvrde propusti u radu, biće izdati nalozi za otklanjanje istih, kao i nalozi za eventualno utvrđivanje odgovornosti rukovodioca organa i zaposlenih, u skladu sa zakonom.

Izveštaj će sadržati i ocenu kvaliteta saradnje Centra za socijalni rad grada Čačka i drugih subjekata koji su, u skladu sa zakonom, dužni da sarađuju u postupku zaštite od nasilja u porodici (policija, tužilaštvo i sud). Nakon sačinjavanja izveštaja, zainteresovana javnost biće obaveštena o izvršenom nadzoru, na način propisan zakonom, uz poštovanje prava na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti svih subjekata koji su uključeni u konkretan slučaj - rečeno nam je u Ministarstvu.

Čačak, Glišovići, Ilija Glišović
foto: OJT Čačak

S druge strane, na pitanja koja su upućena Centru za socijalni rad u Čačku, nismo dobili odgovor. Telefonskim putem nam je rečeno da je direktorka Centra već neko vreme odsutna sa posla, te i da im pošaljemo pitanja. Međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Inače, odluka Ministarstva za brigu u porodici usledila je nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Čačku saopštilo da je Centar za socijalni rad, nakon što je Glišović pušten sa psihijatrijskog lečenja koje je trajalo dva meseca zbog nasilja u porodici, utvrdilo da nema rizika da ovaj mladić ponovi nasilje u porodici.

Čačak, trostruko ubistvo, selo Atenica, zločin, Ilija Glišović
foto: Privatna Arhiva

Nasilje se dogodilo u 10. jula prošle godine, tačno devet meseci pre nego što će Ilija Glišović mučki ubiti svoju porodicu.

- Prijava je podneta 10. jula 2021. oko 7.45 sati kada je M.G. iz Kulinovaca prijavio da u porodičnoj kući ima problem sa sinom I. G. (2001). Podnosilac prijave izvestio je policijske službenike da ima problema sa sinom koji se lečio na odeljenju psihijatrije, te da do problema dolazi kada mu nestane novca za nabavku narkotika - naveli su za "Blic" u OJT u Čačku.

Prema njihovim rečima, dežurni zamenik tužilaštva tada se saglasio da se Ilija sprovede na odeljenje psihijatrije Opšte bolnice u Čačku, s obzirom na to da je bio lošeg psihičkog stanja.

- I. G. je zadržan na lečenju, nakon čega je lečenje nastavio u Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu gde je na lečenju proveo dva meseca - navode u Tužilaštvu i dodaju da je na njihov zahtev, po završetku lečenja Ilija koji je nekoliko meseci kasnije ubio svoju porodicu, završio u Centru za socijalni rad zajedno sa svojom majkom, gde su obavili razgovor sa radnikom ove ustanove. U tužilaštvu navode, da se ova porodica tada prvi put pojavila u evidenciji Centra za socijalni rad.

- Isti je procenio da je rizik od ponavljanja sličnih situacija nizak i da nema potrebe za određivanjem mera zaštite od nasilja u porodici i daljem vođenju postupka. Prema podacima OJT u Čačku od navedenog događaja porodica se nije obraćala nadležnim organima - naglašavaju u Tužilaštvu.

Inače, policija je došla do snimka sa sigurnosne kamere na jednom objektu u komšiluku na kome se vidi da je te večeri oko 21 sat neko spustio roletne na prozorima kuće Glišovića. Takođe, ista kamera je zabeležila da je iz te kuće oko 23 sata, neko, ispostavilo se Ilija, izašao i zaključao vrata. Pred Višim sudom u Čačku Iliji Glišoviću u nedelju određen pritvor do 30 dana, a sve upućuje da je najmilije ubio u trenucima zavisničke krize. Kako policija još uvek nije završila svoje, kažu u Gornjoj Atenici, pristup kući u kojoj se dogodio zločin još uvek nije dozvoljen. Nikola se od subote nalazi kod tetke i skrhan porodičnom tragedijom veoma malo razgovara.

Osuđivan zbog droge

Kako saznajemo, a šta nam je potvrđeno i u Osnovnom tužilaštvu u Čačku, Ilija Glišović je 2020. godine osuđivan pred Osnovnim sudom kao mlađi punoletnik.

- I. G. je pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Čačku izrečena uslovna osuda zbog krivičnog dela neovlašćeno držanje opojnih droga koje je učinio u toku 2020. godine kao mlađe punoletno lice. Pre toga nije osuđivan - navode u Tužilaštvu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track