ALEKSINAC: Ispituje se tragedija u kojoj je poginulo osam rudara
Foto: ATA images, Facebook, Privatna Arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo naredbu

ALEKSINAC: Ispituje se tragedija u kojoj je poginulo osam rudara

Crna Hronika -

ALEKSINAC - Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo je naredbu da se izvrši rudarsko geološko veštačenje od strane Komisije veštaka pri Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu.

Ova komisija će se utvrditi eventualni uzrok nastale tragedije.

- Istovremeno, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu zatraženo je vršenje dodatne toksikološko hemijske analize lešnih tkiva poginulih, te će tužilaštvo, u zavisnosti od napred prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nastala nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.

Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu 12. aprila pregledala je mesto nesreće u rudniku Soko gde je 1.aprila poginulo osam rudara a veći broj njihovih kolega je povređen.

U ovom momentu tužilaštvo poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji sa fototehničkom dokumentacijom lica mesta sa zapisnikom o uviđaju i zapisnik Zavoda za sudsku medicinu o obdukciji poginulih.

Ogromna tragedija pogodila je u jutarnjim časovima Aleksinac kada je poginulo osam rudara: Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunav i Radovan Grujić. Oni su bili u smeni kada su vadili rudu, a onda se, po ranijim tvrdnjama, obrušila velika količina uglja, a gas metan se oslobodio i ugušio rudare iza kojih je ostalo dvanaestoro dece i jedna beba.

Izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu u Aleksincu.

Kurir.rs/M.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track