PLJEVLJAK ORGANIZOVAO NOVU KRIMINALNU GRUPU, SUMNJIČE SE ZA UBISTVA I ŠVERC DROGE: Svi detalji hapšenja Darka Šarića!
Foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

akcija

PLJEVLJAK ORGANIZOVAO NOVU KRIMINALNU GRUPU, SUMNJIČE SE ZA UBISTVA I ŠVERC DROGE: Svi detalji hapšenja Darka Šarića!

Crna Hronika -

Pljevljak Darko Šarić, njegov advokat Dejan Lazarević i još nekoliko osoba uhapšeno je u velikoj međunarodnoj akciji koju u saradnji sa Evropolom i Jurodžastom u Srbiji sprovode Uprava kriminalističke policije MUP Srbije i Tužilaštvo za organizovani kriminal. Prema nezvaničnim informacijama, među uhapšenima su i navijač Uroš Mišić, koji je promenio prezime u Radovanović, ali i policajci, sudije i ljudi iz kriminalnog miljea.

Blokirana ulica

Velika akcija ispred kuće Darka Šarića, u kojoj je do juče bio u kućnom pritvoru, počela je od ranih jutarnjih sati i trajala je do kasno po podne. Ulicu je blokirao veliki broj policajaca s fantomkama, naoružanih dugim cevima, inspektora u civilu, a tokom trajanja pretresa i privođenja prisutna su bila i kola Hitne pomoći.

Darko Šarić, Specijalni Sud
foto: Nemanja Nikolić

Kasno po podne policija je na "pauku" iz njegove garaže odvezla i blindirani "mercedes" G klase, ali i računar i kutije s dokumentima.

- Darko Šarić je uhapšen zbog sumnje da je bio organizator kriminalne grupe čiji su ostali članovi uhapšeni. Sumnjiče se za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet droge, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava, izazivanje opšte opasnosti, kao i zloupotrebu službenog položaja - objašnjava sagovornik Kurira.

Pali i telohranitelji

MUP je juče saopštio da su lisice stavljene i D. O. i D. M., a da se za ostalim članovima intenzivno traga.

1 / 11 Foto: Ana Paunković

- Uhapšeni Danilo Odović i Duško Mirković su navodno bili Šarićevi telohranitelji - navodi naš sagovornik.

Prema nezvaničnim informacijama, grupa se dovodi u vezu sa ubistvom Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu, ali i Mileta Radulovića zvanog Kapetan, Damira Hadžića i Adisa Spahića u Crnoj Gori.

Trgovina uticajem

- Velikom međunarodnom akcijom, koja je istovremeno pokrenuta u nekoliko zemalja Evrope, državama u okruženju, ali i u svetu, u Ekvadoru, obuhvaćeni su i srpski policajci za koje se odavno sumnja da su na platnom spisku Darka Šarića. Sumnja se da su oni vršili zloupotrebe položaja i trgovinu uticajem, tako što su uticali na rad kolega iz policije, tužilaca, ali i sudija za prethodni postupak - objašnjava naš sagovornik i dodaje:

- Ovo nije kraj, očekuju se nova hapšenja.

Dvojica policajaca u bekstvu

Krtica im dojavila o hapšenju?

Policijski službenici Danilo Stojanović i Milutin Radovanović, prema nezvaničnim informacijama, uspeli su da izbegnu hapšenje. Kako Kurir saznaje, sumnja se da im je neko dojavio da su predmet istrage i da će im biti stavljene lisice na ruke. Inače, Stojanović i Milutinović našli su se u centru pažnje u februaru, kad su uhapšeni zbog sumnje da su na Cvetnom trgu u Beogradu napali i prebili kolegu, jednog od načelnika u Interpolu M. V. Inače, Stojanović je bivši načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove, a Radovanović koordinator u direkciji policije. O ovim policajcima pisano je u više navrata, navodno kao najbližnim saradnicima bivše državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović.

Uhapšen Advokat Lazarević

Brani i Šarića i Belivuka

Advokat Dejan Lazarević, pored Darka Šarića branilac je i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i još nekoliko pripadnika njihove kriminalne grupe. Pred sudovima je zastupao i Dejana Stojanovića Keku. Poslednji put u žiži javnosti se našao kao "konsiljere mafije", jer je navodno presretnuta njegova komunikacija u kojoj daje sugestije i prenosi poruke tokom pripreme odbrane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića o tome koga bi trebalo da optuže tokom svojih izlaganja.

Šarić bio iza rešetaka od 2014.

Četiri meseca u kućnom pritvoru

Protiv Darka Šarića u toku su dva postupka, jedan za šverc 5,7 tona kokaina, koji bi trebalo da bude nastavljen početkom maja. On je bio pravosnažno osuđen na 15 godina, ali je Vrhovni kasacioni sud ukinuo tu presudu i glavni pretres je otvoren pred Apelacionim sudom u Beogradu. Takođe, pred tim sudom je u toku i razmatranje žalbi na presudu kojom je osuđen za pranje više od 20 miliona evra. Šarić je, podsetimo, bio u bekstvu od 2010. do 2014. godine, kad se u martu predao srpskom pravosuđu. U pritvoru Specijalnog suda bio je do decembra prošle godine, kad je prebačen u kućni pritvor s nanogicom: - On je sedam i po godina boravio sam u ćeliji u zgradi u Ustaničkoj ulici, u koju će se, sudeći po onome za šta se sumnjiči, vratiti ponovo.

Navijač promenio prezime

Uroš je sada Radovanović

Uroš Mišić, koji je juče uhapšen kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića, javnosti je postao poznat 2007, kad je na utakmici Crvena zvezda - Hajduk iz Kule napao žandarma Nebojšu Trajkovića. Zbog toga je bio osuđen na pet i po godina zatvora, ali mu je nakon donošenja Zakona o amnestiji kazna smanjena i on se na slobodi našao 2012. Već naredne godine sumnjičio se za napad na marince u jednom beogradskom klubu, ali je oslobođen optužbi. Njegovo ime pominjano je i tokom suđenja za ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, u Beogradu i Miloša Vidakovića u Budvi. Mišićevo ime pomenuo je optuženi koji je priznao krivicu i ispričao da je s Mišićem "po Budvi tražio žrtvu", to jest Miloša Vidakovića. Mišića je sud pokušao da sasluša kao svedoka, ali nije uspeo da ga pronađe. U međuvremenu je promenio prezime u Radovanović.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track