OVO JE MOGUĆ RAZLOG ZBOG KOG JE ILIJA ZAKLAO MAJKU, OCA I DEDU: Stručnjak objasnio šta se dogodilo kobne noći
Foto: Kurir/D.Č., Privatna Arhiva

nezapamćeni porodični zločin

OVO JE MOGUĆ RAZLOG ZBOG KOG JE ILIJA ZAKLAO MAJKU, OCA I DEDU: Stručnjak objasnio šta se dogodilo kobne noći

Crna Hronika -

Ilija G. (21) je pre sedam dana u mestu Kulinovci u Čačku zaklao majku Slađanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87) i trenutno se nalazi u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a o razlozima zbog kojih je počinio ovaj krvavi pir govorio je Aleksandar Stevanović, stručnjak sa Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja.

- U mnogo slučajeva u Srbiji neko je pravilo, da ako je neka manja gramaža droge, svi se vade na takozvani oportunitet. Svi ti klinci znaju šta može da ih čeka i da tako kažem, lako se izvuku. Kada su takvi slučajevi u pitanju ne postoji adekvatno praćenje institucija, a kada tome dodate individualne i ambijentalne okolnosti ekonomskog statusa, nemogućnosti da taj neko dođe do posla, dolazi do "pucanja", odnosno, dobijate ovakav rezultat kao u Čačku. On, koliko sam video, ima istoriju sa narkoticima i bio je hospitalizovan u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“. Trebalo je pratiti ga nakon izlaska iz bolnice, pratiti njegovo stanje, ali se to u većini slučajeve ne obavlja adekvatno. Kod njega je taj postpenalni prihvat očigledno bio veoma bitan faktor da počini ovo delo.

Čačak
foto: Privatna Arhiva, Kurir/D.Č.

- Očigledno je imao i lucidni interval. Postpenalni prihvat je veoma bitan jer većinom svi koji izađu iz ustanova za lečenje od narkomanije, alkoholizma, iz zatvora, se teško socijalizuju posle. Teško nalaze posao, ne prihvata ih okolina i onda jednostavno, da tako kažem, "padne mrak na oči". U slučaju Ilije G. će takođe istraga koja se vodi da pokaže da li je možda bio pod dejstvom narkotika dok je počinmio zločin, da li je imao organske sklonosti da ubije svo troje. Sve zavisi od slučaja do slučaja - rekao je Stevanović.

Ilija G. je, podsetimo, u noći krvavog pira trčao je od mesta Kulinovci u kojem je počinio zločin do mesta Atenica koje je udaljeno pet kilometara. Ilija je uhapšen na livadi u voćnjaku u kojem se krio.

Podsetimo, zločin kakav ni najsatriji meštani Čačka ne pamte dogodio se u prošli petak oko 23 sata kada je Ilija G. (21) presudio majci, ocu i dedi, a zatim pobegao. Preklane roditelje i dedu pronašao je Ilijin rođeni brat Nikola.

Obdukcija je pokazala da su ubijeni nožem. Ilija se na saslušanju branio ćutanjem.

Prebačen je u Specijalnu zatvorsku bolnicu pre četiri dana u kojoj mu se trenutno rade neuropsihijatrijski pregledi, odnosno veštačenje. Na osnovu veštačenja će biti doneta odluka da li će svoju kaznu služiti u Kazneno popravnoj ustanovi, odnosno, zatvoru, ili će se ona nastaviti u ustanovi u kojoj se on trenutno i nalazi.

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

00:51

Jezivi detalji masakra u Čačku gde je mladić (21) zaklao oca, majku i dedu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track