05:21

ŠARIĆU KRIPTOVANE TELEFONE DONELA POZNATA LIČNOST

OVAKO JE PLJEVLJAK ORGANIZOVAO ZLOČINE

ŠARIĆU KRIPTOVANE TELEFONE DONELA POZNATA LIČNOST: Narko-bos je OVOLIKO platio uređaje za komunikaciju, mislio je da je bezbedan

Crna Hronika -

Darko Šarić iz Pljevalja, koji je 14. aprila uhapšen u svojoj vili na Dedinju, dok je bio u pritvoru za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike navodno je imao sedam kriptovanih i satelitskih mobilnih telefona koje je koristio za organizaciju zločina.

Te uređaje platio je vrtoglavih 500.000 evra, a u ćeliju mu ih je dostavila jedna poznata ličnost, piše Alo.

Darko Šarić
Darko Šarićfoto: Nemanja Nikolić

Izvor navodi da su telefoni imali šifrovane aplikacije Skaj i Anom, koje korisnicima nude najviši stepen zaštite sadržaja. Sumnja se da je Šarić od 2014. do ponovnog hapšenja te uređaje i platforme koristio za organizaciju ubistava i šverca velike količine droge iz Južne Amerike u Evropu.

- Pljevljak je debelo platio telefone, nadajući se da policija neće ući u trag porukama koje je razmenjivao sa svojim saradnicima na slobodi, naročito zbog toga što se sadržaj posle izvesnog vremena briše. Međutim, to je bio samo mamac koji je Šarić zagrizao kao i mnogi pre njega. Evropol i Jurodžast uspeli su da presretnu komunikaciju koju je iz ćelije vodio sa članovima svoje grupe čitavih osam godina, što je rezultiralo njegovim hapšenjem - navodi izvor Alo, i dodaje da policija ima saznanja ko je narko-bosu doneo telefone i da je tim povodom pokrenuta istraga.

Policija ispred Šarićeve kuće
Policija ispred Šarićeve kućefoto: Kurir

Prema sumnjama istražitelja, Šarić je putem tih šifrovanih uređaja naručio ubistvo bivšeg saradnika Milana Milovca (47), zvanog Cigla i Čupavi, koji je 12. januara 2021. izrešetan u Ekvadoru. Mediji su objavili poruke koje su presreli Evropol i Jurodžast iz kojih se zaključuje da je Pljevljak ubistvo Milovca organizovao sa Petrom Ćosićem Šarcem iz Splita, koji je uhapšen u Hrvatskoj kao vođa tamošnjeg ogranka klana.

- Sumnjam u Čupavog. Taj se oteo kontroli i mislim da mu je sada kraj. Ne želim da razmišljam hoće li nam namestiti nekog. Taj smrad će sad dobiti svoje. Ja sam pokušao sve jer smo bliski. Uprkos svemu, on ne menja ponašanje. Završićemo ga. Bežao sam od toga, mislio sam urazumiće se - piše u poruci za koju se sumnja da ju je poslao Šarić.

Sudeći po prepisci, Šarić se krio iza PIN-ova 8I1JDW, 2MIPSK i F8BD55.

- Te šifre pojavljuju se u prepisci samo tokom planiranja ubistva Milovca. Toj osobi su ostali članovi grupe iskazivali veliko poštovanje - navodi izvor, prenosi Alo.

Dejan Lazarević
Dejan Lazarevićfoto: Nemanja Nikolić

Milan Milovac je, podsetimo, posle pucnjave izvesno vreme proveo u bolnici, ali lekari nisu uspeli da ga spasu.

Policija je tokom akcije 14. aprila uhapsila i Šarićevog advokata Dejana Lazarevića, koji se sumnjiči za saradnju s njegovom grupom. Sumnja se da je i on putem kriptovanih mobilnih telefona i aplikacije Skaj komunicirao sa Šarićevim saradnicima koji su na slobodi. On je ujedno i branilac Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a mediji su pisali da je jednom prilikom Miljkoviću doneo telefon u zatvor.

Zaplenjena imovina Pljevljaka i njegovih saradnika

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, nakon pokretanja nove istrage, Darku Šariću i članovima organizovane kriminalne grupe, koji su uhapšeni prošle nedelje, ali i licima koja su povezana sa njima, prema nezvaničnim informacijama, privremeno je zaplenjeno 20 vozila, blokirano desetak sefova, među njima i dva Šarićeva. Zamrznuti su im dinarski i devizni računi, zapečaćeni stanovi i zgrade.

Tužilaštvo je tražilo i da se ispita imovina pojedinih osumnjičenih i njihovih bliskih u inostranstvu. Sve ovo urađeno je jer se sumnja da ona potiče od novca stečenog vršenjem krivičnih dela, navode Novosti.

Među privremeno oduzetim vozilima je 17 automobila, od kojih su pet blindirani, i tri motora. Šarićevom advokatu Dejanu Lazareviću, zapečaćeni su sefovi i blokirani dinarski i devizni računi. Lazareviću su zaplenjena i dva stana u Beogradu, tri garaže, a pronađeni su mu i sefovi.

Od prve Šarićeve supruge privremeno su zaplenjena tri stana, od kojih su dva na Novom Beogradu. Sadašnjoj nevenčanoj supruzi Pljevljaka, Lani Popović, zaplenjeni su stanovi na Bulevaru umetnosti i u Šilerovoj ulici u Beogradu, kao i zgrada u Šapcu. Supruzi Darkovog brata Duška zaplenjen je stan u Čajetini, pišu Novosti.

U imovini koja se vodi na treća lica je i porodična stambena zgrada u Kralja Aleksandra, stan na Bulevaru Arsenija Čarnojevića, garaže. Sef je zapečaćen i Danilu O., nekadašnjem policajcu, rodom iz Pljevalja, koji je jedan od najbližih ljudi Darka Šarića. On je, navodno, godinama bio direktor firme za obezbeđenje, za koju se sumnja da je bila Šarićeva.

Tužilaštvo je privremeno zaplenilo i imovinu od osumnjičenog policajca D. M. i to 12 ari zemljišta u Vrdniku. Članu grupe Bojanu S, privremeno je zaplenjeno zemljište s dve kuće u Kruševcu. Aleksandru B. koji je uhapšen u subotu, zaplenjeni su stanovi u Beogradu, Valjevu i Čajetini.

(Kurir.rs/ Alo, Novosti)

01:46

Darko Šarić izveden iz vile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track