VASKRS U SRPSKIM ZATVORIMA: Kako osuđenici provode najveći hrišćanski praznik i da li se nešto menja
Foto: Zorana Jevtić, Shutterstock

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

VASKRS U SRPSKIM ZATVORIMA: Kako osuđenici provode najveći hrišćanski praznik i da li se nešto menja

Crna Hronika -

Najveći hrišćanski praznik obeležava se i praznuje svuda u svetu, pa tako i u srpskim kaznionicama, gde osuđenici pravoslavne veroispovesti u nedelju dočekuju dan kada je Isus Hrist vaskrsao uz farbana jaja i nešto bogatiju trpezu.

Farbana jaja, svečana trpeza, društvo najbližih, sve su to asocijacije na Vaskrs pravoslavcima koji će se u nedelju okupiti oko jednog stola i podsetiti se dana kada se čudo dogodilo, a Isus Hrsti vaskrsao tri dana nakon smrti. Ljudima koji izdržavaju kazne ili se nalaze u pritvorskim jedinicama u zatvorima širom Srbije, ovaj dan možda neće proteći kao da su na slobodi, ali će moći da makar na trenutak osete atmosferu jednog od najomiljenijih praznika.

Osuđenicima koji kazne izdržavaju u srpskim zatvorima dozvoljeno je da ostvaruju svoja verska prava, bez obzira na to kojoj veroisposvesti pripadaju, pa će tako, pravoslavci u nedelju na svečan način obeležiti Vaskrs. U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija objašnjavaju da posle dve godine od izbijanja pandemije KOVID 19, sve aktivnosti polako počinju da se vraćaju u normalu, pa i one verske koje su prethodnih godina bile ograničene antipandemijskim merama.

- Nakon popuštanja mera, ove aktivnovsti se postepeno vraćaju u svoj redovni okvir, koji podrazumeva redovna bogosluženja, pričešće onih koji poste i pripremaju se za njega, razgovore sa sveštenikom, ali i posetu dobrotvornih organizacija Crkve koje su spremile Vaskršnje darove. U periodu koji je prethodio Vaskrsu, tokom Velikog posta, vernici pravoslavne vere mogli su da se prijave na posni režim ishrane što im je takođe omogućeno zakonom, kao i da prisustvuju verskim službama koje su služene u većini ustanova - kažu za Kurir u UIKS.

Poštuju sve vere

Posebna ishrana

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcijab objašnjavaju da i vernici islamske i rimokatoličke veroispovesti mogu praznovati svoje praznike, ali se prijaviti i na poseban režim ishrane. - Kada je reč o ishrani u skladu sa verskim kalendarom, svima je omogućeno prijavljivanje na poseban režim ishrane, bilo da je reč o jednoj osobi ili o velikom broju lica. Pripadnicima islamske zajednice je omogućena halal ishrana sertifikovanih dobavljača i uzimanje obroka prema posebnom verskom vremenu. U skladu sa pravilima pravoslavne vere omogućen je postan režim ishrane sredom, petkom i tokom svih obaveznih višednevnih postova za sva lica koja se prijave.

Osuđenici su ove godine, kao i svih prethodnih, imali priliku da ofarbaju vaskršnja jaja, a potom i da ih podele među sobom.

- Farbana jaja, simbol Vaskrsenja, ne samo da se farbaju u samim zavodima već stižu i kao darovi zajednice koja osim jaja donosi i druge darove onima koji su lišeni slobode, a ispunjavajući jevanđeoske reči - "U zatvoru bejah i posetiste me!" Licima lišenim slobode odobreno je da tokom vaskršnjih praznika dobiju vanredni paket više. Pojedina osuđena lica takođe imaju i nagradno odsustvo tokom vikenda kako bi sa svojim porodicama proslavili ovaj veliki hrišćanski praznik - navode u UIKS.

Zatvori u Srbiji poseduju i hramove i kapele unutar svojih zidina u kojima se, kako objašnjavaju u UIKS, održavaju verski obredi, a moguće je i obaviti čin krštenja i venčanja.

- U Okružnom zatvoru u Beogradu, u Paraklisu-kapeli posvećenom upravo Vaskrsenju Hristovom, tokom strasne sedmice služi se više liturgija. Na drugi dan Vaskrsa biće takođe služena svečana liturgija, kojoj će prisustvovati i osuđena lica uz poštovanje epidemioloških mera koji su na snazi u svim zavodima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:29

Patrijarh Porfirije na Uskrs ručao sa beskućnicima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja