KAKO SU SRPSKI I CRNOGORSKI KRIMINALCI DOBIJALI LAŽNA DOKUMENTA: U kupovini učestvovala i PEVAČICA, a evo čiji su identitet krali
Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

šema

KAKO SU SRPSKI I CRNOGORSKI KRIMINALCI DOBIJALI LAŽNA DOKUMENTA: U kupovini učestvovala i PEVAČICA, a evo čiji su identitet krali

Crna Hronika -

Filip Korać predao se hrvatskoj policiji koja ga je potraživala zbog falsifikovanja dokumenata, pa se od 24. aprila nalazi iza rešetaka. Korać je, kako je njegov advokat Gordan Preglej potvrdio za Kurir, sam otišao u policiju, a zadržan je u pritvoru u Remetincu.

Desna ruka Luke Bojovića, kako su Koraća prozvali, na ovaj način se upisao na poduži spisak bezbedosno interesantnih osoba koje su posedovala lažna hrvatska dokumenta. Kako je 2019.godine preneo 24hr, pripadnici zemunskog klana, ali i zaraćenih crnogorskih klanova, dokumenta su nabavljali od Nusreta Seferovića, koji je do tada bio poznat kao predsednik Unije Roma, koji je sarađivao sa pevačicom Ankicom Demirović i njenim suprugom Romeom. Kriminalna banda, prema pisanju hrvatskih medija, imala je dobro razrađenu šemu.

- Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protivzakonito prikupljali i obrađivali lične podatke hrvatskih državljana s prebivalištima na teritoriji Srbije koji do tada nisu tražili niti vadili hrvatska dokumenta te ih, po prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama - navodi portal i dodaje da su na spisku korisnika ovih usluga bili ljudi iz srpskog i crnogorskog podzemlja koji su falsifikovana dokumenta plaćali između 7.500 i 15.000 evra.

Filip Korać
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Grupa je nabavljala i lažne srpske pasoše sa upisanim imenima i podacima hrvatskih državljana. To su koristili da dobiju državljanstva i matične listove u hrvatskim matičnim kancelarijama, a posle toga su sa ovako nabavljenim dokumetima podnosili zahteve za vađenje hrvatskih pasoša. Na ličnim kartama i pasošima nalazile su se slike kriminalaca, ali su imena i podaci bili tuđi.

Ova banda imala je svoje pomagače u policiji čiji zadatak je uglavnom bio da u sistemu pronađu podobne kandidate za krađu identiteta. Osim ličnih karti i pasoša, kasnije su počeli da prave i lažne vozačke dozvole.

Bivši obaveštajac Boža Spasić ranije je za Mondo pojasnio da se lažni pasoši prave kao potpuno nov dokument ili se kradu.

- U kradene pasoše kriminalci stavljaju svoju fotografiju, dok drugi podaci ostaju isti. Zbog toga se svi proizvođači pasoša trude da fotografija bude najkomplikovaniji deo za falsifikovanje - naveo je Spasić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track