EVO ŠTA JE POVEZIVALO ŠKALJARCE I KAVČANE U HRVATSKOJ: Posle akcije Krtica isplivala neočekivana saznanja o lažnim pasošima
Foto: Instagram, screenshot, Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

kriminalne veze

EVO ŠTA JE POVEZIVALO ŠKALJARCE I KAVČANE U HRVATSKOJ: Posle akcije Krtica isplivala neočekivana saznanja o lažnim pasošima

Crna Hronika -

Pripadnici dva najozloglašenija klana u regionu, škaljarskog i kavačkog neretko su hapšeni sa falsifikovanim dokumentima, a najčešće su to bile hrvatske lične isprave. Interesantno je da su oni lažne pasoše često kupovali od istog falsifikatora!

Filip Korać, Luka Bojović
foto: Aleksandar Jovanović, Profimedia

Pažnju javnosti privuklo je hapšenje Filipa Koraća, čoveka koji je bio poznat kao desna ruka Luke Bojovića, a on se predao policiji posle zajedničke akcije hrvatskih i srpskih policajaca.

Dugačak je spisak bezbednosno interesantnih osoba koje su došle u posed lažne isprave susedne države, a čitav proces nabavke dokumenata išao je preko Nusreta Seferovića, koji je do tada bio poznat kao predsednik Unije Roma.

- Pripadnici ovog zločinačkog udruženja su protivzakonito prikupljali i obrađivali lične podatke hrvatskih državljana s prebivalištima na teritoriji Srbije koji do tada nisu tražili niti vadili hrvatska dokumenta te ih, po prethodnim dogovorima, ustupali drugim osobama - navodi portal i dodaje da su na spisku korisnika ovih usluga bili ljudi iz srpskog i crnogorskog podzemlja koji su falsifikovana dokumenta plaćali između 7.500 i 15.000 evra.

Neki od pripadnika zemunskog klana imali su lažna dokumenta, ali svakako najinteresantnije ličnosti dolaze iz jednog od dva suprotstavljena i ozloglašena klana iz Crne Gore.

- Pripadnicima zaraćenih kotorskih klanova očigledno nije bio problem da falsifikovana dokumenta nabavljaju od iste grupe. Istraga koja je vođena u Hrvatskoj pokazala je da su i škaljarci i kavčani imali istog "dobavljača" lažnih pasoša - kaže izvor.

Samo jedan od mnogih koji je imao lažna dokumenta je Igor Dedović, koji je likvidiran u januaru 2020. u Atini. Dedović je važio za jednog od vođa škaljarskog klana, nalazio se u bekstvu, a ubijen je zajedno sa Stevanom Stamatovićem pred suprugama i decom.

Posle akcije Krtica, hrvatski 24.hr označio je i Jovana Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana kao jednog od kupaca lažnih pasoša. Interesantno je da je Vukotić u Srbiji odlužio zatvorsku kaznu zbog falsifikovanog makedonskog pasoša sa kojim je uhapšen u Turskoj. On se i danas nalazi u bekstvu.

Pripadnik barske grupe koja važi za bliske Vukotiću i škaljarskom klanu, Dragan Pečurica posedovao je falsifikovanu putnu ispravu.

Sa druge strane, visoko pozicionirani pripadnik kavačkog klana, Damir Meljović, uhapšen je u Parizu sa 69 kilograma kokaina, takođe je posedovao lažni pasoš, navodno nabavljen od iste grupe. Na istom spisku našao se i Podgoričanin Milan Vujotić, navodno blizak kavčanima.

Još jedan crnogorski državljanin Krsto Vujić Terminator iz Herceg Novog preživeo je nekoliko atentata, a on je u 2020 je priznao da je organizovao i naručio ubistvo Šćepana Roganovića.

Kurir.rs

Bonus video:

02:44

ŠKALJARSKI VS KAVAČKI KLAN: Šestogodišnji rat odneo više od 50 žrtava (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track