PRIMORANE DA PRODAJU SVOJE TELO: Policija iz kandži makroa za pet godina izvukla 80 devojaka! EVO KO SU trgovci ljudima u Srbiji
Foto: Shutterstock

pakao prostitucije

PRIMORANE DA PRODAJU SVOJE TELO: Policija iz kandži makroa za pet godina izvukla 80 devojaka! EVO KO SU trgovci ljudima u Srbiji

Crna Hronika -

Bavljenje najstarijim zanatom u Srbiji poslednjih godina, sudeći po broju hapšenja, postalo je unosan biznis za makroe, ali i elitne prostitutke, koje za velike svote novca prodaju svoje telo bogatim klijentima. Međutim, pored takozvane VIP prostitucije, kojoj se poznate i nepoznate devojke dobrovoljno odaju, cveta i onda druga - mračnija i surovija prostitucija, na koju su žene primorane.

Elitna Prostitucija, Folk pevačica, Prostitucija, Seksi žena
foto: Shutterstock

Tako je u Srbiji u poslednjih pet godina policija iz kandži makroa istrgla 80 žena, dok su 54 svodnika pravosnažno osuđena na zatvorske kazne, koje idu i do 20 godina, podaci su Kancelarije za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima. Mitar Đurašković iz kancelarije objašnjava za Kurir da u današnje vreme makroi pretnjama, ucenama, ali i nasiljem devojke primoravaju na seksualne odnose s mušterijama.

Nude dobru zaradu

- Trgovci ljudima su uglavnom muškarci srednjih godina, poznati policiji, među njima ima ugostitelja, poljoprivrednika, ali i nezaposlenih. U praksi se retko srećemo s tim da su devojke otete, tučene, to je bio slučaj ranije sa stranim državljankama. Sada devojke uglavnom vrbuju po kafićima, polako počinju da se druže, a onda im nude poslove na kojima će bolje zaraditi. Uglavnom, ti poslovi se odnose na poslovnu pratnju - kaže Đurašković i dodaje da se devojke za prostituciju vrbuju i po principu "laverboj", ali je to ređe.

- Tada zapravo muškarci zavode devojke. To su doterani muškarci, voze dobra kola, izlaze na popularna mesta i tu vrebaju žrtve - objašnjava naš sagovornik.

Mitar Đurašković
Mitar Đuraškovićfoto: Kurir televizija

Trgovinu ljudima, kako naglašava, karakteriše to što trgovci ugrožavaju dostojanstvo i ljudska prava devojaka i zloupotrebljavaju njihovu ranjivost.

- Kada devojke požele da izađu iz posla, oni počinju s pretnjama i ucenama, pokazuju im fotografije njihovih mlađih sestara, daju im do znanja da znaju kuda se kreću, opominju ih da bi nešto moglo i njima da se dogodi. Devojke koje se nalaze u ovom lancu su osobe koje uglavnom žive u lošim uslovima, nemaju podršku porodice, pa trgovci to iskorišćavaju - priča Đurašković.

On ističe da su se u praksi sretali i sa slučajevima da su devojke bile izložene i nasilju.

Fingirali ubistvo

- U jednom mestu na jugu Srbije, trgovci su devojkama dozvoljavali da izađu iz kuće u kojoj su boravile samo do određenih mesta - frizera, kozmetičara, prodavnice, a ako bi prešle tu liniju, dobile bi batine. Da bi im demonstrirali šta će se dogoditi ako prekrše pravila, inscenirali su ubistvo jedne devojke pred njima - prepričava sagovornik događaj iz prakse i dodaje da su u nekim slučajevima devojke i namerno drogirane:

- Imali smo situaciju da su ih držali u kući u kojoj su smele jednom dnevno da idu u toalet, gde su i jele, i to uvek sa otvorenim vratima.

Niš, prostitucija, legalizacija
foto: Shutterstock

Đurašković ističe da su trgovci ljudima uglavnom muškarci državljani Srbije, ali da su imali slučajeve gde su se pojavljivale žene i stranci.

- Bračni par iz Austrije dolazio je u selo u Vojvodini, gde su zloupotrebili decu iz jedne izuzetno siromašne porodice i iskorišćavali ih u pornografske svrhe - kaže on.

Ko su trgovci ljudima

- muškarci srednjih godina - poznati policiji - uglavnom su ugostitelji - koriste princip "laverboj" - doterani su, voze dobra kola, zavode žrtve

Prijave

Zaljubljeni klijenti spasioci

Policiji prijave protiv makroa podnose devojke, ali i zaljubljeni klijenti.

- Muškarci koji odlaze kod njih često se zaljube u te devojke, pa odluče da ih spasu. Jedan muškarac je, na primer, policiji crtao detaljan plan objekta u kome su devojke koje su bile primorane na pružanje seksualnih usluga bile zatočene. Interesantno je da se radilo o kući koja je imala skrivene prostorije, a bila je smeštena između zgrade i hotela. Na vrhovima okolnih zgrada nalazilo se obezbeđenje koje je posmatralo ko se kreće ulicom i ide ka objektu - navodi Đurašković.

Ko su žrtve

Studentkinje, mlade devojke, nezaposlene...

Sagovornik Kurira ističe da su žrtve uglavnom žene koje traže posao, studentkinje, mlade osobe.

- Studentkinje, sticajem raznih loših porodičnih okolnosti, moraju i da zarađuju. Regruteri u lancu trgovine ljudima odlaze u kafiće gde te devojke rade kao konobarice ili plesačice, nude im bolji posao iza koga se zapravo krije prostitucija - kaže Đurašković.

(Kurir.rs/ Jelena Ivić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track