VOZAČI, PAŽNJA: Ovo su CRNE TAČKE na srpskim drumovima! Prednjače Ibarska i auto-putevi!
Foto: Kurir/M.S.

povećava se i broj saobraćajnih nesreća

VOZAČI, PAŽNJA: Ovo su CRNE TAČKE na srpskim drumovima! Prednjače Ibarska i auto-putevi!

Crna Hronika -

Sa početkom lepog vremena u Srbiji povećava se i broj saobraćajnih nesreća, a tokom prošle nedelje u udesima je stradalo više ljudi. Neke deonice predstavljaju crne tačke, i važe za najkritičnije kada je reč o udesima, a ovo je nekoliko ključnih na kojima vozači moraju da voze sa većom dozom opreza.

Poštovanje propisa, znakova, ali i brzina su ključni kada je reč o udesima. Ipak, postoje neke deonice puteva u Srbiji koje važe za najkritičnije kada je reč o udesima.

1. Šabac – Loznica

Na ovoj deonici posebno je kritičan letnji period jer tada najviše traktora izlazi na put. Osim što vozači često ulaze u nepropisna i rizična preticanja upravo zbog traktora, ova vozila su opasna jer često prosipaju po putu zemlju, pesak ili sasušenu travu koji mogu dovesti do proklizavanja putničkih vozila.

Takođe, kritični su i delovi koji se popularno zovu „lakat-krivine“, a kojih na ovoj deonici ima u većem broju.

2. Ibarska magistrala – Rudnik, Mrčajevci

Jedna od najprometnijih saobraćajnica u zemlji, dugi niz godina je poznata upravo kao "najopasnija".

Osim što je sam put lošeg kvaliteta, Ibarska magistrala najopasnija je zbog toga što sve vreme prolazi kroz naseljena mesta, što ima samo dve trake, ali i jer je često koriste vozači kamiona I drugih teretnih vozila.

Kamion, Ibarska, Zapaljen
foto: Kurir

Nepropisna preticanja, prekoračenje brzine najčešći su uzročnici nesreća, a najopasniji je svakako deo oko Rudnika i Gornjeg Milanovca, zatim na potezu od Čačka prema Kraljevu, posebno u visini sela Mrčajevci, kao i na putu od Kraljeva ka Novom Pazaru, poznatom po nazivu Dolina jorgovana.

3. Put Beograd – Zrenjanin

Sinonim za crnu tačku na putu je svakako “zrenjaninac", posebno u delovima na ulazu u Beograd, preciznije kroz naselja beogradske opštine Palilula. Iako je put u solidnom stanju i sam po sebi ne bi trebalo da nosi bilo kakvu opasnost, bahati vozači od njega su stvorili crnu tačku i predstavljaju najveću opasnost po učesnike u saobraćaju.

Takođe, prisustvo teretnih vozila ovde je izraženo i predstavlja dodatnu opasnost.

Opasne su i deonice Zrenjanin – Srpska Crnja, do Kleka, kao I Bečej – Temerin i Bačko Gradište.

4. Kanjon Lima

Deonica puta na granici Srbije i Crne Gore, između Prijepolja i Bijelog polja jedna je od najopasnijih na putu, a prometna je pogotovo u letnjem periodu, jer ljudi idu na more. Osim što je put iz godine u godinu u sve lošijem stanju, često se dešava da kolovoz puca zbog klizišta, pa je nemoguće postići popravku svih oštećenja. Lakat krivine, suženja kolovoza najveća su opasnost na ovoj deonici, a svake godine upravo se ovde beleži najveći broj nesreća.

5. Đerdapska magistrala

Jedan od najlepših puteva u zemlji takođe je crna tačka gotovo čitavom svojom dužinom, a deonica koja prolazi tik uz obalu Dunava od Golubca prema Kladovu u izrazito je lošem stanju. Veliki broj tunela, krivina, suženja, dodatno otežavaju vožnju, a već s prvom kišom kolovoz na ovoj deonici ponaša se kao led. Neophodno je pratiti sve znakove i upozorenja na putu kako ne bi došlo do bilo kakvih nesreća.

6. Auto-put Beograd – Niš I Beograd – Subotica

Iako najboljeg kvaliteta, auto-putevi najčešće nose najveću opasnost od nesreća. Na ovim deonicama, beleži se najviše nesreća:

Beograd – Subotica – Deonica puta Feketić do petlje Bačka Topola I Beška do petlje Inđija

Beograd – Šid Deonica od naplatne rampe Šimanovci, do petlje Pećinci

Auto-put Beograd – Niš, od petlje Vodanj do petlje Velika Plana

Petlja Batočina do petlje Jagodina, a zatim petlja Ćuprija do petlje Paraćin

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track