05:00

Bakljada na brodovima za Mateja Periša

tužno

MOJ LIPI ANĐELE, POGLEDAJ U MENE AKO NAS TUŽNE PROBUDE: Matej Periš sahranjen uz pesme Olivera Dragojevića, počiva u svom Splitu

Crna Hronika -

Matej Periš (27) sahranjen je juče na groblju Lovrinac u rodnom Splitu, a poslednjem oproštaju od mladića, čije je telo posle pet meseci potrage pronađeno u Dunavu u Beogradu, prisustvovali su roditelji, sestre, ali i drugovi s kojima je pre tragedije doputovao u Beograd na doček Nove godine. Pogreb na Lovrincu počeo je juče u 10 časova, kada se porodica okupila na žalovanju, a u 10.30 Matej je položen u zidnu porodičnu grobnicu.

"Moj lipi anđele"

- Matej je prvi iz porodice koji je sahranjen ovde. Roditelji su skrhani, zajedno s njegovim sestrama ispratili su kovčeg do grobnice. Majka je nemo gledala u sanduk, kršila ruke, dok je otac dostojanstveno koračao pokraj nje. Svima se srce slamalo - priča naš izvor iz Splita.

Matej Periš
foto: Privatna arhiva

Na samom pogrebu puštene su dve pesme Olivera Dragojevića - "Moj lipi anđele" i "Prije sna". - Stihovi ove dve pesme slomili bi i najtvrđe srce. Kako su Mateja još tokom potrage građani iz regiona nazvali "plavim anđelom", pesma "Moj lipi anđele" puštena je na sahrani, a njeni stihovi kažu: "Moj lipi anđele, pogledaj u mene ako nas tužne jutrom probude" - kaže izvor:

- Druga numera takođe je bila potresna: "Da pokloniš najljepši cvijet i dragog kamena sjaj, ja bih ga mijenjao za tvoj zagrljaj." Posle smeštanja tela u grobnicu, na Lovrincu su se mogli videti brojni venci i suze koje su građani, prijatelji i porodica doneli.

1 / 9 Foto: Uroš Arsić/Mondo

- Na grobu se video i venac Grada Beograda, ali i suza od Matejeve učiteljice, na kojoj je pisalo: "Dragi Matej, voli te tvoja učiteljica". Poslednji su pokraj grobnice ostali njegovi drugovi s kojima je doputovao u Beograd, njih šestorica, oni su izjavili saučešće Matejevom ocu Nenadu i utučeno su stajali i gledali u nadgrobnu ploču sa imenom njihovog prijatelja. Jadni mladići, proživeli su pakao poslednjih meseci, bilo im je izuzetno teško. Lepo putovanje na kom je trebalo da uživaju pretvorilo se u horor - navodi sagovornik Kurira:

- Na istom ovom groblju u neposrednoj blizini počiva i Ivor Alunić, Matejev drug koji je u septembru poginuo na njegove oči. Sada će počivati zajedno, kao što su i celog života bili zajedno.

Misa u Beogradu

Podsetimo, u Srbiji se mesecima tragalo za Splićaninom kome se svaki trag izgubio 31. decembra prošle godine, kada je sam izašao iz kluba u Beton hali. Rekonstrukcija je pokazala da je poslednji put snimljen ispred restorana "Sava nova" kako ide ka ledenoj Savi. Prošle srede mornari s rečnog broda pronašli su njegovo telo u Dunavu, na Adi Huji, 300 metara ispod Pančevačkog mosta. Kovčeg s Periševim telom u petak je iz Beograda krenuo put Splita, i to posle oproštajne mise u Crkvi Svetog Ante. Otac Nenad, nadbiskup Stanislav Hočevar i patrijarh srpski Porfirije, koji su održali misu i opelo, ali i brojni Beograđani, oprostili su se od tragično stradalog mladića.

Potresne reči sestre

Brate moj, uzeli su te Sava i Dunav

Na društvenoj mreži Tiktok devojka koja se potpisuje kao Andrea Periš postavila je snimak na kom je Matej Periš.

- Jednostavno više nikada neću otići na Beograd na vodi, niti se šetati Beton halom, a pogotovu neću ući u klub "Gotik"... Matej, volimo te svi - napisala je Andrea ispod snimka na kom se vidi kako Matej trči u noći nestanka. Na istom profilu objavljen je još jedan snimak posvećen Perišu.

- Nedostaješ, brate moj, nadam se da si konačno našao svoj mir, hvala ti što si postojao, hvala ti što si me ujedinio, uzeli su te Sava i Dunav, Hrvatska te čeka i širi svoja krila, počivaj u miru, voli te tvoja sestra najviše na svetu - stoji u opisu videa na kom su objavljene Matejeve fotografije.

Kurir.rs/ Jelena Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track