20:46

MILJKOVIĆ ĆE POKUŠATI DA IZVEDE JOŠ JEDAN MANEVAR PRED SUDOM Stručnjaci o sudbini Belivukove grupe: SVEDOCI SARADNICI PROGOVORILI

Jezivo

MILJKOVIĆ ĆE POKUŠATI DA IZVEDE JOŠ JEDAN MANEVAR PRED SUDOM? Stručnjaci o sudbini Belivukove grupe: SVEDOCI SARADNICI PROGOVORILI

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je iz četvrtog pokušaja počelo pripremno ročište u procesu protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici terete za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje, a na samom početku ročište je razdvojeno u odnosu na Miljkovića, a Belivuku je u jednom trenutku pozlilo, te je morao da bude vraćen pritvor.

belivuk
foto: kurir televizija

Na samom početku je ročište je razdvojeno i u odnosu na Miljkovića, jer se njegov novi izabrani branilac još nije upoznao sa predmetom i u odnosu na Belivuka, koji se žalio da se ne oseća dobro, nakon čega su vraćeni u pritvor. Ročište je bilo zatvoreno za javnost, u skladu za zakonom.

Branilac optuženih, advokat Miljana Perendija, prenela je novinarima ispred Specijalnog suda da je Belivuku skočio pritisak i da mu je prepisana terapija. Na jučerašnjem pripremnom ročištu počelo je čitanje optužnice od više stotina strana, koje će se nastaviti i u sredu 15. juna. Prvo pripremno ročište je odloženo u martu zbog zahteva za izuzeća postupajućih sudija i tužilaca, drugi put krajem aprila zbog izostanka advokata Dejana Lazarevića, koji je bio angažovan kao branilac u ovom postupku, ali je 14. aprila uhapšen kao član kriminalne grupe Darka Šarića.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nikola Spasojević, Alan Kožar, Damir Hadžić
foto: Printscreen, MUP

Prethodno pripremno ročište odloženo je jer je Miljković otkazao punomoćje svom advokatu i ostao bez branioca.

Gosti Kurir televizije koji su govorili u vezi sa ovom temom bili su Jelena Ivić, zamenik urednika Hronike u Kuriru i advokat Predrag Savić.

Belivuk
foto: Kurir televizija

- Situacija je takva da je posle više bezuspešnih pokušaja održano prvo pripremno ročište na kome je postupak trenutno odvojen u odnosu na Marka Miljkovića i Veljka Belivuka. Miljković će, očigledno, pokušati da izvede još jedan manevar sa ponovnim otkazivanjem i nemogućnošću da se odluči ko će biti njegov novi advokat, pa je sudija, odlučila da postupak bude odvojen. Kada se sve to desilo Veljku Belivuku je naprasno pozlilo u sudnici, pa je on zatražio da bude vraćen u svoju ćeliju, pa je sudija razdvojila postupak i u odnosu na njega. Danas nas očekuje novo pripremno ročište koje nas očekuje u Specijalnom sudu. Kao što zakon nalaže biće zatvoreno za javnost, ali se očekuje da će danas biti čitani dokazi - rekla je Jelena Ivić, zamenik urednika Hronike.

Belivuk
foto: Kurir televizija

Advikat Predrag Savić ističe da će veliki deo morati da utvrdi sudska medicina.

- Na pripremnom ročištu se ne izvode dokazi, dosta toga je koleginica Jelena i rekla. U ovom predmetu je moguće i proširenje optužnice. Vrlo kompleksan slučaj. Interesantno je da je 2003. godine kada je usvajan zakon o nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, tada je napravljen malo i kratak zakon u kome su izmešane i statusne norme. Danas imamo relativno dobar pravni mehanizan i procesno pravo za procesuiranje organizovanog kriminala. Biće vrlo interesantno kako će veštačiti i kako će sudska medicina utvrditi mehanizam povreda, jer ovde, kada su oni vršili ova krivična dela oni su rekli "ovde nema tela, nema dela". Međutim, ovde su ostali dokazi na Skaj aplikaciji - rekao je advokat Predrag Savić.

Belivuk
foto: Kurir televizija

Iviće je, između ostalog, naglasila i značaj svedoka saradnika koji su odlučili da "progovore".

- Svedoci saradnici kupuju sebi slobodu i manju kaznu time što su rešili da progovore. Čini mi se da se Spasojević dogovorio za 14 godina, a Hrvatin za nešto više. Oni su opisali ubistva do detalja - rekla je Ivić.

20:46

MILJKOVIĆ ĆE POKUŠATI DA IZVEDE JOŠ JEDAN MANEVAR PRED SUDOM Stručnjaci o sudbini Belivukove grupe: SVEDOCI SARADNICI PROGOVORILI

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:39

Veljko Belivuk i Marko Miljković upadaju u hotel

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track